Wysłany: Czw Paź 23, 2008 20:50 Wypadki z udziałem samochodów Rover i MG
Po lekturze jednego z postow dotyczacego spotkan na podlasiu
postanowilem poszukac w necie informacji o wypadkach z udzialem
naszych "markowych" kolegow i kolezanek, niekoniecznie zrzeszonych
w klubie ROVERki.pl.
Po co? Nie wiem... Moze dlatego, ze wiele lysze o wypadkach
na naszych krajowych drogach i zawsze sie zastanawialem
ile w tych wypadkach uczestniczy Roverkow.
Ostani wypadek w Warszawie z udzialem Rovera 420 zaniepokoil
mnie troche. Przez dlugi czas, nie bylem pewien czy to nie
ktos z naszych kolegow. Jak sie pozniej okazalo, byl to klient
mojego znajomego z warsztatu, gdzie czesto serwisuje swoje R'ki.
No gdybym ja tak mial podchodzic do tematu, to nie wyjechalbym na ulice
Trzeba jechac ostroznie, z glowa. Mimo to, jesli zabraknie nam szczescia i znajdziemy
sie w nieodpowiedniej porze w nieodpowiednim miejscu to i tak umiejetnosci, dostosowanie sie do przepisow nam nie pomoga... Pewne jest jednak to, ze jezdzac z glowa i ostroznoscia zwiekszamy swoje szanse na drodze
Ja tam zycze wszystkim szerokosci i nie popadajmy w paranoje!
Do zobaczenia na Zlocie Zetes!
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Jadąc ostrożnie i z głową w ten poniedziałek zostałem "stuknięty", bo kierowca Volvo "myślał, że ruszę" i nie wyhamował i tym sposobem czekam na nowy zderzak
Po lekturze jednego z postow dotyczacego spotkan na podlasiu
postanowilem poszukac w necie informacji o wypadkach z udzialem
naszych "markowych" kolegow i kolezanek, niekoniecznie zrzeszonych
w klubie ROVERki.pl.
zgadza sie...eh a wlasnie nieco ponad tydzien temu mielismy ugadywac sie na spot zdjeciowy gdzie glownym tematem mal byc wlasnie rover Marcina po zmianach
Ale najwazniejsze jest zycie i zdrowie i to ze kolega juz wyszedl ze szpitala caly i zdrowy
no w tym przypadku kierujaca postapila bardzo nie ladnie.jak mozna bylo tracic rower.przeciez to bardzo podobny sprzet do naszych R (przynajmniej z nazwy )
Swoją drogą, to chyba jednak waliłbym komuś w kufer niż wjeżdżał na przeciwny pas...
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Sadze, ze ten kierujacy nie chcial isc na przeciwlegly tylko predkosc+kraweznik/wyspeka zrobily swoje i sila rozpedy wyelcial. Zbyt pozno sie zorientowal i chcial ew. skasowac auto tylko sobie. Tak mysle... ja bym tak zrobil. Moze ten ktos zajrzy tutaj i opowie jak to bylo.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Pewnie masz rację - w sumie na Puławskiej wyspeka środkowa jest dość szeroka i można liczyć, że się na niej zatrzyma...
Dobrze, że dziś nie wracałem z działki pod Piasecznem, bo chyba bym się załamał - tam i bez wypadku są niezłe korki...
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Oftopujac zupelnie, widzialem na wlasne oczy stojac na dojazdowej drodze do tracy Warszawa-Grójec (al. Krakowska) jak sie auta zatrzymaly przed przejsciem dla pieszych zeby puscic matke z wozkiem i jeszcze kilka osob.
Na forancie stala jakas osobowka i na prawy mercedes vito.
Patrze, a za mercedesem nie zwalania ciezarowka... mowie do wspolnika ze zdziwieniem, co gosc robi i nagle widze jak ciezarowka zjezdza w row, lamie drzewo, wali w murowany parkan i zatrzymuje sie 2 m od naszego auta
Kierowca wyszedl o wlasnych silach i powiedzial ze sie zagapil. Gdyby jedak walil w tyl samochodu przed nim - Vtio - zabilby z cala pewnoscia idaca akurat przed Vito matke z wozkiem i jakiegos mezczyzne.
Dlatego pomijajac juz roznice mas ja tez wole uciec i ew. uszkodzic tylko siebie niz innych. Czasami jednak moze sie nie udac.
Kolega z Rovera musial miec sluszna predkosc, ale trafil czolowo na jadacy z jakas tam predkoscia pojazd stad te dosc dramatyczne zniszczenia auta.
MaReK, ale ja zawsze uciekam i nie sugeruję, że ten kierowca nie powinien był próbować.
Szczęśliwie, jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się "zamknąć oczu i walić", tylko "bronię się" do końca i jak dotąd wyniki są zadowalające.
Tu chodziło mi właśnie o wybór "tył stojącego, a czołówka" - dla mnie tył stojącego w korku auta jest bezpieczniejszy niż pójście na przeciwny pas, ale masz rację, że może to wynik podbicia na krawężniku, że nie udało się zmiecić na wysepce, tylko autko przeleciało na przeciwległą stronę drogi.
Wiem o co Ci chodzilo. Pewnie gdyby mnie spotkalo to co spotkalo jego, to tez bym sie zastanawial pozniej "a moze jednak trzeba bylo walic w tyl!".
Musial wjechac na wysepke z przejsciem dla pieszych, bo tak na calej dlugosci pulawskiej jest raczej niski kraweznik i sam niedawno na niego wjezdzalem ustepujac miejsca karetce.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum