Powiem w skrócie :kumpel ma BMW z silnikiem 3.0 i dowiedział sie że oprócz zaworu ERG w kolektorze ssącym znajdują sie klapki sterujące dolotem powietrzqa w zakresie do ok. 2000 ogr/min są zamknięte a powyżej siłowniki je otwierają. Sprawa jest tego typu że na owych klapkach osadza się nagar i powoduje utrudnienie w ich poruszaniu - napór siłowników powoduje że obluzowują się na nitach któymi są przymocowane do ośki a w konsekwencji urywają się. A te raz najgorsze klapki te wpadają do cylindra powodując totalne spustoszenie - koszty naprawy są potworne.
Mam pytanko do znawców naszych autek czy w naszych silnikach też są zainstalowane takie klapki sterujące
----------------------------------------------------, ----------------------------
Witam Panow ponownie
Moj mechanik zrobil wszystko w ciagu 3-4 godzin .
Jest troche roboty i troche mnie to kosztowalo ale to nic w porownaniu co moglo sie stac . Po demontazu mechanik zobaczyl ze 6ta klapka byla juz lekko luzna - wiec jeszcze bardziej sie ucieszylem ze zdemontowalem te [BAD] i utwierdzilem sie w tym co wyczytalem juz w znanych wam stronach na necie . Pisza o tym Anglicy , Dunczycy i Finowie .
Problem podobno tyczy sie nie tylko 3.0 diesel i E60/61 ale tez i innych
modeli . Ponoc 2.0D jest wyjatkowo na to narazony , 2.5D tez .
Slyszalem i czytalem ze E39D we wszystkich wersjach tez ma ten problem . Tak na marginesie polecam wszystkim sprawdzenie swoich kolektorow w brew co mowia w BMW , bo oni nigdy nic takiego nie widzieli i o tym nie slyszeli . - No a co maja mowic ?
Wspolczuje Blazesjos bardzo bo to jest wielka tragedia , kupe kasy trzeba wywalic na naprawe . Wiec Panowie nie zastanawiajcie sie tylko do mechanika .
Pozdrawiam i przypominam ze po wyjeciu tych klapek nie ma zadnej roznicy . Wedle poglosek to nawet samo BMW nie wie po co sa te klapki -
Bo sie pytalem !
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Gru 11, 2010 00:28, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pon Gru 08, 2008 15:45 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Pon Gru 08, 2008 16:01
W CDT jest prosty normalny kolektor dolotowy. A o tym przypadku właśnie w E60 słyszałem kilkakrotnie. I teraz się zastanawiam, czy dalej namawiać tatę na kupno 530d
A tak piękne auto, taki silnik...
W ostatnią sobotę zdejmowałem kolektor ssący, żeby sprawdzić czy nie ma w nim szlamu, ponieważ EGR był tragicznie zabrudzony (o czym już kiedyś pisałem). Okazało się, że w kolektorze nagaru było niewiele. Kolektor obejrzałem z każdej strony, świeciłem do wnętrza latarką i zapewniam: Z CAŁĄ PEWNOŚCIĄ NIE MA TAM ŻADNYCH KLAPEK.
_________________ Dobromir
Ostatnio zmieniony przez Dobromir_2004 Pon Gru 08, 2008 20:28, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Pon Gru 08, 2008 19:06
Dobromir_2004 napisał/a:
ponieważ EGR był tragicznie zabrudzony (o czym już kiedyś pisałem).
Pamiętam.Jak wtedy to przeczytałem,to się przestraszyłem,bo kilka tygodni wcześniej czyściłem zawór(nie był tak tragiczny),więc kilka dni temu za Twoją sugestią też zajrzałem do kolektora...a tam czysto i klapek też nie widziałem.To chyba dobra wiadomość(?).
Trudno powiedzieć czy dobra, bo po coś je w BMW zrobili, ale nie przewidzieli chyba tego, że mogą robić takie spustoszenie.
A ja mam klapki Co prawda V6 ale nietety mam Jedna juz nie chodzi ale jakos nie czuc zadnej roznicy w jezdzie...Zrobili je po to zeby je wymieniac,tak jak polowe innych rzeczy.
_________________ Koła wystarczą 4...cylindrów musi być 5
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Wto Gru 09, 2008 19:32
Zukowaty, Ale chyba tam są na troche innej zasadzie. Tam są zmienne fazy dolotu, i są VIS-y. A w tych w BMW to działało na innej zasadzie. Są w każdej przegrodzie kolektora na samym jego końcu i zamykają, albo otwierają dopływ powietrza, do tego są w tak niefortunnym miejscu, że jeśli się tylko urwie, to odrazu wpada do komory.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum