Pomógł: 29 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 423 Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: Sob Kwi 11, 2009 12:14
Albo masz problem z rozrusznikiem albo nie kontaktuje dobrze masa na silniku. Jeżeli to rozrusznik to powinno doraźnie pomóc puknięcie go młotkiem jak nie chce zapalić. Jeżeli to brak masy to najprościej sprawdzić podpinając kablem rozruchowym masę wprost z akumulatora na rozrusznik.
Pomógł: 29 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 423 Skąd: Zachodniopomorskie
Wysłany: Sob Kwi 11, 2009 12:28
Trebor75 napisał/a:
Młoteczkiem pukałem... i nic, w takim razie podziałam na niego masą:)
Jak masz do niego dostęp to po sprawdzeniu masy spróbuj także włączyć go "na krótko" czyli podając zasilanie na uzwojenie silnika (podaj zasilanie na tą śrubę, która jest obok tej trzymającej gruby kabel zasilający). Jeżeli rozrusznik kręci bez problemu (oczywiście nie silnikiem tylko "na sucho") to w dalszej kolejności sprawdź działanie automatu podając zasilanie na styk uruchamiający automat. UWAGA! Wtedy rozrusznik zakręci silnikiem więc koniecznie na luzie i uwaga gdzie trzymasz ręce
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Gru 2008 Posty: 35 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Kwi 11, 2009 12:30
Moment, bo nie jestem pewien czy na pewno w rozrusznik pukałem... on jest schowany z tyłu za silnikiem, taka metalowa można powiedzieć tuba? Tylko to mi wyglądało na rozrusznik...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum