Jakieś 2 miesiące temu miałem HGF. Po naprawie przez jakieś 700km docierałem głowice, następnie miałem ją dokreconą i wymieniony olej po którym zrobiłem około 500 km. Czyli wsumie po HGF zrobiłem 1300km. Zauważyłem niewielki ubytek płynu chłodniczego (był na poziomie MAX, teraz jest w połowie pomiędzy MIN i MAX, około 0.5cm ubytku). Czy płyn mógł wyparować lub "zniknąć" podczas dokręcania śrub lub wymiany oleju ? Dodam, że samochód stoi na polu i często w pełnym słońcu.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 19:50 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Przypominam, że 1.500km temu robiłem z głowicą (uszczelka, planowanie, nowe sruby, itp). Olej czysty, nie ma białego dymu, żadnych oznak podczas jazdy. Pewnie jestem przeczulony ale pytam dla porządku
Jeśli DOBRZE zrobi się HGF'a i WŁAŚCIWIE dotrze czoła zarówno głowicy, jak i bloku silnika i potem, ODPOWIEDNIO dokręci głowicę silnika tymi porąbanymi długimi śrubami, to NIE BĘDZIE zupełnie ubywać płynu chłodniczego, NIE BĘDZIE zupełnie wycieków oleju na zewnątrz silnika, NIE BĘDZIE tzw. "majonezu" na korku olejowym, NIE BĘDZIE żadnych przedmuchów i NIE BĘDZIE zupełnie olej uciekał z silnika, ani przez przecieki, przedmuchy, pocenie, ani przez pierścienie tłokowe ni zawory.
Byle silnik był w miarę dobrym stanie, i ww. naprawa była przeprowadzona wedle ROZSĄDKU i z użyciem organu, zwanego mózgiem, a nie "egzotycznych" zaleceń tzw. Rave Rovera, czyli instrukcji serwisowej do tych silników.
_________________ Człowiek pochodzi od małpy. W czerwonym.
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 20:56
Jezdzic i obserwowac poziom plynu. Moze sie dobrze rozszedl po ukladnie i go ze zbiorniczka ubylo lub cos skopane z uszczelka kolektora dolotowego przy montazu.
Pomógł: 31 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 381 Skąd: ANGLIA
Wysłany: Czw Kwi 23, 2009 21:34
chandra napisał/a:
Zauważyłem niewielki ubytek płynu chłodniczego
A może układ był zapowietrzony a gdy się odpowietrzył poziom płynu spadł.
Jeżeli wszystko było zrobione prawidłowo,to najprawdopodobniej to będzie to
Koledzy(poprzednicy pewnie to samo mieli na myśli )
_________________ HMMM czy dobrze zrobiłem???...Tak!-ale i tak chcę z powrotem Land Rovera
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum