Wysłany: Czw Gru 18, 2008 00:30 Stara gra komputerowa.
Kiedyś miałem taką ulubioną gierkę (chodziła pod DOSem) i nie mogę jej w tej chwili znaleść. Ponadto wydaje mi się, że nie pójdzie już na aktualnym systemie operacyjnym (czy może się mylę?).
Czy ktoś ma Transport Tycoon de Lux?
Czy pójdzie na XP?
SPAMU¦
Wysłany: Czw Gru 18, 2008 00:30 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Multiboot, czyli 2GB prawdziwego DOS-a na pewno jest możliwe:
http://www.microsoft.com/.../multiboot.mspx
Ale niestety trzeba najpierw zainstalować DOS na partycji startowej, dopiero później xp na reszcie.
Stąd można pobrać emulator DOS-a pod xp:
http://sourceforge.net/pr...&use_mirror=dfn
Nie wiem jak działa. Ze względu na niezbędne mi programy użytkowe korzystam z opcji multiboot.
O grach pod DOS:
http://www.dosgames.com/essential.php
Jeżeli gra wykorzystywała grafikę w trybie Vesa, to poza nielicznymi wynalazkami (Intel jakiśtam) większość współczesnych kart graficznych nie wymaga specjalnych sterowników dla trybu Vesa pod DOS.
Też jedna z moich ulubionych gier.
Mam wersję pod Windows, o ile dobrze pamiętam chodziła mi też na XP bez żadnych emulatorów. (A jeśli byłyby problemy to polecam użyć VDMSound lub DosBox).
Polecam też ściągnąć ttdpatch, wprowadza wiele usprawnień.
Szczegóły na PW, żeby nie było, że publicznie piractwo uprawiam
_________________ Pozdrawiam, Marcin
był: 216Si '97 Tahiti Blue
Ostatnio zmieniony przez mpg Czw Gru 18, 2008 01:00, w całości zmieniany 1 raz
Powinienem mieć gdzieś na płytkach, jak znajdę to wrzucę;)
I tak jak pisze mpg, potwierdzam że gierka najprawdopodobniej na XP śmiga bez niczego - a jeśli nawet, emulator DOS'a w zupełności powinien wystarczyć ani to kolizyjne, ani skomplikowane...
W niedzielę przyjadą do mnie moje "graty" od kompa, w tym płytki, to dam znać jak temat jeszcze aktualny będzie;)
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Z tego co pamiętam to dało się odpalić Tycoon Transpor na XPki.
Kumpel w pracy na nockach pociupywał ostro (no chyba ze na tym kompie byl zainstalowany Win 2K).
Ja poszukuje starej amigowej gierki Motorhead. poki co to znajduje mi inną o podobnej nazwie (wyscigi).
EDIT:
A kojarzycie Warblade? To to miało grywalość. Sam od czasu do czasu odpalam
Ja mam wersje na xp specjalnie przygotowana ale potrwa zanim znajdę
Tomi Przypominaj mi na PW.
[ Dodano: Czw Gru 18, 2008 10:44 ]
może na dniach wyszukam
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Tomi, poszukaj jeszcze Open Transport Tycoon - to jest napisana od nowa damowa wersja oparta na tej samej kanwie i działa pod WinGrozą.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
A co do DosBox, to ostatnio kolega mi podrzucił - polecam, działa fajnie i można zmieniać prędkośćemulacji DOS'a w czasie gry, jak jest za szybko.
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Heh, wiedze ze coraz wiecej ludzi wraca do starych tytulow gdzie nie miala znaczenia grafika i dzwiek a przede wszystkim grywalnosc. Takich gier juz nie robia. A przynajmniej bardzo malo
Ja ostanio dzięki DOS-Box wykopałem UFO X-Com, a tak raz na 2 lata wykopuję Civ I i jak siadam koło 19, tak wstaję od kompa koło 5 nad ranem.
Ooo... O tym zapomniałem - Colonization jak najbardziej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum