czytałem już wspaniały sposób Brt na pozbycie się drgań i luzów na drążku sposobem domowo piwnym
Pytanie jakie części należałoby kupić żeby zrobić to metodą "wymień na oryginalną nową część" .. Co jest potrzebne Czy taka wymiana nie będzie bardziej trwała ?
SPAMU¦
Wysłany: Sro Cze 10, 2009 16:41 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja Ci radze zrob to jak najszybciej ja tak jezdzilem ponad 2 lata z luznym drązkiem az po jakims czasie zaczal wypadac 5 bieg. Po zredukowaniu luzów bylo to samo. No i efekt.. skrzynia do wymiany.
Ja nic nie kupowałem. Zdemontowałem cały drążek poziomy (od strony lewarka jedna śruba klucz 13, od strony skrzyni biegów wybijasz bolec zabezpieczający i ściągasz - trzeba użyć sporo siły), diaksem ściąłem łby nitów i przy pomocy śruby M8 wybiłem pozostałość z tulejek. Następnie wszystko wyczyściłem, na teflonowe tulejki nawinąłem taśmę izolacyjną co wyeliminowało luz pomiędzy teflonem a metalową tuleją krzyżaka, nawaliłem smaru grafitowego i skręciłem za pomocą śruby M8 - to od strony skrzyni.
Od strony lewarka zrobiłem tak: śrubę owinąłem izolacją, pod nakrętkę i łeb śruby podłożyłem podkładki a pod te podkładki gumowe uszczelki od węża prysznicowego, skręciłem i działa.
Ot i cała robota. Nie wiem na ile to wystarczy ale jest ok póki co.
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Pon Cze 15, 2009 20:13
DrMambo napisał/a:
Pytanie jakie części należałoby kupić żeby zrobić to metodą "wymień na oryginalną nową część" .. Co jest potrzebne Czy taka wymiana nie będzie bardziej trwała ?
Wątpię czy kupisz nowy drążek zmiany biegów, poza tym oryginalny jest źle zaprojektowany i z czasem usterka się pojawi. Można by było dopasować jakiś inny, ale najlepszym sposobem jest ten opisany przez Barta. To odnośnie brzęczenia. Jeżeli chodzi o "latanie drążka" jak to Skiba kiedyś określił "jak świnia w pomidorach", to tu dochodzi jeszcze poduszka drążka zmiany biegów (kupisz w tomateam.pl lub owiń końcówkę tego drążka np. taśmą tak, żeby był grubszy i ciasno siedział w poduszce) i ewentualnie poduszka skrzyni biegów, jak ktoś kiedyś sugerował.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum