Z przyczyn zawodowych interesowałem się tą sprawą.
Wszystko fajnie, tylko podejrzewam, że piękna idea zostanie jak zwykle wypaczona.
Gdyby te fotoradary stanęły przy szkołach i w podobnych miejsca, to super, ale podejrzewam, że staną takjak na Trasie Toruńskiej w Wawie - 500m od najbliższego zabudowania na trasie o standardzie bliskim trasie ekspesowej.
Kolejna rzecz, to to, że to mają być w większości urządzenia stacjonarne, więc, znając naszych rodaków, tylko wzrośnie sprzedaż nawigacji samochodowych i będą się często zdarzały najechania z powodu gwałtownego hamowania na widok skrzynki, bo 50 % kierowców nie będzie wiedziało jakie jest w danym miejscu ograniczenie, więc profilaktycznie gwałtownie shamuje do 40 km/h tam, gdzie było 70.
No i na początku będzie śmiesznie, jeśli prowadzić nie będzie właściciel i nie będzie chciał się przyznać - karany ma być z definicji właściciel auta, a gdy on wskaże innego prowadzącego, to ten inny prowadzący, ale gdy ten inny prowadzący się wyprze, to będzie wesoło - procedura administracyjna, nie karna, a więc WSA będą musiały być gotowe na tysiące spraw, a na 100% jeszcze nikt o tym nie pomyślał.
Cytat:
a tak poważnie to będziemy się martwić za rok
Myślę, że za więcej, bo patrząc na to jak ITD się za to zabiera, to może zająć dłużej.
No i jest też mały haczyk - pamiętacie dyskusję co może, a co nie ITD?
No właśnie... Obsługa systemu ma leżeć w rękach ITD...
Mam dość poważne podejrzenie, że postępowanie w sprawie pierwszego mandatu dla auta o DMC poniżej 3,5t zakończy się w Trybunale Konstytucyjnym i ustawę trzeba będzie w trybie ekspresowym poprawiać...
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Przeglądałem dość dokładnie te ustawy i żadna nie mówi nic o zmianie Ustawy o Transporcie Drogowym, która ogracznica uprawnienia ITD do pojazdów pow. 3,5t DMC.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum