Wysłany: Nie Cze 14, 2009 21:41 [R200 1.6, 98'] piski przy skręcaniu na przednim zawieszeniu
No i problem powraca, nie wiem co się dzieje, ale wystarczy że delikatnie skręcę kierownicę w prawo i już mam pisk, aż uszy bolą normalnie gdy się jedzie. Co obstawiacie do sprawdzenia i ewentualnej wymiany? Piszcie, ponieważ mojego R czeka niedługo wyjazd do Zakopanego, a przy okazji po drodzę Kraków, Oświęcim, Wieliczka, Łagiewniki, etc., więc trochę do zjężdżenia będzie miał.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 21:41 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie, na pewno nie, wtedy bym słyszał to raczej jeśli by to było koło, to jest taki pisk jak by jakiś metal, czy coś. Taki metaliczny pisk, więc na pewno nie koło.
No ale jeśli to by był tłoczek, to powinno piszczeć non stop, bez względu na to czy kręcę kierownicą w prawo czy też nie, a u mnie ewidentnie jest pisk wtedy kiedy delikatnie poruszę kierownicą w prawo i tylko w prawo.
No sprawdzę, a jeśli to nie to to pojadę na stację i sprawdzę dokładnie przednie zawieszenie, bo denerwuje mnie to strasznie. Dodam jeszcze, że na zimnym silniku się to nie dzieje i jeśli przejadę powiedzmy 10-20 km, muszę przynajmniej jeździć autem ok. godziny czasu lub przejechać powyżej 40 km, aby ten uciążliwy dla mnie pisk było znowu słychać.
Gość
Wysłany: Pon Cze 15, 2009 10:34
Heh, u mnie wczoraj pojawiło się to samo, po przejechaniu jakichś 100 km wystarczył delikatny ruch kierownicą w prawo i słychać było pisk, po przejechaniu następnych 20 już nic nie piszczało. Przy skręcie w lewo nic nie słychać.
Gdybyś zlokalizował co piszczy to daj znać, bo cosik mi się wydaje ze zjawisko będzie się nasilać.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Maj 2006 Posty: 118 Skąd: Lublin
Wysłany: Pon Cze 15, 2009 12:46
Miałem to samo i jest to wina zacisków hamulcowych. Wystarczyło delikatnie ruszyć kierownicą i pojawiał się pisk. Rozebrałem wszystko, wyczyscilem, przy okazji wymienilem klocki i od tamtej pory nic mi nie piszczy.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Maj 2009 Posty: 65 Skąd: warszawa
Wysłany: Pon Cze 15, 2009 19:12
Na bank zacisk ci nie pusza,ew kolcki pora wymienic. Mialem to samo tylko jak skrecałem w lewo to piszczało,a jak w prawo skrecałem to cisza. Przeczyściłem w piatek zaciski,tłoczki,zmieniłem klocki i jest ok.
Klocków, to ja zmieniać nie muszę, mają sporo zapasu i są w dobrym stanie, ale zrobię jutro to co mi radzicie, rozbiorę wszystko i przeczyszczę jedną i drugą stronę, zobacze czy to pomoże...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum