Wysłany: Pią Maj 29, 2009 22:16 [R620] Przepływomierz powietrza
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Jak można sprawdzić czy mój przepływomierz powietrza działa prawidłowo? Jeżeli odepnę kostke kabli to jak powinno zachować sie auto ? Pytam ponieważ mój roverek spala około 10l/100 km i staram sie dowiedziec czemu.
_________________ Chris
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Lut 02, 2011 22:51, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Maj 29, 2009 22:16 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Cze 2007 Posty: 65 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: Sob Maj 30, 2009 00:11
Warto poczytać -tutaj jest najkrócej i na temat
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?p=79734
PS.Sprawdzałeś błędy? Samochód oprócz spalania zachowuje się "normalnie"? -Mułowaty???
Jak można sprawdzić czy mój przepływomierz powietrza działa prawidłowo? Jeżeli odepnę kostke kabli to jak powinno zachować sie auto ? Pytam ponieważ mój roverek spala około 10l/100 km i staram sie dowiedziec czemu.
Przeplywomierz w tym modelu nie ma na to wplywu. Kontroluje tylko zawor EGR.
Pomógł: 16 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 920 Skąd: Kraków
Wysłany: Pią Cze 12, 2009 20:36
Cytat:
xtek jestes tego pewien, ze przeplywomierz w tym modelu kontroluje tylko zawor egr ?
Jestem w 100% pewien, ze sluzy tylko do tego. We wszystkich Roverach serii L sprzed '99 roku przeplywomierz sluzy tylko i wylacznie do kontrolowania EGR.
decostal napisał/a:
Jesli tak jest to czy to normalne, ze na wolnych obrotach, przy spokojnej jezdzie egr mam otwarty, a jak dodaje gazu to sie zamyka ?
Tak wlasnie powinien dzialac zawor EGR. Jest otwarty tylko przy wolnych obrotach, a po dodaniu gazu sie zamyka.
Pomógł: 54 razy Dołączył: 23 Maj 2008 Posty: 942 Skąd: Zabierzów
Wysłany: Pią Cze 12, 2009 21:27
xtek napisał/a:
decostal napisał/a:
Jesli tak jest to czy to normalne, ze na wolnych obrotach, przy spokojnej jezdzie egr mam otwarty, a jak dodaje gazu to sie zamyka ?
Tak wlasnie powinien dzialac zawor EGR. Jest otwarty tylko przy wolnych obrotach, a po dodaniu gazu sie zamyka.
I podczas hamowania biegami/odpuszczenia gazu też chyba się otwiera...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum