Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Gru 2008 Posty: 775 Skąd: Głogów / Leeds w UK
Wysłany: Czw Lut 26, 2009 23:57
Cytat:
domniewam ze bawiles sie "clio" i masz dostępne wykresy, z checia sie z nimi zapoznam aby poglebic swoja wiedze.
Clio nie znam ale swego czasu używałem winisd. Biorąc pod uwagę Twoją wiedzę, z pewnością takie wykresy masz w głowie
Cytat:
domniewam ze masz na mysli obudowe idealna a nie obudowe "zamknieta" idealna... i z tego co wiem chodzi tutaj o sciane o nieskonczonych rozmiarach, na takiej zasadzie robi sie pomiary glosnikow gdzie glosnik na sciance o bardzo duzych rozmiarach umieszcza sie w komorze bezechowej. Ale to nie zabardzo mam wspolnego z obudowa zamknieta.
W zasadzie to miałem na myśli idealną obudowę zamkniętą ale praktycznie niczym ona nie rożni się od tej przez Ciebie przedstawionej, czyli ściany o bardzo dużych rozmiarach. Plusów tak wielkiej obudowy jest kilka a podobieństwo do dużej ścianki to minimalna, praktycznie zerowa kompresja/dekompresja powietrza pod wpływem ruchów membrany.
Cytat:
Poza tym w profi ca robi sie kokretna obudowe pod glosnik w drzwiach i czest gesto sa to obudowy +_5-7litrow bo to jest optimum dla glosnikow.
5-7 litrów, moim zdaniem ciężko jest rozsądnie zagospodarować więcej litrów w drzwiach. Nie twierdzę, jednak że taki litraż to za mało. Jeśli obudowa jest dobrze zaprojektowana i szczelna szczelna - wystarcza.
Cytat:
A tak w ogole to sie zastanawiam ze nasze wypociny i tak nikomu sie nie przydadza, gdyz mowa to glownie o niskobudzetowych glosnikach...
Tu się zgodzę w pełni. Poza tym, sam litraż, szczelność to nie wszystko... dochodzą inne ważne rzeczy, o których nie ma sensu się rozpisywać bo i tak nikt z użytkowników nie wprowadzi tego w życie .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum