Wysłany: Wto Mar 10, 2009 17:17 [R400] Jaki tłumik i chłodnicę kupić?
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1999
Witam,
Zamierzam wymienić w moim R chłodnicę, dwururkę i tłumik środkowy.
Niestety nie mam pojęcia co wybrać żeby pasowało więc liczę na waszą pomoc
Czy ten tłumik środkowy będzie pasował:
http://moto.allegro.pl/it...16i_gratis.html
Czy są do niego potrzebne jeszcze jakieś osłony ponieważ na tym co mam w samochodzie coś takiego widziałem?
Jeśli części które wymieniłem nie będą pasowały bądź ktoś z was ma może już jakiś sprawdzony sklep który się zajmuje takimi częściami to będę bardzo wdzięczny za informacje
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Mar 14, 2011 23:41, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Mar 10, 2009 17:17 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Wto Mar 10, 2009 19:31
AndrzejekA8 napisał/a:
a gdzie mogę kupić taką dwururkę?
Spytaj sie goscia co sprzedaje tlumik srodkowy, jest z Ostrowa wiec chyba i ma mozliwosc zalatwienia dwururki.
Tlumik srodkowy sadzac po numerze katalogowym jest taki sam.
ze tak powiem- no to kanał
kto zdiagnozowal ze musisz wymienic chlodnice, tlumik srodkowy i dwururke?
Wszystko zdiagnozowałem sam
Chłodnica jest już naprawdę bardzo zniszczona, jest nawet wyciek płynu chłodniczego.
Co do tłumika środkowego to jestem pewny że muszę wymienić ponieważ był spawany już parę razy i już mnie to denerwuje a poza tym to te spawania w końcu wyjdą drożej niż nowy
Co do dwururki to jeszcze pojadę do mechanika i wszystkiego się dowiem.
[ Dodano: Sro Mar 11, 2009 19:38 ] kpt, dlaczego uważasz że ta szersza chłodnica będzie dobra? Jaką masz pojemność swojego R i czy masz klimę?
Dzisiaj byłem przy samochodzie i sprawdzałem jaką mam i jestem przekonany na 99% ze ta węższa jest taka sama jaką ja mam
Ta szersza ma takie jakby blachy czy uchwyt od góry i dołu a u mnie czegoś takiego nie ma
Czym tak w ogóle oprócz rozmiaru różnią się jeszcze te chłodnice? Czy jakbym kupił tą szerszą to będę miał jak ją założyć?
ja dwururke spawalem- przerdzewialo mi na spoinie gdzie 2 rurki wchodza w jedna. zrobili mi to tak, ze dolozyli nowe kawalki blachy i przyspawali.
co do chlodnicy, to niby wg katalogow producentow chlodnic, szersza byla do aut z klima, a wezsza bez klimy. wg mnie ma to to uzasadnienie, ze w przypadku auta z klima, chlodnica wody jest troche przyslonieta chlodnica klimy, wiec gorzej oddawala by cieplo.
ale ale... zeby nie bylo tak latwo, to ja mialem wlasnie ta mniejsza chlodnice. tylko nie wiem czy byl to oryginal, czy juz byla zmieniana, w kazdym razie byla miedziana.
jak ta wieksza kupilem, to niestety szpece musieli przeciac mi gumowy gorny gruby przewod, bo byl za krotki, i w niego wstawic kawalek rury i zlapac opaskami zaciskowymi.
przy starej chlodnicy, zalanej 2 razy uszczelniaczami zdarzylo sie, ze w upal w centrum miasta w korku, przy wlaczonej klimie temperatura plynu zaczela nagle rosnac. musialem wylaczyc klime, zeby wrocila do normy. pewnie to wina tych uszczelniaczy, ale juz tak profilaktycznie kupilem wieksza chlodnice.
w ogole pod koniec produkcji dziwna sprawa byla z klima w R400. klime mam niby seryjnie montowana, acz niektore rurki i przewody pod maska u mnie wygladaja jakby dobierane i dorabiane z tego co zostalo w magazynach malo to estetyczne, ale juz widzialem zdjecia gdzie byly dokladnie takie same przewody poprowadzone
kpt, a czy oprócz tego że w Twoim R musieli przeciąć ten górny wąż to z montażem nie było kłopotu? Wszystko pasowało? Wentylator też udało się przykręcić beż żadnych kombinacji?
wydaje mi sie ze wszystko pasowalo, nie zauwazylem zeby jeszcze z czyms kombinowali. jak bardzo chcesz, to moge jutro jeszcze dokladnie obejrzec czy wszystko gra i strzelic fote i Ci podeslac.
Pomógł: 63 razy Dołączył: 10 Sie 2007 Posty: 1453 Skąd: Busko-Zdrój
Wysłany: Sro Mar 11, 2009 21:27
Kolego, jeśli kupiłeś oryginalną chłodnicę, to nie ma prawa byc problemu z zamontowaniem czego kolwiek.
Ja miałem oryginalnie tą większą miedzianą(klima). Po stłuczce kupiłem nówkę zamiennik. Idealna pok każdymi wymiarami. Aluminiowa. Mocowania wiatraka możesz sobie sam ułożyć, bo są uniwersalne. Wpinasz nakrętki w takie miejsca montarzowe.
Kosztowała mnie 250zl.
Co do montarzu w ramie tej większej chlodnicy to nie będzie problemu bo są miejsca na oba rodzaje. Musisz tylko miec te blaszki montarzowe o ktorych wspominałeś
_________________ >lepiej głupio zapytać, niż mądrze coś spie....lić<
truten23, a czy ta chłodnica szersza będzie dobra? Czy może kupić jakąś droższą i lepszą? Piszecie że są miedziane i aluminiowe którą wybrać?
Czekam na propozycje
fakt, ale w pewnym momencie były zakładane węższe też do aut z klimą (z wyjątkiem rynków o trudnym klimacie) ekonomia
w Polsce klimat nie jest trudny, i mniejsza chłodnica powinna sobie dawać radę (o ile nie będzie zatkana, ani brudna/pozapychana z zewnatrz)
najlepiej zmierz tą chłodnicę, którą masz i załóż taką samą, nie będziesz miał wtedy kombinacji z wężem
AndrzejekA8 napisał/a:
Ta szersza ma takie jakby blachy czy uchwyt od góry i dołu a u mnie czegoś takiego nie ma
też ma, tylko przez całą długość i dlatego tak nie widać wentylator mocowany jest dokładnie tak samo
BTW: to:
jest do góry nogami
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Witam,
Chciałem się zapytać gdzie mogę kupić taką uszczelkę?
Na zdjęciu zaznaczona kolorem czerwonym.
Szukałem na allegro ale nic takiego nie znalazłem
Ten gościu od którego kupowałem rurę kolektorową nie ma takiej uszczelki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum