czujniki można taniej załatwić kupując od BMW i przelutowując wtyczki
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Niestety oznaką zuzycia klocka jest zużycie czujnika.
Można zrobić to na trzy sposoby.
1.oryginalne od R75
2.od BMW i przylutować wtyczki.
3.obciąć przewody przy czujnikach troszeczkę odizolować i następnie razem skręcić i podwiesić gdzieś żeby nie przeszkadzały i nie wplatały się w tarcze/koła.
Masz dwa czujniki 1-prawe przód, 2-prawe tył.
3.obciąć przewody przy czujnikach troszeczkę odizolować i następnie razem skręcić i podwiesić gdzieś żeby nie przeszkadzały i nie wplatały się w tarcze/koła.
tak taniego wariantu nie brałem pod uwagę uważam, że majac R75 powinno cię być stać na jakieś czujniki
MG TF 160 srebrny pocisk
Oczywiście że jestem gotowy ponieść takie koszty tylko szukam teraz jakie wybrać te klocki może ktoś podpowie. Jesycye pztanie czz są w komplecie te cyujniki?
Wysłany: Pon Cze 15, 2009 13:30
sysekp napisał/a:
A bliżej czy klocki przednie?
trzeba zmierzyć grubość , ale z uwagi na konstrukcję układu h. szybciej zużywają się przednie, których dopuszczalna grubość to min. 2 mm . Tył też 2 mm.Czujniki kupuje się osobno.
Moja wypowiedz na temat metod wymiany czujników zużycia klocków hamulcowych jest tylko poglądowa i starałem się odpowiedzieć wyczerpująco na ten temat.
Nie znaczy to że popieram i stosuję trzeci podpunkt.
Nie jest to tak porażająca suma żeby raz na jakiś czas kierowcy nie było stać na oryginalne czujniki lub też oryginalne tyle że od BMW.
klocki czasem dostaniesz w komplecie z czujnikiem ale BMW firmy ATE mialem w rękach taki komplet
MG TF 160 srebrny pocisk
Witam Kolegów
Wczoraj wymieniałem klocki hamulcowe wraz z czujnikami firmy ATE.Koszt:
- klocki przód kpl. 273zł
- klocki tył kpl. 133zł
- czujnik przód 75zł
- czujnik tył 90zł
Czas trwania operacji 1godz. zrobiłem kilka zdjęć dla przedstawienia obrazowo jakby ktoś potrzebował to wstawie.
Pozdrawiam
[ Dodano: Nie Cze 28, 2009 19:40 ]
Wklejam fotki z wymiany klocków hamulcowych takie poglądowe,nie są raczej jakimś instruktażem ale zawsze to coś.Pozdrawiam
Wysłany: Sro Maj 25, 2022 21:48 Kontrolka ostrzegawcza
Witam,kontrolka hamulców świeci ,kupiłem czujnik zużycia klocków i nie wiem gdzie go podłączyć , bo poprzedni właściciel całkiem pozbył się czujnika ,chodzi o tył.Z góry dzięki za pomoc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum