Wysłany: Pią Sty 02, 2009 13:35 [R600] Przestawiła się kierownica
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
Dziwna sprawa, ale mam przestawioną kierownicę. Tj, aby jechać prosto, muszę ją przekręcić w lewo o jakieś 10 stopni. Nie przypominam sobie, abym wpadł w jakąś większą dziure.
Niedawno miałem też wymieniane końcówki drązka kieronwiczego i ustawianą zbieżność. Może mechanicy coś spieprzyli?
Można z tym jakiś czas jeździć, czy jest ryzyko jakiejś większej awarii na srodku drogi? Do mechanika będę w stanie podjechać dopiero w poniedziałek.
Dzięki, a jakich powinienem się spodziewać kosztów, by mnie znów w serwisie nie oszukali?
Jeśli chodzi o drążki to koszt od ok 50 zł do 100 za komplet na prawą i lewą stronę. Jeśli posiadasz klucza 19 i bodaj 13 to wymienisz je sam. Zbieżność to ok 100 zł. Najlepiej postawić na kanał i ocenić ich stan.
Pomógł: 28 razy Dołączył: 12 Lip 2007 Posty: 564 Skąd: Wysokie Mazowieckie
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 13:55
neo184 napisał/a:
Zbieżność to ok 100 zł.
No bez przesady. 100zł za 15 min "pracy" (bo nie wiem czy to można nazwać pracą- ani się tam kto zmęczy, ani napracuje)?
Mi zawsze zbieżność robili tam gdzie diagnostykę. I było za free. Ostatnio nie mogłem ustawić u nich, tylko w innym zakładzie diagnostycznym to policzyli 30zł (i tym byłem srogo zgorszony).
_________________ Hasła są jak majtki. Nie zostawiaj ich w miejscu, w którym inni mogą je zobaczyć, zmieniaj je regularnie ...i lepiej nikomu nie pożyczaj.
W Wawie zbierzność przodu 90zł, a cała geometria 130-160 zł...
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Samochód zawiozę w poniedziałek, podpytałem już o koszt ustawienia zbieżności - zaśpiewali mi 80zł :\
Przypomniała mi się jedna sytuacja, która mogła się do tego przyczynić. Wjeżdżałem z ostrego kąta na próg zwalniający, pod BP, możliwe że jednak ja coś wykrzywiłem.
Co do cen, napiszę dla porównania ile mnie kosztowały poszczególne naprawy w Gliwicach:
Pomógł: 5 razy Dołączył: 23 Sie 2008 Posty: 85 Skąd: Sandomierz
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 14:36 Re: [R600 2.0SDI 98r] - przestawiła się kierownica
Vader napisał/a:
Dziwna sprawa, ale mam przestawioną kierownicę. Tj, aby jechać prosto, muszę ją przekręcić w lewo o jakieś 10 stopni. Nie przypominam sobie, abym wpadł w jakąś większą dziure.
Niedawno miałem też wymieniane końcówki drązka kieronwiczego i ustawianą zbieżność. Może mechanicy coś spieprzyli?
Wydaje mi się ,że to podczas zmiany końcówek.Nikt nie zwrócił uwagi jak jest ustawiona kierownica więc powinno to być zrobione (poprawione ) za darmo, nie sądzę ,żeby to od np.uderzenia czy wjechania w dziurę bo jak ja przywaliłem w krawężnik tak,że opona pękła a felga nadawała się tylko na złom to się nic nie przestawiło.
Wydaje mi się ,że to podczas zmiany końcówek.Nikt nie zwrócił uwagi jak jest ustawiona kierownica więc powinno to być zrobione (poprawione ) za darmo, nie sądzę ,żeby to od np.uderzenia czy wjechania w dziurę bo jak ja przywaliłem w krawężnik tak,że opona pękła a felga nadawała się tylko na złom to się nic nie przestawiło.
Dokładnie. Też bym tak obstawiał.
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
ZTCP to kąty tyłu da się w ograniczonym zakresie przestawiać jak się tuleje wyrabiają, ale może mi się mylić.
Pomógł: 22 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 508 Skąd: Z Google :)
Wysłany: Nie Sty 04, 2009 22:50
a ja mieszma w takiej malej wiosce na podkarpaciu.. i niedaleko jest gosc ktory wlasnie to robi kolejki ma okropne a robi bardzo dobrze no i tanio.. niestety zajmuje sie tylko zawieszeniem i ogolnie geometria stary dziadek ale wie co robi... szkoda tylko ze jeszcze dobrego mechanika nie ma w mojej okolicy
_________________ www.dvhk.eu nowe forum nowe mozliwosci
To powiem wam Panowie że jak ostatnio urwałem koło-skończył się sworzeń dolny, zaśpiewano mi za wymianę 250 zł. Za wymianę górnego wahacza+końcówki drążków+dolny sworzeń+łącznik stabilizatorów zażyczyli sobie 500-600 w zależności jak będzie szło. Ceny oczywiście za jedną stronę. Półtora dnia w garażu i zaoszczędziłem tysiaka-z czego pól to szukanie przyczyny czemu nie chce odpalić Jedyny koszt to wyprasowanie i wprasowanie dolnego sworznia. Części wymienione wyżej kosztowały razem na obie strony około 550 zł. Takie to u nas ceny...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum