Wysłany: Sro Mar 18, 2009 14:22 Wybór szkoły po gimnazjum
Witam!
Chciałbym Was zapytać co sądzicie i co radzicie wybrać po gimnazjum. Więc tak zacznę od tego, że spokojnie mógłbym iść do liceum, ale mi nie pasuja kierunki. Stwierdziłem więc, że pójdę do technikum o kierunku mechatronik. Co o tym sądzicie? Potem chciałbym iść na jakiś studia zaoczne, informatyka/elektronika/elektronika samochodowa. Co o tym myślicie? Tylko proszę szczerze
_________________ "Walduś, pamiętaj cycu..."
SPAMU¦
Wysłany: Sro Mar 18, 2009 14:22 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jak chcesz iść po szkole średniej na studia, to po co spędzać rok dłużej w technikum? Np. mój brat skończył technikum budowlane a potem i tak studiował budownictwo lądowe na PG. Dla mnie bez sensu. Może miał przez to później łatwiej, nie wiem. Ale np. matematyka w technikum była na o wiele niższym poziomie niż w LO, mimo że to pierwsze trwa o rok dłużej.
P.S. Jeździsz Roverem bez prawa jazdy? Po przeczytaniu tematu w pierwszej pomyślałem, że szukasz szkoły dla dziecka
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Ja bym wybrał LO. W technikum uczysz się dłużej, różnie w technikach bywa z towarzystwem, w LO też, ale nie można szkół porównywać. W technikum matma nie musi być na niższym poziomie, jeśli jest to bdb szkoła to powinno być OK. W najlepszych technikach w Polsce matma jest na lepszym poziomie niż w LO.
Po przeczytaniu też myślałem, że szukasz szkoły dla dziecka
Po LO bedziesz miał łatwiej na studiach z przedmiotami ogólnymi .. fiza, matma, po technikum masz zawód i łatwiej Ci będzie ogarniać przedmioty zawodowe na studiach. Kończyłem technikum i sobie chwalę aczkolwiek nie powiem .... właśnie z matmą i fizą były problemy początkowo, jednak .... studia są dla wytrwałych
Rowan odezwij się do mnie na PW bo wyczytałem ze chcesz iść na mechatronikę tak się składa ze jestem w 1 kl. technikum mechatronicznego. Też się doradzałem na forum
Brt, nie chodziło mi tu o to, że nie będe miał wiedzy, i tylko aby skończyć, tylko o to, że będę chciał już acząć pracę i studiować, a nie poświęcać się tylko studiom.
Wysłany: Sro Mar 18, 2009 20:25
Jak ktoś wspomniał chcesz iść na Studia wybierz Liceum, ja tak zrobiłem bo i tak wiedziałem że dalej pójdę się uczyć. Skończyłem LO zwykłe i po brnąłem na masażystę, każdy idzie tam gdzie lubi
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
dlaczego PTE sądzisz że tylko po liceum rozsądnie iść na studia bo jest rok do przodu, w technikum nie musisz uczyć się wielu głupot jak np. biologii, co dla mnie w podst. było katorgą... , uczysz się konkretnych rzeczy które potem przydają się na studiach, a jak ktoś napisał często jest tak że w technikach matma czy fiza też jest na wysokim poziomie,
tak było w moim przypadku: skończyłem dobre technikum bud., a potem poszedłem na budownictwo na PL i wcale nie żałuję, co prawda na I czy II roku trochę było gorzej ale potem jak weszły przedmioty budowlane było lepiej...
ja twierdzę że lepiej technikum, bo się zdobywa konkretny zawód a w życiu różnie bywa i może teraz jesteś na milion procent pewny że będziesz studiował ale zanim skończysz szkołę może się okazać, że nie pójdziesz na studia z różnych przyczyn i będziesz miał przynajmniej zawód a tak... zawodu brak z pracą kłopot (znam kilka takich przypadków)
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Przecież teraz są też Lica Profilowane. Przynajmniej u mnie nie wiem jak u was.
No tak, ale czy będe miał potem jakiś papier, że to skończyłem, bo chyba raczej nie. A po technikum będe już technikiem, a do tego na studiach na konkretnym kierunku chyba bedzie mi łatwiej.
Rowan, mi się wydaje że nie chcesz rady tylko potwierdzenia że dobrze wybrałeś Coś mi się wydaje że sprawa jest już przesądzona Ja dalej pozostanę przy tym że ty już masz fach w ręku i warto to rozwijać
Wysłany: Czw Mar 19, 2009 20:51
Rowan napisał/a:
No tak, ale czy będe miał potem jakiś papier, że to skończyłem, bo chyba raczej nie.
No jak nie ? Skoro idę na profil dziennikarstwo to później studiuję w tym samym kierunku. Wybierasz taki profil jaki cię interesuję i tutaj masz dla z tego względu większy wgląd na to wszystko.Co do papierka no to jak możesz go nie mieć skoro skończyłeś szkole z zawodem. Mam nadzieję że wybierzesz tam gdzie ci będzie najlepiej i tobie będzie odpowiadać.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum