Hej
Przymierzam się do położenia zasilania i kabli sygnałowych oraz głośnikowych w Roverze (wzmacniacz w bagażniku).
Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak najlepiej poprowadzić kable?
Jak przejść przez ścianę grodziową (widziałem tam jakiś jeden zaślepiony otwór),
Czy kładzenie kabli w progach w 5 drzwiowym jest trudne i czy jest tam miejsce na kable tam i z powrotem?
Jaki bezpiecznik dać w komorze silnika dla wzmacniacza, który ma 2x20A?
Ciągnął ktoś plus i minus od aku?
Możecie też podać jakie macie przekroje?
Dziękuje serdecznie z odpowiedzi
SPAMU¦
Wysłany: Pią Kwi 03, 2009 10:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
poczekaj do niedzieli to Ci wszystko opowiem. Jutro caly dzien walcze nad zakladaniem CA i prowadzeniem kabli:
10mm kw aku-wzmak bagaznik od strony kierowcy
20mm kw aku-wzmak bagaznik od strony kierowcy
2 zestawy sygnalowych wzmak bagaznik-radio - strona pasazera
kable 2x2,5mm kw wzmak-glosniki w drzwiach.
Jesli we wzmaku masz 2x20 A to powinienes dac 35a kolo aku. Ja chwilowo dam 60(z zestawu) bo nie kupilem mniejszych
_________________ Sentyment do r200 silverstone pozostanie na zawsze...
Bezpiecznik przy akumulatorze ma zabezpieczać kabel zasilający a nie wzmacniacz!
Kabel zasilający dobiera się do wzmacniacza a później bezpiecznik do kabla.
Nie wiem jak to jest w 200 a w 400 wszystko musi iść bezpośrednio po podłodze.
Najlepszym wyjściem przeprowadzenia kabla zasilającego jest wywiercenie dziury w ścianie grodziowej
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
Jesli chodzi o gumowa zaslepke to mozesz ja wykozystac,ja mam tak przeciagniete dwa kable zasilajace(maly otwor w zaslepce i WD40 do posmarowania kabla).
Jezeli dwa bezpieczniki sa polaczone szeregowo to max pojdzie 20A, powyzej bezpiecznik sie zrywa by nie przeciazyc instalacji.
Jeszcze w zyciu nie zakladalem nawet radia w samochodzie i nie wiem czy dobrze mysle, ale czysto z teorii jezeli masz dwa bezpieczniki po 20A to przy aku trzeba by dac 15 tak sobie mysle...
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
1. nad pedalami ok 15 cm dogóry i 10 w lewo jest mala zaślepka którą bez problemu mozna przeciagnac kable. Ma ok 4-5 cm średnicy.
2. sciagasz uszczelki z drzwi i wtedy mozesz odslonic bez problemu podloge
3. jesli chodzi o tylnie boczki to ja skorzystalem z drutu dosc sztywny ale zaoszczedzilo mi to kupy roboty najpierw przlezylem drut zaczepilem kable i przeciagnalem
4. kable bez problemu polozysz kolo progow pod wykladzina, wszystko ladnie bez zadnych odstawan itp.
5. do masy jest bardzo fajny zaczepik wystarczy zdjac oslone kolo tylniej lewej lampy. jest to gotowy masowy uchwyt wystarczy zeszlifowac farbe i przykrecic srubke.
powiem tak walczylem 1,5 dnia ale za to widac tylko subik w bagazniku reszta ladniusio pochowana. Chcialem wzmacniacze przyczepic do oparc ale kabli mi braklo mam zamontowane pod dywanikiem w podlodze, przykrecilem do plyty pilsniowej i po klopocie
_________________ Sentyment do r200 silverstone pozostanie na zawsze...
4. kable bez problemu polozysz kolo progow pod wykladzina, wszystko ladnie bez zadnych odstawan itp.
To fajnie macie. W 400 koło progu jest wajcha do otwierania wlewu i bagażnika do tego mały przepust przy progu.
O zaślepce w ścianie grodziowej nie wspomnę... Ale od czego jest wiertarka
Pomógł: 25 razy Dołączył: 08 Maj 2008 Posty: 387 Skąd: Wrocław / Lubrza
Wysłany: Nie Kwi 05, 2009 19:28
michone napisał/a:
10mm kw aku-wzmak bagaznik od strony kierowcy
20mm kw aku-wzmak bagaznik od strony kierowcy
Pociągnąłeś tylko jeden czy dwa przekroje? jeśli dwa to do czego drugi?
michone napisał/a:
do masy jest bardzo fajny zaczepik wystarczy zdjac oslone kolo tylniej lewej lampy. jest to gotowy masowy uchwyt wystarczy zeszlifowac farbe i przykrecic srubke.
czyli nie ciągnąłeś od aku, a dublowałeś w takim razie w komorze silnika przewód masowy do karoserii od aku?
BTW mam plan tam gaśnicę umieścić, ale to chyba nie powinno przeszkadzać? (mówimy o nagwintowanym otworze we wnęce?
a gdzie pochowałeś wzmaki dokładnie? nie to żebym chciał Ci je wyciągnąć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum