Wysłany: Nie Lut 15, 2009 14:50 [R220 SD] Jak odłączyć alarm ? proszę o jak najszybszą pomoc
Niestety alarm mojego Roverka ześwirował i włącza się kiedy chce. Poszę o poradę, w jaki sposób odłączyć alarm tak żeby nie aktywował się przy zamykaniu pilotem. Zamknięcie samochodu kluczykiem odpada bo zamek tylnej klapy padł i działą tylko z centralnego a ten aktywuje "wyjca" . Będę wdzięczny za porady (sąsiedzi też)
dziękuję i pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 14:50 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
wiem wiem, tylko niestety z tego co znalazłem na forum przyczyn może być sporo i raczej sam wszystkich opcji nie sprawdzę dlatego chciałem go na jakiś czas po prostu odłączyć.
Pomógł: 54 razy Dołączył: 23 Maj 2008 Posty: 942 Skąd: Zabierzów
Wysłany: Nie Lut 15, 2009 21:27
leszek95b napisał/a:
to w Roverkach jest osobna syrenka od alarmu?
Chyba tak.
W swoim R600 mam 3 "klaksony".Pod zderzakiem z lewej i prawej strony oraz trzeci koło poduszki silnika od strony rozrządu.I ten ostatni jest chyba odpowiedzialny za "donoszenie" sąsiadom o włączeniu się alarmu...
Centralka Alarmu jest po lewej stronie lewej nogi kierowcy pod deską rozdzielczą. Czarna plastikowa z napisem LUCAS. Odkręcasz (dwie śruby 8 lub 10) i masz dwie kostki (zielona i pomarańczowa). Wypinasz pomarańczową, bardzo wąskim małym płaskim wkrętakiem podważasz przewód fioletowy z cienkim czarnym paskiem. Wpinasz kostkę bez tego przewodu i Syrena (HORN) będzie dezaktywowana. Jak znajdziesz chwilę Warto podjechać do Serwisu z TestBook'iem i sprawdzić co jest przyczyną, że ALARM się włącza. Powodzenia!
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Centralka Alarmu jest po lewej stronie lewej nogi kierowcy pod deską rozdzielczą. Czarna plastikowa z napisem LUCAS. Odkręcasz (dwie śruby 8 lub 10) i masz dwie kostki (zielona i pomarańczowa). Wypinasz pomarańczową, bardzo wąskim małym płaskim wkrętakiem podważasz przewód fioletowy z cienkim czarnym paskiem. Wpinasz kostkę bez tego przewodu i Syrena (HORN) będzie dezaktywowana. Jak znajdziesz chwilę Warto podjechać do Serwisu z TestBook'iem i sprawdzić co jest przyczyną, że ALARM się włącza. Powodzenia!
gracias amigos jeszcze 2 pytanka
1. czy w podobny sposób da sie odłączyć miganie kierunków w alarmie,
2.tak porozłączany alarm będzie się pewnie nadal aktywował co jakiś czas z tym że "niewidzialnie i niesłyszalnie" czyli nie będzie żadnych oznak, czy takie ciche alarmowanie przez dłuższy czas nie będzie miało jakiś skutków ubocznych np blokada immobilisera,wyładowanie akumulatora czy jeszcze coś innego ?
Ad.1.
Tak, nie przypominam sobie z pamięci koloru przewodu, ale na pewno dwukolorowy z pomarańczowej kostki ja robiłem trochę metodą prób i błędów. Wypinając jeden i zamykając auto... nie odłącz tylko np. biało-czarnego bo odpowiada za rozrusznik i nie uruchomisz Roverka
Ad.2.
Alarm jest uzbrojony i aktywowany, lecz "niewidzialnie - niesłyszalnie". Jak pisałem wcześniej warto podjechać do ASO, podepną po komputer i w zakładce Security będzie ostatni powód uruchomienia alarmu.
W moim przypadku powód był dość błahy, a uporczywy jeśli czytałeś moje posty. (z centralki były pociągnięte przewody do czujnika ruchu, którego nie ma na wyposażeniu, przewód się pewnie poluzował i robił zwarcie do blachy...).
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum