No ale to przypadek czysto teoretyczny bo nikt by się tak nie bawił
Otóż to. Panowie Policmajsterzy mają inne, ciekawsze zajęcie, czasem tylko z braku takowych, starają się uprzykszyć życie innym
A ta OT - często jeżdzę Busem - i czasem zatrzymuje mnie ITD, dziś jadę sobie osobówką i mijam ITD, za chwilę słyszę na radyjku .... "Panowie Inspektorzy....,jak jesteście na radyjku to chciałbym Wam coś powiedzieć --- chwila ciszy ---- gówno mi dziś zrobicie bo jadę maluchem" a za chwilę z radia słychać jakiegoś Mobilka z TIR - a - kolego daj spokój - to stary tekst
Jak dla mnie był wyjątkowo nowy i śmieszny
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sty 23, 2009 23:54 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
"Panowie Inspektorzy....,jak jesteście na radyjku to chciałbym Wam coś powiedzieć --- chwila ciszy ---- gówno mi dziś zrobicie bo jadę maluchem"
A najlepsze jest, że ZTCP to ITD może kontrolować każdego.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Zadaniem Inspekcji Transportu Drogowego jest wykonywanie działań określonych w:
art. 50 ustawy z dnia 6 września o transporcie drogowym (Dz. Us. nr 125 poz. 1371 z późn. zm.). Zadania te polegają na kontroli przestrzegania przepisów w zakresie transportu drogowego lub przewozów na potrzeby własne, wykonywanego pojazdami samochodowymi, z wyjątkiem pojazdów przeznaczonych konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 9 osób, łącznie z kierowcą, w niezarobkowym krajowym i międzynarodowym przewozie drogowym osób oraz pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 tony.
hubosza87, Krokodylki to aż takie nie są zawistne, chociaż czasem się zdarzy wyjątek jak wszędzie.
O proszę... To coś kiedyś źle przeczytałem/usłyszałem.
Dzięki za uświadomienie.
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
OT maciej, nie ma sprawy fajnie się czuję, że to ja Ciebie uświadamiam bo jak czytam Twoje posty w prawniczym kąciku to zazdroszczę wiedzy koniec OT bo mnie zbanują
art. 50 ustawy z dnia 6 września o transporcie drogowym (Dz. Us. nr 125 poz. 1371 z późn. zm.). Zadania te polegają na kontroli przestrzegania przepisów w zakresie transportu drogowego lub przewozów na potrzeby własne, wykonywanego pojazdami samochodowymi, z wyjątkiem pojazdów przeznaczonych konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 9 osób, łącznie z kierowcą, w niezarobkowym krajowym i międzynarodowym przewozie drogowym osób oraz pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 tony.
hubosza87, Krokodylki to aż takie nie są zawistne, chociaż czasem się zdarzy wyjątek jak wszędzie.
Hmmm... Bardzo dziwne. Osobiscie bylem zatrzymany (i kilka innych pojazdow osobowych z silnikiem diesla) przez ITD i sprawdzali co mam w baku.
Bylem nieswiadomy (jak tez reszta kierowcow) i poddalem sie dobrowolnie kontroli. Ehhh zebym to wiedzial wczesniej... maciej co Ty na to? To tez nie bylo lamanie prawa?
Pewnie znowu zrobilem wode na mlyn...
_________________ --== "Z mądrym człowiekiem to i pogadać ciekawie." ==-- Fiodor Dostojewski
Dokładnie to badanie obyło się na podstawie Rozporządzenia Ministra Transportu i Budownictwa z dnia 21 marca 2006 r. w sprawie szczegółowego trybu kontroli rodzaju paliwa znajdującego się w zbiorniku pojazdu:
http://www.witd.gorzow.pl/kontrola_paliwa.html
Mombrey napisał/a:
Pewnie znowu zrobilem wode na mlyn...
Żadna woda na młyn, tylko dowód na to, że nie starasz się być obiektywny, tylko na siłę udowodniasz swoje poglądy, bo nie spróbowałeś wejść na strone ITD, spojrzeć na wymienione tam podstawy prawne jej działaloności i sprawdzić, czy mieli prawo Cię badać.
Jeśli masz wątpiwości, co do legalności danej kontroli, to zawsze możesz zapytać kontrolującego o podstawę prawną - zapewniam Cię, że będzie ją znać, a jak nie, to w kieszeni ma odpowiednią ściągę.
Kolego Mombrey, mam prośbę - czytaj ze zrozumieniem moje wypowiedzi, jeśli chcesz dyskutować.
Czy gdzieś pisałem, że służby w Polsce nie łamią prawa?
Tylko moim zdaniem to wyjątki, podczas, gdy niektórzy próbują na siłę udowodnić, że to reguła.
Dziękuję za wywołanie do tablicy i czas antenowy, pozdrawiam.
A teraz doszla ITD czy to nie jest sprawa Policji, Wydzal Ruchu Drogowego?
Co do kompetencji i zadań ITD:
http://www.gitd.gov.pl/in...-i-kompetencje.
ITD nie powiela policji, ale zajmuje się zadaniami, do których policjanci nie są przygotowani, jak np. kontrolowanie pojazdów przewożących towary niebezpieczne.
"w niezarobkowym krajowym i międzynarodowym przewozie drogowym osób"
Osobiście dostałem ostatnio sprawę z ITD, którzy trafili gostka wożącego samochodem osobowym ludzi za kasę z pod dworca PKS w pewnym mieście do jakiejś wiochy (pięć minut przed kursem autobusowym.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Zaczęło się od CB, potem było o ITD, a potem zrobił się kolejny OT.
I to w sumie częściowo z mojej winy.
Przepraszam.
No to w temacie
Do czego doszliśmy ? Mogą Krokodyle zatrzymać mojego R, ze mną za kółkiem
IMHO nie, bo: Nie wykonuję żadnego transportu drogowego (w rozumieniu prawa).
Jak chcą sprawdzić, czy jeżdżę na ON, czy na wodzie z cytryną, to powinien im towarzyszyć policjant, chyba, że zgodzę się dobrowolnie
MHO nie, bo: Nie wykonuję żadnego transportu drogowego (w rozumieniu prawa).
Ale w art. 50 punkt 8 nie ma nic o transporcie drogowym...
Hmm... Chyba, że to jest gdzieś indziej zapisane, ale dopiero od art. 50 zaczyna się część o Inspekcji...
Paul, z tego co wiem krokodylki mają prawo kontrolować również auta osobowe. Podobnie Żandarmeria Wojskowa i Straż Graniczna, nie tylko w pasie przygranicznym.
z tego co wiem krokodylki mają prawo kontrolować również auta osobowe
ale tylko i wyłącznie te, które służą do transportu drogowego
tutaj cytat pomorskiego Inspektora Transportu Drogowego p. Wiesława Lewandowskiego:
" - Zgodnie z przepisami Ustawy o transporcie możemy kontrolować wszystkie pojazdy o masie powyżej 3,5 tony. Mamy także prawo do kontroli aut, które mają mniejszą masę, jednak tylko w szczególnych przypadkach. Dotyczy to takich pojazdów, które służą do wykonywania działalności gospodarczej, np. furgonetek oraz taksówek czy mikrobusów. Innych samochodów osobowych nie mamy prawa kontrolować i nie kontrolujemy."
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Ostatnio zmieniony przez giewu Pon Lut 16, 2009 13:17, w całości zmieniany 1 raz
ale tylko i wyłącznie te, które służą do transportu drogowego
tutaj cytat pomorskiego Inspektora Transportu Drogowego p. Wiesława Lewandowskiego:
" - Zgodnie z przepisami Ustawy o transporcie możemy kontrolować wszystkie pojazdy o masie powyżej 3,5 tony. Mamy także prawo do kontroli aut, które mają mniejszą masę, jednak tylko w szczególnych przypadkach. Dotyczy to takich pojazdów, które służą do wykonywania działalności gospodarczej, np. furgonetek oraz taksówek czy mikrobusów. Innych samochodów osobowych nie mamy prawa kontrolować i nie kontrolujemy."
Hmmm.... Muszę doczytać dlaczego, bo z tych art., które czytałem to nie wynika...
Czyli, że do kontroli paliwa musieliby mieć ze sobą Policjanta...
W sumie powstaje jeszcze jeden problem praktyczny - jak rozróżnić auto służące do transportu drogowego, od tego, które do niego nie złuży bez zatrzymania i sprawdzenia dokumentów...
Czyli, że do kontroli paliwa musieliby mieć ze sobą Policjanta...
nie, gdyż kontrolę paliwa przeprowadzają jedynie pośród "przedsiębiorców" czyli w swoim zakresie kontroli (chodzi o olej opałowy nalewany zamiast napędowego i oszustwa podatkowo, akcyzowo, skarbowe z tym związane) ...
maciej napisał/a:
ciągle nie mamy podstawy prawnej...
wydaje mi się, że mamy jest to właśnie USTAWA z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym
[ Dodano: Pon Lut 16, 2009 14:00 ]
taki zlepek informacji na szybko
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
W sumie powstaje jeszcze jeden problem praktyczny - jak rozróżnić auto służące do transportu drogowego, od tego, które do niego nie służy bez zatrzymania i sprawdzenia dokumentów...
Nie da się. Dlatego jeśli zatrzymają auto o dmc poniżej 3,5 t i coś im się nie podoba, to wzywają policję.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum