Pomógł: 10 razy Dołączył: 26 Mar 2009 Posty: 272 Skąd: Sosnowiec
Wysłany: Czw Mar 26, 2009 20:08 [R25 2.0 TD '02]
Witam wszystkich po bardzo długim czasie kiedy mnie nie było na forum, który to czas liczę już w latach. Moja rodzina "R" powiększyła się. Do mojego roverka 111 tydzień temu dołączył 25 TD
I już na dzień dobry mam dużo pytań do użytkowników tego modelu i wątpliwości.
1. wskaźnik temperatury cały czas "leży" i wogóle się nie podnosi nawt w czasie jazdy i postoju w korkach, czy to normalne? jeśli nie to pytanie co jest uszkodzone termostat, czujnik czy wskaźnik na tablicy?
2. czy włączenie ogrzewania tylnej szyby powoduje jednocześnie włączenie podgrzewania lusterek i foteli? bo pod nimi znalazłem kabelki, które mogą świadczyć o ich podgrzewaniu, jednocześnie stwierdziłem że przycisk ten nie działa i ogrzewania nie ma i nie wiem czy da się to jakoś naprawić czy trzeba wymieniać?
3. przy jakiej prędkości obrotowej silnika włącza się turbina?
4. jakich zamienników użyć dla filtrów oleju, powietrza, paliwa i przeciwpyłkowego i co ile kilometrów powinno się wymieniać olej?
5. to moje pierwsze auto z klimatyzacją, czy coś należy z nią zrobić w celach serwisowych?
6. na jakie inne elementy muszę zwrócić uwagę by auto dobrze się sprawowało?
Z góry dziękuję za wszystkie cenne uwagi.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Mar 26, 2009 20:08 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
1. wskaźnik temperatury cały czas "leży" i w ogóle się nie podnosi nawet w czasie jazdy i postoju w korkach, czy to normalne? jeśli nie to pytanie co jest uszkodzone termostat, czujnik czy wskaźnik na tablicy?
Gdyby to był termostat to długo byś nie pojeździł, zagotowałbyś silnik i po zabawie
Czujnik? j.w.
Najprawdopodobniej to właśnie wskaźnik, sprawdź czy tam linka nie jest poluzowana lub zerwana.
Jeżeli włącza się chłodnica to jest tzw. mniejsze zło
Cytat:
2. czy włączenie ogrzewania tylnej szyby powoduje jednocześnie włączenie podgrzewania lusterek i foteli? bo pod nimi znalazłem kabelki, które mogą świadczyć o ich podgrzewaniu, jednocześnie stwierdziłem że przycisk ten nie działa i ogrzewania nie ma i nie wiem czy da się to jakoś naprawić czy trzeba wymieniać?
Też chciałbym to wiedzieć jeszcze nie miałem okazji korzystać z ogrzewania lusterek, więc pozostaje mi tylko domyślanie się, że ten przycisk ogrzewa szybę i lusterka
Cytat:
U mnie najefektywniej działa między 2 a 3 tys/min
Cytat:
4. jakich zamienników użyć dla filtrów oleju, powietrza, paliwa i przeciwpyłkowego i co ile kilometrów powinno się wymieniać olej?
Według mnie, niewarto używać zamienników w silnikach diesla, jak będziesz dbał o niego, to do warsztatu zajeżdżać będziesz tylko na wymianę olejów i opon. A wymiana oleju chyba co 80tys. ale mogę się mylić
Cytat:
5. to moje pierwsze auto z klimatyzacją, czy coś należy z nią zrobić w celach serwisowych?
Wymiana filtra przeciwpyłkowego, powietrza (chyba, że to to to samo to )
Cytat:
Do sprawdzenia czujnik, przewody a na końcu wskaźnik na desce. Zaobserwuj, czy rury od chłodnicy nagrzewają się jednocześnie w miarę rozgrzewania silnika, jeżeli tak - termostat Szczegóły na forum, użyj szukajki
Steff napisał/a:
czy włączenie ogrzewania tylnej szyby powoduje jednocześnie włączenie podgrzewania lusterek i foteli?
NIE Lusterka grzeją cały czas (jak się mylę, niech ktoś sprostuje) a kabelki pod fotelami są od napinaczy pasów. Gdyby były grzane fotele, to byłyby osobne włączniki
Steff napisał/a:
jakich zamienników użyć dla filtrów oleju
MAN, Filtron - wszystko masz na Forum
Steff napisał/a:
co ile kilometrów powinno się wymieniać olej?
Ja zmieniam co 10 kkm albo co pół roku.
Steff napisał/a:
przy jakiej prędkości obrotowej silnika włącza się turbina
Kręci się CAŁY czas, tylko efektywne pompowanie zaczyna się ok 2-2,5 tys. obr.
Steff napisał/a:
czy coś należy z nią zrobić w celach serwisowych?
Raz na 2 - 3 tyg. włączać na 15-20 min., żeby się nie zastała
Jeżeli nowe (dla Ciebie) auto, to podjedź do warsztatu od klimy wiosną, niech sprawdzą (wymiana oleju, czynnika) - koszt 120-150 PLN a spokój bezcenny
Steff napisał/a:
na jakie inne elementy muszę zwrócić uwagę by auto dobrze się sprawowało
Pilnować Oleju i innych płynów, filtrów. Niepokojące objawy dignozować i usuwać
Poczytaj FAQ na stronie, postudiuj Forum - dowiesz się wieeeelu pożytecznych rzeczy
[ Dodano: Czw Mar 26, 2009 20:26 ]
Tomhet napisał/a:
A wymiana oleju chyba co 80tys. ale mogę się mylić
Na pewno się mylisz Takie rzeczy to tylko w E....e
[ Dodano: Czw Mar 26, 2009 20:27 ]
Tomhet napisał/a:
przeciwpyłkowego, powietrza
To NIE to samo. Filtr p-pyłkowy (kabinowy) filtruje powietrze do kabiny. F. powietrza - powietrze dla silnika
Filtr niekoniecznie ma wpływ na działanie instalacji klimy, bardziej na komfort jazdy
Ostatnio zmieniony przez Paul Czw Mar 26, 2009 20:29, w całości zmieniany 1 raz
czy włączenie ogrzewania tylnej szyby powoduje jednocześnie włączenie podgrzewania lusterek i foteli?
NIE Lusterka grzeją cały czas (jak się mylę, niech ktoś sprostuje) a kabelki pod fotelami są od napinaczy pasów. Gdyby były grzane fotele, to byłyby osobne włączniki
przecież w 25 nie było takich bajerów
Bidi [Usunięty]
Wysłany: Czw Mar 26, 2009 20:28
co do kwesti lusterek to powiem ze w 200 jest tak jak masz elektryczne oczyiwscie to sa grzane ale wl sie tylko wtedy grzanie ich jak sie wlaczy ogrzewanie tylnej szyby:) w 25 powino byc tak samo ale 100% pewnosci nie mam jesli masz elektryczne to powinny grzac
1. wskaźnik temperatury cały czas "leży" i wogóle się nie podnosi nawt w czasie jazdy i postoju w korkach, czy to normalne? jeśli nie to pytanie co jest uszkodzone termostat, czujnik czy wskaźnik na tablicy?
No napewno nie jest to normalne, termostat raczej jest w porządku jeśli silnik się nie "gotuje", może kabelek od czujnika przetarł się lub jest odłączony.
Na początek sprawdź bezpieczniki.
Turbina jest napędzana spalinami i jako taka pracuje przez cały czas, odczuwalna jest od 1750-2000 obr./min
Olej + filtr wymieniać co 10 tys. km albo raz w roku, filtr paliwa ja wymieniam raz w roku. Co do filtrów zajrzyj na Tomateam.
Odgrzybić i sprawdzić napełnienie raz w roku.
Nie ma co wydziwiać - SĄ grzane lustra (te elektrycznie sterowane). Co do foteli to głowy nie dam
Bidi [Usunięty]
Wysłany: Czw Mar 26, 2009 20:39
azer, to sprawdz no chyba ze masz przepalone ( nie wiem jak to fachowo nazywa sie) ja to nazywam maty grzewcze ale skoro jest elektryka to i ogrzewanie powinno byc
Bidi, Paul, ok muszę sprawdzić Tylko jak w sumie? Ale bez rozbierania...elektryczne mam, ale żadnego znaczka nie kojarzę, chociaż nie miałem okazji się im przyglądać
Dodam tylko w temacie turbiny, że ciśnienie rośnie po dodaniu gazu i nie zależy tylko od obrotów silnika ale też od obciążenia silnika, wciśnięcia gazu itp. Pełne ciśnienie doładowania uzyskuje w okolicy 2500 obr, przy max. gazie. Najwyższy moment (240Nm wg wykresu silnika) uzyskuje w okolicy 2000obr. Co do lusterek, to grzeją po przekręceniu stacyjki na okrągło, czy zima czy lato Resztę napisał Paul
Pomógł: 10 razy Dołączył: 26 Mar 2009 Posty: 272 Skąd: Sosnowiec
Wysłany: Pią Kwi 03, 2009 12:47
Dziękuję wszystkim za cenne uwagi. Jestem już znacznie mądrzejszy.
Olej i filtry już wymieniłem i tak jak w R111 wszystko spasowało z Filtrona. Niestety z tym czujnikiem temperatury nadal nic i zastanawiam się czy powinien do tego zajrzeć mechanik czy elektryk?
Natomiast wyszedł mi jeszcze jeden problem o którym wcześniej nie wspomniałem. Skrzynia biegów. Nie ważne przy jakich obrotach silnika po włączeniu 4 zaczyna się dość dziwne "wycie" które nasila się wraz z obrotami silnika. Na 5-tym biegu jest tak samo. Później już tego nie słychać bo .... szumy zewnętrzne są duże Niemniej moje zapytanie czy "te typy" tak mają, czy skrzynia biegów do naprawy?
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
U mnie czegoś takiego nie ma.
Ja od razu po kupnie bym wymienił też olej od skrzyni i u siebie też tak zrobiłem. Ze skrzynią nie mam problemów żadnych - czasem ciężko wchodzi wsteczny, ale to akurat norma w tych skrzyniach.
. Nie ważne przy jakich obrotach silnika po włączeniu 4 zaczyna się dość dziwne "wycie" które nasila się wraz z obrotami silnika. Na 5-tym biegu jest tak samo
ja też tak mam tyle że wyje mi na każdym biegu ale nie zawsze. najpierw myślalem że to łożysko w kole ale sprawdziłem i były ok. olej w skrzyni też mam tyle ile potrzeba. najpierw mnie to wkurzało ale z czasem się przyzwyczaiłem. puszczam głośniej radio i tego nie słucham
Witam wszystkich po bardzo długim czasie kiedy mnie nie było na forum, który to czas liczę już w latach. Moja rodzina "R" powiększyła się. Do mojego roverka 111 tydzień temu dołączył 25 TD
I już na dzień dobry mam dużo pytań do użytkowników tego modelu i wątpliwości.
Z góry dziękuję za wszystkie cenne uwagi.
Steff odezwij sie na mail: wacek@adres.pl - mam taki sam samochód
ale odpowiem krótko na Twoje pytania:
1. Musisz pamiętać, że iesel się długo grzeje, ale i tak powinna rusyć temperatura. Na pewno nie jest to termostat, bo gdyby nawet to tak ruszyła by w końcu wskazówka. Więc to zapewne jakiś kabel - może być prozaicznie - spadnięta wtyczka z czujnika.
2. Pod fotelami masz przewody do czujników napinania pasów - jest to powiązane z poduszkami powietrznymi.
3. Turbina wlącza się około 2500 - tak jest u mnie. Zresztą to wyraźnie czuć jak dostaje przyśpieszenia.
4. Nie wykombinujesz nic z zamiennikami filtrów, bo albo pasują do tego modelu, albo nie. A czy to ma być Filtron, czy Sedziszów czy jeszcze inny producent to nie ta to znaczenia.
Olej w silniku wymieniaj co 15 tys. Ja leję ELF półsyntetyk. Warto wymienić olej w skrzyni biegów - masz wtedy pewnośc że wogóle tam masz olej , no i biegi będą lepiej Ci wchodziły. Ale wsteczny to w tych skrzyniach to jest wogóle porażka.
5. Klimatyzacja - wymień filtr przeciwpyłkowy. I odżałuj 100 i pojeźdz aby Ci sprawdzili układ, ewentualnie uzupełnili płyn w nim. Bo tak to nic nei wykombinuesz i zawsze będziesz podejzewał, że słabo chłodzi. I dopytaj jak mają być poustawiane te suwaki- ja takze nie wiem tego .
6.Olej, płyn chłodniczy, koniecznie musisz naprawić to, aby wskazywalo Ci temperaturę.
A tak w ogóle to ile masz przejechane na tym autku???
3. Turbina działa na okragło, a zaczyna tłoczyć ciśnienie po dodaniu gazu (nawet przy małych obrotach). Pełne ciśnienie doładowania uzyskuje w okolicy 2500 obr. Max moment natomiast silnik już powinien uzyskiwać w okolicy 2000obr.
2. Lusterka grzeją po właczeniu stacyjki cały czas.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum