Wysłany: Czw Kwi 09, 2009 09:16 [R214 1.4Si 96r] ile ma konikow?
W dowodze mam wpisane 55KW co odpowiada 75KM jednak dzis z ciekawosci sprawdzilem numer VIN i wychodzi ze jest to wersja silnika 16-zaworowego czyli chyba ta mocniejsza. Moze laickie pytanie ale sam juz nie wiem:)
SPAMU¦
Wysłany: Czw Kwi 09, 2009 09:16 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Podnieś maskę i zobacz, co pod nią siedzi. Wersja 16V ma szerszą pokrywę zaworów niż 8V - musi zmieścić dwa wałki rozrządu. Na pokrywie silnika 16-zaworowego jest napis 16 VALLVE TWIN CAM. Pokrywa wersji 8-zaworowej jest o wiele węższa i bez żadnych napisów.
wersja 16V:
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Szczerze jest to moje 1 auto i jeszcze az tak dobrze sie nie znam ale bede musial troszke poczytac sobie przez te wolne dni
Jedynie mam problem ze skrzynia, mianowicie synchronizator 1 sie !@!$# i cos czuje ze 2 powoli tez wiec skrzynia do rozebrania Narazie tak smigam starajac sie bardziej tego nie pogorszyc ale trzeba bedzie pomyslec o naprawie. Musze przemyslec czy nie lepiej kupic uzywana skrzynie cala i wymienic
Musze kupic przednia lampe, naprawic jakos zamek "maski" bo nie chce sie docisnac prawdopodobnie sie scisnal jakos podczas uderzenia:( i w najblizszym czasie zderzak
Jutro ide sprobowac cos z tym zrobic, mam juz zdjecie gdzie pokazane sa wszystkie sroby do demontazu blotnika, w jakie klucze sie zaopatrzyc zebym nie latal kilka razy, mam nadzieje ze da rade odkrecic wszystkie bez tunelu
da radę. Wkrętak krzyżak PH1 i PH2 + nasadowe 8 i 10 i powinno wystarczyć ... aaa pod tablica jest chyba na 13 ... ogólnie standardowe klucze do wszystkiego, które warto mieć w domu/piwnicy/garażu
jedyny plus w tym to to ze jak zdejmę zderzak to zrobię odrazu kierunki białe, tylko jeszcze trzeba zamówić 1lampe na allegro, ehhhh
[ Dodano: Sob Kwi 18, 2009 12:15 ]
Blotnik udalo sie zdjac bez problemu, swiatla wyjete, prawdopodobnie bede musial kupic obie poniewaz plastkiki ktore trzymaja lampe na gorze sa urwane Na zamek od klapy zmarnowalem troche wd40 i nic, zdecydowalem sie zdjac s[prezyne i mysle ze to ojej wina poniewaz bez niej chodzi leciutko wiec tez do kupienia. Po zdjeciu blotnika okazalo sie ze jedna "strefa zgniotu" jesli dobrze mysle jest zgnieciona i taka rurka co idzie miedzy nimi. Niestety jej nie dalem jak narazie odkrecic bo sruby trzymaja niesamowicie(odkrecilem tylko 1)
[ Dodano: Sob Kwi 18, 2009 12:18 ]
Troche slabe fotki, ale slonce swiecilo a aparat do dupy
[ Dodano: Sob Kwi 18, 2009 12:29 ]
Teraz musze pokombinowac jak zdobyc te czesci
[ Dodano: Sob Kwi 18, 2009 12:57 ]
Belke znalazlem na allegro, nowa ok 120, uzywana 50(jeszcze nie wiem ktora brac) swiatla pewnie tak samo allegro a ta sprezynka
[ Dodano: Sob Kwi 18, 2009 13:47 ]
Udalo sie znalesc ta belke odrazu z odbojami, jedyny minus to cena 160zl ale chyba innegowyboru nie mam bo samych "odbojow" nie widze nigdzie na allegro.
Jutro ide na gielde, moze cos sie uda znalesc choc watpie, to nie honda
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum