Wysłany: Sob Mar 22, 2008 11:14 [r200 '97] Kilka problemów m.in. sprzęgło szyba itd.
Witam!
Jak wiadomo nie wszystko działa super w naszych roverkach ale nurtuje mnie kilka spraw!
No wiec jeśli mogę prosić o jakieś konkretne porady to będę wdzięczny:
1) Bardzo często gdy jadę i zmieniam bieg np. z 2 na 3 i puszczam sprzęgło jednocześnie naciskając gaz minie chwila (około 3-4 sekundy) zanim gaz lub sprzęgło załapie i trochę szarpnie samochodem. Nie wiem czy to wina sprzęgła czy linki od gazu. Dzieje sie tak mniej więcej co 3 raz jak zmieniam biegi! Dzieje sie tak nawet jak puszcze całkiem sprzęgło i cisnę gaz!
2) Moja szyba po prawej stronie z tyłu strasznie puka, (jest to 3 drzwiowy roverek z uchylna szyba) zajrzałem do niej i ukazało się że jedna z "blaszek" (a są dwie) dolna, która jest przymocowana do szyby i słupka jest pęknięta w połowie. Wie ktoś może czy da się to jakoś zrobić czy muszę kupić nowa szybę z takimi "blaszkami".
3) Następny problem:
Gdy zamykam szyby zarówno od pasażera z przodu jak i od kierowcy przy samym końcu gdy szyba się już dociska strasznie głośno coś stuknie jak by o coś haczyła szyba ale nic tam niema! Zauważyłem ze jak szyba się dociska i tak strasznie puknie to się troszkę przesuwa w stronę słupka. Co to może być? Mechanizm podnoszenia szyby czy jak to tam się nazywa. czy może coś innego.
4) No i jeszcze jedno:
Ostatnio zauważyłem ze mam urwany wężyk od spryskiwacza i najlepsze jest to ze urwał sie razem z tym bolczykiem na który nachodzi i który powinien być przytwierdzony do pojemnika z płynem czy może raczej do pompki bo chyba jest tam pompka. Robił ktoś z was może kiedyś takie coś czy da się to jakoś przykleić? Acha i czy muszę odkręcać zderzak do tego czy jakoś idzie wyciągnąć ten pojemnik bez zaciągania zderzaka.
Wszystkim z góry dziękuje za pomoc. Na pewno jeszcze coś mi sie przypomni i będę się pytał ale zarazie będę wdzięczny za pomoc w tych sprawach.
SPAMU¦
Wysłany: Sob Mar 22, 2008 11:14 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
co do 4) to pompka wyniesie Cie jakieś 20 pare plnów, więc nie ma się co bawic, wymienić się da przez nadkole, ale po zdjęciu zderzaka wygodniej
co do reszty to nie wiem
zerknij do EPC , czy ta blaszka wystepje jako osobna część
z przodu to normalne, że szyba jest troszke dociskana do zewnętrznej uszczelki ale nie wiem co tam może stukać
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Co do pytania 2 to poradziłem sobie. Mianowicie wyciągnołem szybe, oderwalem ta blaszke która jest złamana wyciołem nowa taką samą zagiołem i przynitowałem do blaszki przy szybie! wywiercilem dziure w blaszce przełożyłem sróbke i przykręciłem do słupka! Wszystko chodzi jak nowe! Nic nie trzaska!
Co do reszty pytan to do 4 pytania sTERYD, dzieki za pomysl wyciągne pąpke i kupie nowa!
Mam nadzieje ze ktos mi poradzi cos co do reszty pytan!
Wysłany: Pon Mar 24, 2008 14:35 Re: [r200 '97] Kilka problemów m.in. sprzęgło szyba itd.
Cytat:
1) Bardzo często gdy jadę i zmieniam bieg np. z 2 na 3 i puszczam sprzęgło jednocześnie naciskając gaz minie chwila (około 3-4 sekundy) zanim gaz lub sprzęgło załapie i trochę szarpnie samochodem. Nie wiem czy to wina sprzęgła czy linki od gazu. Dzieje sie tak mniej więcej co 3 raz jak zmieniam biegi! Dzieje sie tak nawet jak puszcze całkiem sprzęgło i cisnę gaz!
A jak łapie Ci sprzęgło ? Wysoko, nisko ? Czy szarpie przy ruszaniu ?
Cytat:
3) Następny problem:
Gdy zamykam szyby zarówno od pasażera z przodu jak i od kierowcy przy samym końcu gdy szyba się już dociska strasznie głośno coś stuknie jak by o coś haczyła szyba ale nic tam niema! Zauważyłem ze jak szyba się dociska i tak strasznie puknie to się troszkę przesuwa w stronę słupka. Co to może być? Mechanizm podnoszenia szyby czy jak to tam się nazywa. czy może coś innego.
A próbowałeś zdjąć boczki i sprawdzić jak to wygląda od wewnątrz ?
Wysłany: Pon Mar 24, 2008 17:21 Re: [r200 '97] Kilka problemów m.in. sprzęgło szyba itd.
Skiba napisał/a:
A jak łapie Ci sprzęgło ? Wysoko, nisko ? Czy szarpie przy ruszaniu ?
No wiec sprzęgło łapie w połowie chyba dobrze! Jutro daje sam. do mechanika. Podejrzewam że to coś z wtryskami przekonam się!
Skiba napisał/a:
A próbowałeś zdjąć boczki i sprawdzić jak to wygląda od wewnątrz ?
Boczki zdjołem i nic nie widziałem! Kupiłem dzisiajsilikon do uszczelek w spreju i zaraz poczyszcze uszczelki i popsikam wszędzie gdzie szyba dotyka! Mam nadzieje że to coś da! Zobaczymy! Bo mam wrażenie że to gdzieś uszczelki sie chaczą czy coś się klei!
ad4. kup pompkę od forda focusa (w IC koszt ok 20PLN) trzeba tylko wtyczkę przerobić a pozatym pasuje idealnie
ad2. szyba kosztuje 30 - 50 PLN wiec nawet jeśli, to nie jest to kosztowne Niestety nei wiem, czy da sieto naprawić.
ad3. smarowanie prowadnic szyb często wystarczy
ad1. Może jakiś element układu zapłonowego zawodzi
Wysłany: Wto Gru 16, 2008 15:03
matlacz napisał/a:
Pompka spryskiwacza od forda focusa ale mniej więcej do jakiego rocznika?
jest to pompka do wiekszosci fordow, popatrz TU lub TU, w sklepie u siebie dalem za pompke z jednym wyjsciem 15zl tylko, ze cisnienie o polowe gorsze od starej roverowej
Lechos, Dzięki wielkie. Teraz mam takie pytanie czy ta pompka musi być z jednym wyjściem czy dwoma? Czy to obojętnie tylko trzeba będzie do pompki z dwoma wyjściami pociągnąć 2 wężyki?
Wysłany: Wto Gru 16, 2008 15:56
To zalezy jaka miales stara przy ktorej urwal sie krociec.
Z pojedynczym wyjsciem to powinny byc dwie pompki (przod i tyl osobna pompka) a z podwojnym wyjsciem jedna pompka (na przod i tyl)
matlacz napisał/a:
No i czy będzie pasować wtyczka.
u mnie przerobka polegala na zeszlifowaniu tego plastikowego kolnierza na pomce na gniezdzie aby wtyczka weszla do konca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum