Wysłany: Pon Sty 12, 2009 10:06 [R diesel] środki przeciwko wytrącaniu parafiny
witam mam pytanie co wlac do zbiornika disla by mi nie zamarzala ropa .. slyszalem wiele wersji ze moze deneturat ,benzyne wysoko oktanowa lub teraz sa jakies preparaty specjalne .. ktos jest w stanie pomoc ?
_________________ pozdro
Ostatnio zmieniony przez Brt Pon Sty 12, 2009 10:13, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sty 12, 2009 10:06 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
benzynę zwykłą 95 tak 5 - 10 % objętości ropy, lub jakiś środek przeciwko wytrącaniu parafiny na każdej stacji benzynowej i w każdym motosklepie dostaniesz
Wysłany: Sro Sty 14, 2009 15:35
Ja stosuję formułe do diesla STP-żadnych problemów z paliwkiem ,nawet przy ostatnich sporych mrozach.Tylko nie kupować na stacjach,cena zwala z nóg-23-25pln!!!!Normalnie 13-15pln,wlewam przy tankowaniu na 40-45l i jest oki
ja zatankowalem okolo 10% paliwa 95 na shelu i niestety nie pomoglo mi bo nadal mam problem z odpalaniem ..
nie wiem co to jest ale starsznie dlugo mi kreci a jak zalapie to tak delikatnie sie dusi przez chwile .. jak juz sie troche rozgrzeje to pli od kopa ..
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Sro Sty 14, 2009 18:28
Mój ulubiony temat.Jestem kierowcą zawodowym już 33 lata i trochę różnych silników i okresów zimowych przeżyłem.Dawniej do benzyniaków lało się denaturat(żeby pochłaniał wodę),a do ropoli benzynę,żeby rozpuścić parafinę.Podkreślam-nigdy odwrotnie,tzn denaturat do oleju nie ma sensu!Ale to było,teraz silniki są zdecydowanie inne i odradzam tego typu półśrodki.Są dostępne profesjonalne preparaty.Ja do diesla używam Cleen floo,ale rzecz gustu,po prostu trzeba poczytać,spróbować i...stosować.Zwłaszcza diesle są wrażliwe na wytrącenie parafiny.Przerabiałem kilka razy "zamarznięte"przewody paliwowe w różnych autach.Po mroźnej nocy kilka lat temu nie odpalił citroen(dwa dni go odmrażałem),potem gdzieś na austryjackiej autostradzie w środku nocy zgasł mi peugeot,jeszcze innym razem kilka godzin na mrozie spędziłem w górach Harzu i za każdym razem filtr paliwa wyglądał jak woskowa gromnica.Benzyniaki są mniej wrażliwe,więc do moich służbowych fiatów nic nie dolewam,ale od listopada do roniaków leję dodatki.Od kilku lat nie miałem z nimi problemów,a silniki mówią "dziękuję",bo przy okazji czyści im wtryski.
paul jest duzo prawdopodobne ze ta kat wtrysku tylko to sie wiaze z troche wiekszymi wydatkami i wole zrobic najpierw rzeczy male
jaki dym ci sie wydostaje z tlumika ?
_________________ Hasła są jak majtki. Nie zostawiaj ich w miejscu, w którym inni mogą je zobaczyć, zmieniaj je regularnie ...i lepiej nikomu nie pożyczaj.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum