Forum Klubu ROVERki.pl :: Chcę zrobić kolumny. Zmieniłem zdanie...
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Chcę zrobić kolumny. Zmieniłem zdanie...

Robimy subwoofer, ale stare posty zostają żeby tego nie przepisywać...
Autor Wiadomość
mcteusz 

Wysłany: Czw Lut 19, 2009 16:44   Chcę zrobić kolumny. Zmieniłem zdanie...

Witajcie.
Od jakiegoś czasu jestem w posiadaniu dwóch głośników QUART QM 340 CX. Głośniki są na zwrotnicach. Na obu jest napisane:
Impedanz 4 Ohm
Belastbarkeit 120 W
Ubertragungsbereich 32-32000 Hz

Z tego co się orientuję na każdej ze zwrotnic są po 2 wyjścia na głośniki wysokotonowe i po 2 wyjścia na głośniki średniotonowe. Głośniki mają średnicę ok. 24cm (nie licząc obwódki, a jedynie membrane wraz z jej zawieszeniem). Wysokość głośników to ok. 14cm.

Chciałbym z tego złożyć jakieś fajne kolumny do użytku domowego (choć pewnie i estradowe by z tego wyszły), ale totalnie się na tym nie znam. Jeśli byłby mi ktoś w stanie doradzić, jakie głośniki mam do nich dokupić oraz jakie skrzynie na to wszystko ubić/stworzyć, to poproszę o taką pomoc.
Jeśli okaże się, że głośniki te nadają się do takiego czegoś i miałbym jakiś plan, to znajomy stolarz zrobił by mi skrzynie. A ja mając trochę funduszy, dokupiłbym głośniki, okablowanie i co tam jeszcze trzeba i złożył to w całość.

Poniżej fotki.
Ostatnio zmieniony przez mcteusz Pon Mar 02, 2009 15:08, w całości zmieniany 1 raz  

SPAMU¦

Wysłany: Czw Lut 19, 2009 16:44   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

hubosza87 

Wysłany: Czw Lut 19, 2009 20:11   

Kolego powiem Ci że robienie samemu kolumn głosnikowych mija się z celem, po pierwsze nie uzyskasz dobrej klasy dźwięku, po drugie koszty robocizny sporo Cię wyniosą, a i profesionalny wygląd będzie cięzko uzyskać. Impedancja u Ciebie wynosi 4 ohm`y tak jak glośniki samochodowe, większość zestawów domowych jest na 6 lub 8 ohmów, Moc wydaje się duża 120w (ciekawe tylko jak liczona), jeśli chodzi o pasmo przenoszenia 32-32000 Hz to napewno były dobry bass jak i soprany. Myśle że za 600 zł kupisz w sklepie kolumny które zagrają lepiej niż byś sam wydał 600 zł na robotę. Poza tym obliczenia i dobór elementów zestawu jest bardzo trudny.

[ Dodano: Czw Lut 19, 2009 20:14 ]
http://allegro.pl/item558...glosnikowe.html
Stare dobre i sprawdzone głosniki za niewielką kasę 450 zł 2 sztuki

hoosar 

Wysłany: Czw Lut 19, 2009 21:54   

Hubosza87, nie zgodze sie z Toba. Dobrze zrobione kolumny DIY, beda zawsze lepsze niz fabryczne kolumny za te same pieniadze. Zapraszam na fora:
http://diyaudio.pl/
http://audiostereo.pl/
Natomiast altusy, sa jakie sa... Maja specyficzny dzwiek (ostre i podbite wysokie tony, brak najnizszego zakresu, podbity wyzszy zakres basu), czesto lepszy niz cala ta chinszczyzna z supermarketu, jednak nie nazwalbym tego dobrym sprzetem. Moim zdaniem altusy sa dobre to naglasniania malych domowych imprez, ale nie do domowego hi-fi.

marcin8c 

Wysłany: Czw Lut 19, 2009 23:28   

ja mam wlasno recznie robione kolumny podlaczone pod wzmacniacz... niskotonowy, sredniotonowy plus tweeter w kazdej kolumnie plus dwa bass reflexy. graja swietnie i naprawde jak sie czlowiek uprze to zrobi za mniejsza kase niz w sklepie a bedzie gralo idealnie

mcteusz 

Wysłany: Pią Lut 20, 2009 08:30   

Nom... To jest ktoś na forum, kto może pomóc i doradzić? Bo ja się na prawdę kompletnie na tym nie znam... :oops:

hoosar 

Wysłany: Pią Lut 20, 2009 10:49   

Obudowy do tych glosnikow mozesz sobie obliczyc na podstawei symulacji np. programem WinISD. W internecie znalazlem takie dane tego glosnika:
Impedanz 4 Ohm
Re (Ohm) 3,4
fs (Hz) 44,2
Qms 8,51
Qes 0,77
Qts 0,71
Le 0,89
Vas (Liter) 55,8
Glosnik raczej do suba samochodwego - wlozyc go wtedy do zamknietej obudowy ok. 25 litrow i bedzie git. Do kolumn domowych nie polecam, bo szkoda zachodu moim zdaniem. Poczytaj sobie artykuly ze strony diyaudio.pl , poprzegladaj forum...
Gdybys jednak koniecznie chcial zbudowac na nich konstrukcje do domu, to wszystko zalezy od tego jakim budzetem dysponujesz. Musialbys dobrac glosniki srednio i wysokotonowe, a zwrotnice zaprojektowac i zrobic od nowa. Gdybym mial wstawiac to do domu, to te niskotonowce wlozylbym do zamknietej obudowy ze 35 litrow, ale niskiego basu nie ma co oczekiwac.

mcteusz 

Wysłany: Pią Lut 20, 2009 16:13   

O to już jakieś konkretniejsze informacje. W sumie, jeśli bardziej się nadają do auta, to i w ten sposób moge je spożytkować.
Tylko mam je zamknąć same w skrzyni? Czy pod zwrotnice podłączyć coś jeszcze?
I jaką skrzynię ubić? Może być prostokątna, czy jakieś wynalazki? Jakąś dziurę ma mieć? (oczywiście poza tą na głośnik/głośniki)
Oczywiście z chwilą wolnego czasu poczytam forum, które podrzuciłeś.

hoosar 

Wysłany: Pią Lut 20, 2009 16:26   

Kształt skrzyni nie ma tu wiekszego znaczenia. Dla tego glosnika powinna byc zamknieta obudowa (bez zadnego bass-reflexu etc.) i miec odpowiedni litraż (tak jak napisalem, do samochodu dal bym 25 litrow). Nie wiem co to za zwrotnice masz dolaczone, ale podejrzewam ze nic specjalnego... Najlepiej takiego suba podlaczyc bezposrednio pod wzmacniacz z regulowanym filtrem dolnoprzepustowym i przy jego pomocy ustawic odpowiednie odciecie. Jeden taki glosnik spokojnie wystarczy do naglosnienia R600 :) .

pietro 

Wysłany: Pią Lut 20, 2009 18:23   

jeśli to jest membrana papierowa, nie impregnowana to może ją od wilgoci w aucie trafić i nie popracuje za długo.
Zawsze można również zrobić skrzynie i wstawić suba do domu :)
Obecnie wzmacniacze domowe również są przystosowane do napędzana głośników 4Ohm

hoosar 

Wysłany: Pią Lut 20, 2009 18:44   

To glosnik samochodowy, wiec mysle ze membrana jest impregnowana :) .

Odpowiedz do tematu