Pomógł: 54 razy Dołączył: 23 Maj 2008 Posty: 942 Skąd: Zabierzów
Wysłany: Pią Cze 05, 2009 11:21 [Helix 62.1 i 69.1] Jaki wzmacniacz.
Na przodzie Helix 62.1 a na tyle Helix 69.1.
Dość przyjemne to gra ale wiadomo-apetyt rośnie w miarę jedzenia i tak myślę, aby podpiąć to pod wzmacniacz.
Polecono mi :
1.Blaupunkt GTA 4.
2.Carpower HPB 604.
Jako,że słaby jestem z dziedziny caraudio to prosił bym o wszelkie sugestie na temat tych wzmacniaczy,ewentualnie inne propozycje.
Cena-hmm?
Do 500 PLN?
I pchać sie w używany czy raczej tylko nowy?
SPAMU¦
Wysłany: Pią Cze 05, 2009 11:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
podano CI beznadziejne wzmaki, ten gta jest do niczego, carpower raczej do skrzynki niz przodu.
Helixy maja to do siebie ze ladnie graja pod radiem, i ja bym proponował je zmienic na cos mocniejszego aby poczuc mila różnice, jednak jeżeli nie bedziesz zmieniał to wystarczy Ci do nich wzmacniacz ALPINE 3540, 2x 30RMS na allegro kupisz za jakies 100zł. Sam mam do sprzedania gdybyś był zainteresowany.
u mnie napędzał GroundZero o mocy 160RMS i dawał sobie rade doskonale
Hello Jak myslicie, czy te glosniczki zagraja bez wzmacniacza czy, konieczne jest kupno Radyjko to SONY CDX-GT220
helixy sa właśnie po to aby grały na radyjku kup 62 i bedziesz zadowolony a na pszyszlosc radze omijac sony inne marki zagrają w tej samej cenie lepiej i czysciej oraz sa mniej awaryjne.
I ja bym chciał zasilić tym wzmacniaczem wszystkie 4 głośniki...
głośniki mają swoją moc w RMS, helixy mają te moc nie dużą - rzędu 50 -60RMS nie pamietam dokładnie. Nie patrz na moc maksymalną, zawsze RMS
aby je dobrze wysterować należy im podać okolo 75% mocy więc wzmacniacz 4x 40 RMS powinien tutaj wystarczyć. Oczywiście szukaj czegoś markowego, a będziesz zadowolony.
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Gru 2008 Posty: 775 Skąd: Głogów / Leeds w UK
Wysłany: Nie Cze 07, 2009 09:46
Cytat:
Hello Jak myslicie, czy te glosniczki zagraja bez wzmacniacza czy, konieczne jest kupno Radyjko to SONY CDX-GT220
Każdy głośnik zagra bez dodatkowego wzmacniacza, pytanie tylko jak. Do optimum głośnik wymaga około 75% mocy RMS głośnika. Czyli w przypadku 50W helix potrzebujesz mocy rzędu 37,5W aby zagrały optymalnie. Ale jut to było napisane w tym poście, jak i we wcześniejszych. Generalnie temat helix + radio przewraca się średnio co tydzień. Dlaczego nie czytacie innych postów?
[ Dodano: Nie Cze 07, 2009 09:50 ]
Cytat:
Sam mam do sprzedania gdybyś był zainteresowany.
u mnie napędzał GroundZero o mocy 160RMS i dawał sobie rade doskonale
I uważasz, że pisząc coś takiego robisz dobrze? Może i ludzie bardziej w temacie zrozumieją o co chodzi ale ktoś nowy spojrzy. Potem kupi groundzero + 30W alpine bo przecież gra to doskonale. Pod tym Alpine to i Helix doskonale nie zagra, co do piero GZ. Te GroundZero przy 30W grają ponad 3 razy ciszej niż mogą, więc do doskonałości jednak trochę brakuje...
Wysłany: Nie Cze 07, 2009 10:16
Botanix, ludzie sie podpinają pod temat i mogę to zrozumieć bo z drugiej strony będzie tak,że co chwila będzie temat np: "helix + radio sony", "helix +radio jvc" itp itd...
A temat dotyczy WZMACNIACZA DO HELIXÓW a nie radia...
I tak jak piszesz o tych GZ-szczerze,nawet nie wiem co tu za "zaklęciami" się rzuca...
Wysłany: Nie Cze 07, 2009 10:52
Cytat:
I tak jak piszesz o tych GZ-szczerze,nawet nie wiem co tu za "zaklęciami" się rzuca...
Generalnie Pan od tych GZ, chwali nam się ogromną wiedzą nabytą we własnej firmie Car Audio. Następnie pisze w Twoim poście, że miał podłączone GroundZero 160W pod wzmacniacz 30W i grało to doskonale - akurat. Mało tego, proponuje Ci kupno 2 kanałowego Alpine ( którego jest oczywiście posiadaczem ), pod 4 głosnikowy system, dlatego, że jest to dobra opcja? Raczej potrzeba sprzedania .
Ten Alpine V12 z linka to fajny sprzęt ale do helixów proponowałbym coś tańszego i wcale nie gorszego.
Cena raczej nie przekroczy 170zł z wysyłką do tego aukcja się kończy za parę godzin. Wzmacniacz osiąga moc rzeczywistą 4x35W i będzie do Twojego systemu głośników wystarczający. Starsze kenwoody to na prawdę solidny sprzęt... Ładowanie większych pieniędzy do tych głośniczków nie zrobi różnicy wartej dodatkowych złotówek. Resztę z tych 500zł możesz śmiało przeznaczyć na porządny subwoofer - jeśli odczuwasz taką potrzebę
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 14:16
Kupiłem z alledrogo KAC-748.
Przyślą,akurat wrócę z wakacji i wtedy będe zadawał "głupie" pytania w stylu co gdzie jak podłączyć i do czego te pokrętełka-jeśli nie znajdę instrukcji oczywiście...
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 22:04
Cytat:
Alpine
Ale mowa o Kenwood była nie o Alpine
Cytat:
swoje moce przy 14.4V (co w aucie jest nie osiagalne)
Napięcie na akumulatorze przy wyłączonym silniku wynosi około 12.5V. Napięcie przy włączonym silniku wynosi około 14.4V, dlatego producenci zazwyczaj podają moc przy jednym i drugim napięciu.
Wysłany: Sob Cze 27, 2009 09:44
No i mam ten wzmacniacz i kilka pytań.
Jak podać na niego prąd?
+ od akumulatora z jakimś bezpiecznikiem po drodze?
- też od aku czy obojętnie gdzie masa?
Jaki przewód prądowy do tego ma być (średnica itp)?
Trzy pytania są na drugiej fotce.
A co do pierwszej fotki to prosił bym o opisanie co jest od czego,czym się co reguluje a czym się lepiej nie bawić co by nie popsuć...
Do głośników Speaker Output
+ BATT od akumulatora najlepiej z bezpiecznikiem np 40A
- GND może być z masy (lepiej z aku)
REMOTE sterujący do radia
Średnica kabla w zależności od jego długości min. 6mm2
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum