Witam
Jako, że powoli aczkolwiek zdeterminowanie ulepszam mojego Roverka kolej przyszła na listwy. Są w dość kiepskim stanie zwłaszcza te przednie jakby pordzewiałe. Czy można je w jakiś sposób "wyremontować", może jakieś malowanko?
Ewentualnie ktoś się orientuje gdzie można kupić takie nowe, bądź używane w bardzo dobrym stanie?
Ja też mam zamiar coś z tymi listwami zrobić. Myślałam żeby je obkleić taka folią chrom bo malowanie raczej nie wchodzi w grę bo będzie się pewnie łuszczyć a jak naklejka zejdzie to najwyżej się nową założy.. Nie wiem może ktoś z forumowiczów tak robił to bardzo chętnie poczytam opinie o tym
A co do kupowania to wiem że na pewno można kupić ale nie takie od rovera tylko jakieś inne w sklepach moto.. może akurat uda się dopasować jakieś jeżeli chcesz bo ja to raczej o tym nawet nie myślę.
Pomógł: 84 razy Dołączył: 20 Paź 2007 Posty: 757 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 20:04
Nie ja nie ściągałem.
Dobrze wyczyściłem, odtłuściłem listwę i naklejałem taśmę. Folie w taśmie chrom miałem dużo szerszą. Najpierw nakleiłem dokładnie na środku całej długości listwy i przyciąłem na bokach troszeczkę wpychając w zderzak.
Da się to zrobić jak pokombinujesz
_________________ Był 214 si LPG 16v 1.4 103KM 97r. Platinum Silver
Był R 25 2.0 iDT 113kM 05r. X POWER GREY MET
Jest z tym jakaś filozofia, czy wystarczy podważyć mocniej listwę? A jak z tylną wygląda sprawa, bo ja mam wszystkie do poprawki.[/quote Ja tak samo mam tak jak ty
Trochę bym się bał, lepiej zdjąć zderzak i od spodu zaczepy wypchnąć, żeby nie połamać ich i listwy.
Zaczepy mają kształt grotu ( ->) - jeżeli dobrze siedzą to je urwiesz zamiast odczepić ciągnąc od zewnątrz.
Z tyłem jest to samo.
To jak już zdejmujecie to nie lepiej pomalować? Ja miałam taki plan oddając auto do lakierowania żeby mi zdjęli te listwy i pomalowali i na koniec pociągnęli klarlakiem razem z całym zderzakiem żeby ten "chrom" nie odchodził ale nie zrobili mi tego bo się bali, że właśnie połamią...
Z malowaniem jest problem lakiernik=200-300 PLN/element. Własnym przemysłem można kombinować, ale efekt będzie taki se . Kombinowałem koło tego i wyszło mi, że najszybciej, najprościej i najtaniej (a teraz widzę, że też skutecznie) będzie zrobić folią chrom.
Zainteresowani mogą poszukać - pisałem na forum o tym. Po mnie, z tej samej rolki taśmy, robił (chyba) Brt i MaReK. Do kogo trafiła rolka później, to nie wiem Nie pisze, nie dzwoni ...
No ale samemu pomalować po zdjęciu. Bo jak jest listwa w zderzaku to trochę niebezpiecznie obklejać zderzak bo i tak może się gdzieś zachlapać no ale jak już ktoś chce zdjąć.. Tylko, że może odłazić ta farba chyba, że by jakimiś później utrwalaczami malować. To chyba z tego wszystkiego faktycznie wygrywa folia. Czy coś takiego się nadaje?:
http://moto.allegro.pl/it...ow_zajrzyj.html
chromowanie galwaniczne odpada, bo listwy są plastikowe ... opcja z taśmą by Paul jest chyba najlepsza .... zderzaki trzeba zdjąć, bo wcale tak łatwo te listwy nie chcą wyłazić
A czy tego typu listwy byłyby ok? Co do szerokości to wziąłem aukcję pierwszą z brzegu, bo nie mierzyłem szer. listew w zderzaku. Tylko mam wątpliwości co do trwałości połysku oraz czy nie będą się odklejać. Ktoś z Was może miał styczność z tego typu listwami?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum