Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lip 2008 Posty: 367 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Nie Lut 08, 2009 11:00
z tego co kojarze (u mnie wymienil zarowki mechanik podczas innych napraw) - nalezy sciagnac srodkowy tunel/panel i tam sa zaroweczki, m.in takze od podswietlenia gniazda zapalniczki...mim zdaniem zatem nie obejdie sie bez demontazu, pozdrawiam
Witam! Panel sterowania ogrzewaniem podświetlany jest dwoma żaróweczkami o mocy 1.2W/12V całoszklanymi.Są tam tylko dwie sztuki. Są one znormalizowane i w tej mocy jest tylko jeden rozmiar. Nabędziesz je w każdym sklepie elektronicznym za ok.1 zeta.Musisz do ich wymiany zdemontować panel środkowy w następujący sposób: wkretakiem krzyżakowym odkręcasz wkręty po bokach konsoli od strony pasażera i kierowcy , odkręcasz gałkę zmiany biegów,na końcu konsoli koło dzwigni hamulca ręcznego znajduja sie zaczepy wciskane trzeba pociągnąc i po sparwie. Jeszce odepnik kostkę zapalniczki zaciągnij dzwignie hamulca ręcznego w celu łatwiejszego manewrowania panelem i 1 etap zakończony.Następnie ukarze ci sie panel ster. ogrzew. w całości . Sciągasz pociagając do siebie trzy pokretła i dwa suwaki .Pod pokretłami masz dwa wkręty na śrubokręt krzyżakowy i panel już zdemontowany. Aby go wyciągnąc na zewnątrz wypinasz jeszcze szeroką znajdująca sie u góry kostkę zasilającą. Zabezpieczona jest po bokach zapineczkami które trzeba podważyć. Wymieniasz żarówki w oprawkach. Czesto sa zapieczone wiec za pomoca szczypiec wyciagasz stare i zakładasz nowe. Sprawdzasz czy wszystko działa i montaż w odwrotnej kolejnośći. Pozdrawiam życząc miłej pracy. P.S. mam nadzieje ze w miare jasno jest to opisane i cos pomoże mój opis naprawy:)
Dzieki kolego:) Jak panel środkowy wyjac do wiem:) Bo juz to robiłem, ale nie chce po prostu rozkładac tego nie mając tych żarowek co trzeba. Mam taka jak podświetla zegarek oraz kilka takich jak wchodzą do przełączników od świateł przeciwmgłowych i ogrzewania szyby tylnej.
od przełączników to na 100% są za małe bo z wasikami ?! Zegarek powinnien mieć właśnie takie jak maja być do panelu nawiewu ale tam masz tylko jedną. P.S jak masz już prawie zdemontowane to zobacz sam bo tak na odległość to troche trudno okręslić co tam masz w ręce tylko co w aucie
[ Dodano: Nie Lut 08, 2009 11:25 ]
Nie zapomnij jeśli tak uważasz o opcji "pomógł"Pozdrawiam
W r200 powinno chyba być podobnie jak u mnie że od podświetlenia zegarka była r5 (w oprawce) natomiast od podświetlenia pokręteł nawiewów t5 (czyli bez oprawki np. takie )
Pomógł: 22 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 508 Skąd: Z Google :)
Wysłany: Pon Lut 09, 2009 09:37
Brt napisał/a:
hmm mam wrażenie, że w bagażniku też jest rurka i do bagażnika jak i do oświetlenia kabiny lepiej wziać te o mocy 10W
Pomysł super .... kiedyś chciałem taki art sklepić z wypisanymi zarówkami wszystkimi ... ale doba ma za mało h a odpoczać też kiedyś trzeba
niestety w bagzaniku niema rurki no chyba ze masz zmieniona lampke u mnie i u kumpla tez jest ta co pisalem co do oswietlenia kabiny i bagaznika masz racje lepiej jest wzisc 10 w
_________________ www.dvhk.eu nowe forum nowe mozliwosci
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum