Forum Klubu ROVERki.pl :: misiaczki suszą
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
misiaczki suszą
Autor Wiadomość
dobryziom 

Rover Coupe

Wysłany: Pon Mar 02, 2009 11:12   misiaczki suszą

Wczoraj będąc na siłowni wpadła mi w rękę gazetka Moto Salon styczeń 2009 i trafiłem na ciekawy artykuł szanowanego dziennikarza z którym się w 100% zgadzam. Pokazuje nieciekawa sytuacje na polskich drogach oraz zachowania polskiej policji...
Ostatnio zmieniony przez dobryziom Pon Mar 02, 2009 11:16, w całości zmieniany 1 raz  

SPAMU¦

Wysłany: Pon Mar 02, 2009 11:12   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

piter34 

Rover 800

Wysłany: Pon Mar 02, 2009 11:15   

dobryziom napisał/a:
Pokazuje nieciekawa sytuacje na polskich drogach oraz zachowania polskiej policji...

Możesz rozwinąć myśl? :cool:

dobryziom 

Rover Coupe

Wysłany: Pon Mar 02, 2009 11:16   

musiałem dodać załącznik :) już jest...

MaReK 
Instytucja wspierająca

Pan
Wszechomogący :)

MG ZT

Wysłany: Pon Mar 02, 2009 11:29   

Dobryziom, znowu musze Cie rozczarowac moim fartem do Policjantow ;)

Opowiadalem wczoraj o tym na spocie.

Na radiu CB zapytalem jak sytuacja na Wisłostradzie w kierunku Łomianek.
Kilka osob potwierdzilo zgodnie, ze jest okej, mozna mknac.

Poniewaz bylo juz po 21:00, a chcialem dopasc na spot przy duzej frekwencji aut,
to przycisnalem i lecialem ponad 80 km/h. Za tunelem (ten slynny wzdluz rzeki) mimo wszystko odpuscilem gaz i podjezdzajac pod gore wytracilem predkosc.
Ku mojemu zaskoczeniu widze, ze juz mnie zaprasza do zatoczki mily Pan Misiek.
Podchodzi z usmiechem do mnie, ale zanim sie odezwal mowie do niego:

- "Kurcze! Mialo Was tu nie byc"
- "Ha, ha... a co? Mowili na radiu, ze czysto?"
- "Tak! Kurde!"
- "My sie dopiero rozstawiamy"
- "Okej, przekaze kolegom :) "
- "Panie kierowco prosze wolniej, bo teraz dopiero kalibruje kolega sprzet, ale
nastepnym razem to juz bedzie mandat. Prosze jechac ostroznie"
- "Uff... dziekuje, bede. Pomyslnych lowow"

i pojechalem ;)

Podejrzewam, ze zlapal mnie na oko... ale mimo wszystko gadka byl mila
i znow skonczylo sie na pouczeniu, ale nie wiem czy mialby jakies szanse
wystawic mi mandat na oko...:

Pozdrawiam,

dolny śląsk:marcin.misek
wielkopolska: longer86

piter34 

Rover 800

Wysłany: Pon Mar 02, 2009 11:30   

W tym artykule jest to co zostało już przedyskutowane na forum kilka razy. Ja się z autorem nie zgadzam, bo drogi nowe powstają, bezsensownie ustawionych znaków jest względnie mało, fotoradary nie są ustawiane "byle gdzie", a patrole policji z suszarką ja osobiście spotykam tylko w miejscach "sensownych" (np. na wlocie drogi krajowej do obszaru zabudowanego).

dobryziom 

Rover Coupe

Wysłany: Pon Mar 02, 2009 11:38   

Marek bo ty jesteś urodzony pod szczeliwa gwiazda :p

Piter34 temat był kilkakrotnie omawiany dlatego przytoczyłem ciekawy artykuł bardzo szanowanego dziennikarza motoryzacyjnego przedstawione przez niego informacje o znakach, paliwie, drogach, policjantach i ich premiach nie są wyssane z palca... ale oczywiście możesz się nadal nie zgadzać masz do tego prawo :)

piter34 

Rover 800

Wysłany: Pon Mar 02, 2009 11:42   

dobryziom napisał/a:
Marek bo ty jesteś urodzony pod szczeliwa gwiazda :p

Tu raczej chyba o urok osobiście i "podejście do tematu" ;)

dobryziom napisał/a:
ale oczywiście możesz się nadal nie zgadzać masz do tego prawo

...i się nie zgadzam, bo z moich obserwacji rzeczywistości jest nieco inaczej niż pisze pan Jerzy Iwaszkiewicz :ok:

Rowan 

Wysłany: Pon Mar 02, 2009 14:48   

Ja się zgadzam z artykułem jaki i z dobryziom, ponieważ gdyby w PL wszyscy jeździli tak jak nakazują znaki i ograniczenia, to drogi były tak zawalone, że szkoda gadać.

Piotrass 

Rover 75

Wysłany: Wto Mar 03, 2009 21:52   

Z gadzam się z autorem artukułu w 100%. A polska policja jest po to aby szkodzić, a nie pomagać obywatelowi.

thef 

Wysłany: Wto Mar 03, 2009 22:07   

Piotrass napisał/a:
A polska policja jest po to aby szkodzić, a nie pomagać obywatelowi.
Zlikwidujmy ją zatem ;) Czy to aby nie przesadzona opinia?

Piotrass 

Rover 75

Wysłany: Wto Mar 03, 2009 22:12   

Troszke tak :wink: Akurat poprostu mam tego pecha, że w kontaktach z tą służbą trafiam w większości na idiotów :neutral:

maciej 
Klubowicz

Wielki Migrator

Rover 400

Wysłany: Wto Mar 03, 2009 22:26   

Może masz pecha, a może tak ich sam traktujesz i oni to zauważają...

Może opisz "co Ci zrobili"...

kolin 

Wysłany: Wto Mar 03, 2009 22:38   

Ja tam się zawszę dogadam z Misiaczkami. Odpowiednie podejście,gawęda i zawsze wychodzi mi to na plus. Trzeba jak człowiek z człowiekiem :wink:

Piotrass 

Rover 75

Wysłany: Wto Mar 03, 2009 22:40   

maciej napisał/a:
Może masz pecha, a może tak ich sam traktujesz i oni to zauważają...
Jestem miły, grzeczny i uprzejmy. Zresztą nie ma co mówić, sam jestem mundurowym tylko troszkę inna branża. To chyba pech, ale raczej chyba po prostu taka jest policja.
Cytat:
Może opisz "co Ci zrobili"...
Chętnie, ale niestety totalny brak czasu, bo aby to wszystko opisać, trzeba poświęcić ok1h.

maciej 
Klubowicz

Wielki Migrator

Rover 400

Wysłany: Wto Mar 03, 2009 22:52   

Piotrass napisał/a:
To chyba pech, ale raczej chyba po prostu taka jest policja.

Ja bym obstawiał pecha...
Na kilkanaście spotkań, które miałem z Policją i kilka z SM tylko raz policjant był niemiły, choć co do mojego wykroczenia i sposobu przeprowadzenia procedury nie moge mieć zastrzeżeń.
Po prostu pan miał wobec mnie ton "wszechwiedząco-pouczający", co mi się nie spodobało i do tej pory nie podoba, ale moje wykroczenie było bezsprzeczne i karę dostałem wg taryfikatora.
Rowan napisał/a:
gdyby w PL wszyscy jeździli tak jak nakazują znaki i ograniczenia, to drogi były tak zawalone, że szkoda gadać.

Gdyby wszyscy jeździli jak mówi PoRD, to nie byłoby problemów, bo w miastach nie byłoby blokowania skrzyżowań (PoRD jasno mówi, że nie wolno wjechać na skrzyżowanie, gdy nie ma możliwości kontynuowania jazdy za nim), a to największy problem.
Bo te 10 minut, czy nawet pół godziny różnicy w 300 km trasie naprawdę "nikogo nie zbawi", a może kilka osób spotka się trochę później ze stwórcą.

paff 

Wysłany: Wto Mar 03, 2009 23:26   

problem nie do konca polega na tym ze mamy mnostwo zakazow bez sensu, raczej na tym ze na trasie krajówek jest duzo wiosek/miejscowosci, ktore trzeba oznakowac zeby bylo bezpiecznie i to wydluza podroz!

gdyby na krajowkach nie istnialy przejscia dla pieszych (musialyby one albo ominac te lokacje albo musialby powstawac wiadukty nad drogami)

gdyby zminimalizowano ilosc lewoskretow a prawoskrety i wlaczenia mialy by pas dodatkowy na ten manewr to byloby szybciej....tak chlopaki oznakowuja drogi wg procedury i tyle

gdbym na przykład jadac do Krakowa z Bydgoszczy nie musial zaliczyc Łodzi i innych miast tez bylbym szybciej ;-)

niestety jadac przez Polske dosc szybko i lamiac przepisy (nie lecac jednak na zlamianie karku), bez wykorzystania autostrad osiagniecie sredniej predkosci powyzej 70-80km/h jest niemozliwe i tyle!

jedyne wyjscie to drogi ekspresowe i autostrady, tam jak raz osiagnie Vmax to do zjazdu sie jedzia ta predkoscia :-)

a ceny autostrad to temat na inna rozmowe i to absolutna paranoja zeby pomimo gaszczu podatkow i akcyz jeszcze tyle pacic za jazde :( w czasach gdy przecietna osobowka da sie przejechac 1km za miastem za cene 15-35gr dokladanie oplat za autostrade rzedu 30-50gr za km to jest kpina

sknerko 
Klubowicz

Wysłany: Wto Mar 03, 2009 23:53   

paff napisał/a:
niestety jadac przez Polske dosc szybko i lamiac przepisy (nie lecac jednak na zlamianie karku), bez wykorzystania autostrad osiagniecie sredniej predkosci powyzej 70-80km/h jest niemozliwe i tyle!

gdzie ty takie prądkości osiągasz? Jeżdżę ja i koledzy Toyotą avensis lub Vw Caddy służbowo zawsze dostarczamy na wczoraj i nie pamiętam żebym kiedykolwiek widział prędkość średnią powyżej 65km/h a kumple potrafią i 180 ciąć na trasie....
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę :)
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk

maciej 
Klubowicz

Wielki Migrator

Rover 400

Wysłany: Wto Mar 03, 2009 23:55   

paff napisał/a:
problem nie do konca polega na tym ze mamy mnostwo zakazow bez sensu, raczej na tym ze na trasie krajówek jest duzo wiosek/miejscowosci, ktore trzeba oznakowac zeby bylo bezpiecznie i to wydluza podroz!

:ok:
paff napisał/a:
a ceny autostrad to temat na inna rozmowe i to absolutna paranoja zeby pomimo gaszczu podatkow i akcyz jeszcze tyle pacic za jazde :( w czasach gdy przecietna osobowka da sie przejechac 1km za miastem za cene 15-35gr dokladanie oplat za autostrade rzedu 30-50gr za km to jest kpina

Aż tak źle nie jest - ztcp to Autostrada Wielkopolska to 33 zł za 120 km => 27 gr, ale zgadzam się, że cały system jest niejasny i trochę drogi, jak na niezbyt zamożny kraj jakim jest Polska.

paff 

Wysłany: Wto Mar 03, 2009 23:56   

sa odcinki na ktory da rade osiagnac srednia 70km/h, o sredniej 80km/h mozna pomazyc w nocy/niedziele na pewnych odcinkach jesli na Twojej drodze nie ma #$%#%^^ durnych miast

wlasnie permanentny brak obwodnic jest moim zdaniem wielkim problemem i wydluzaczem czasu podrozy

moim skromnym zdaniem autostrada nie powinna kosztowac wiecej jak 10gr/km, bo tak czy siak to sie odbije na stanie krajowek rownoleglych do autostrad, ktore sa konsekwentnie niszczone przez tiry. W kraju ludzi zarabiajacych 1/4 sredniej europejskiej i jezdzacych srednio 12letnimi autami wysokie ceny autostrad sa nie na miejscu iwatpie czy zagwarantuje to finansowy sukces zarzadcom autostrad

rodi_ 

MG ZT

Wysłany: Sro Mar 04, 2009 10:26   

Ja jadac z Cork do Dublina (250km) place 2,20e. Po drodze sa tez jakies ekspresowki, ale ponowny wjazd na autostrade jest free.
Polskie autostrady sa bardzo drogie, nie da sie ukryc :nook:

Odpowiedz do tematu