Wysłany: Pon Cze 08, 2009 16:46
mielony22 napisał/a:
z tego co sie orientowalem to dotacje takiej kwoty nie pokryja.
Wojewódzkie Urzędy Pracy oferują działanie 8.1 Innowacyjna Gospodarka, gdzie można otrzymać w formie dotacji takie pieniądze. Z tego co wiem w sierpniu rusza kolejna edycja.
Mnie wystarczy połowa tej kwoty. Tylko teraz się zastanawiam jak to zorganizować, gdyż żaden bank nie da mi takiego kredytu na nową firmę. Zostaje wziąć kredyt jako osoba prywatna i spłacać raty z "etatu".
Tylko czy po zakupieniu potrzebnych rzeczy za ten kredyt i założeniu działalności mogę ten kredyt jakoś "wrzucać w koszty" działalności?
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 16:46 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
bez problemu, ja jak miałem firmę wziąłem kredyt ale na siebie nie na firmę ale dowód wpłaty dawałem księgowej i wrzucała to w koszty (umowę też musisz jej dać)
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 18:37
No to świetnie
A czy koszty, które poniosę z kredytu na rozkręcenie działalności (np: serwis www, sprzęt) również można w ten sposób rozliczyć, gdy później zarejestruję działalność?
Jakie dokumenty wtedy przedłożyć, bo jeśli teraz zamówię u kogoś np laptopa, to wystawi mi on tylko rachunek czy da paragon. Czy to wystarczy?
I czy wszystkie koszty, które poniosę przed założeniem działalności (z kredytu) będzie trzeba rozliczyć w pierwszym miesiącu działalności?
Nie sądzę żeby było możliwe wliczenie w koszty czegoś co miało miejsce przed założeniem firmy. Ale założenie firmy to tydzień czasu, zakładasz i potem kupujesz. Co do sprzętu to możesz go amortyzować
kopruch [Usunięty]
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 19:22
Walka o dotacje unijne bywa dziwna. Jak narazie przekonałem się, że to co daje urząd pracy w ramach EFSu jest pewne i łatwe, ale te wyższe projekty bardzo często ciągną się przez partactwo naszych urzędników. Efekt jest taki, że czekamy na pieniądze, a czas i zlecenia uciekają...
Nie każdemu wystarczy te parenaście tysięcy bezzwrotnego dla bezrobotnych, ale chyba lepiej brać to od ręki niż czekać nie wiadomo na co.
k3master:
Rzeczy/usługi kupione do miesiąca przed założeniem firmy możesz odliczyć bez problemu, reszta zależy od Twojego biura rachunkowego. Moje właśnie wybroniło mi ponad 2000 zl VATu ze sprzętu kupionego 3 miesiące przed datą rozpoczęcia, ale wiem, że nie każde się czegoś takiego podejmie.
Jedna podpowiedź, która może Ci pomóc:
Bierz na fakturę na osobę fizyczną, ale NIE ODBIERAJ FAKTURY. Jeśli dogadasz się ze sprzedawcą, że faktura się 'zgubi' i 'pojawi' jak już zaczniesz działalność, to jesteś w domu
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 19:54
kopruch napisał/a:
Jak narazie przekonałem się, że to co daje urząd pracy w ramach EFSu jest pewne i łatwe
Tylko tutaj trzeba być bezrobotnym. Ja chcę przynajmniej przez jakiś czas pracować jednocześnie na etacie just in case
kopruch napisał/a:
Rzeczy/usługi kupione do miesiąca przed założeniem firmy możesz odliczyć bez problemu
To bardzo dobre wieści Czy Twoje biuro nie ma przypadkiem filii w Krakowie?
kopruch napisał/a:
Bierz na fakturę na osobę fizyczną, ale NIE ODBIERAJ FAKTURY. Jeśli dogadasz się ze sprzedawcą, że faktura się 'zgubi' i 'pojawi' jak już zaczniesz działalność, to jesteś w domu
To ciekawe rozwiązanie, ale zależy własnie od sprzedawcy. Powinien to zrozumieć
Dzięki za przydatne informacje. Muszę poszukać dobrego księgowego i wprawić koło fortuny w ruch
Wojewódzkie Urzędy Pracy oferują działanie 8.1 Innowacyjna Gospodarka, gdzie można otrzymać w formie dotacji takie pieniądze. Z tego co wiem w sierpniu rusza kolejna edycja.
mozesz cos bardziej przyblizyc mi tego temaciku???bo ja to juz spac po nocach nie moge z powodu tego pomyslu.z kazdym dniem czuje jak mi kasiorka ucieka
no i bardzo chcialbym byc na "swoim" bo juz mam dosc dorabiania portugalow.
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 20:54
Tutaj znajdziesz trochę informacji na ten temat http://www.bierzdotacje.p...cje-na-ebiznes/
Z tego co piszą można otrzymać od 20 tys do 1mln ale działa na zasadzie refundacji (najpierw płacisz ze swoich a potem 85% Ci zwracają)
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 21:01
xROnx napisał/a:
Ok. wracam troszke do tematu. po pomyslalem sobie tak ze zaloze wlasna firme ktora to bedzie m.in wystawiac rachunki w firmie w ktorej obecnie teraz pracuje(czyli tak jakbym sie zwalnial ale pracuje tam caly czas jednak ja jako inna firma na ich zlecenie - wystawiam im racunki VATowskie co miesiac)
To jest trochę zły tok myślenia. Są przepisy, które mają za zadanie walczyć z takimi zjawiskami. Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale jeśli pracujesz w danej firmie i wystawiasz jej fakturę, płacisz podwójny podatek. Możesz śmiało kombinować z własną firmą pracując na etacie... pod warunkiem, że twoja firma nie ma nic wspólnego z firmą, w której pracujesz.
Rozwiązanie etat + własna firma "po godzinach" ma wiele zalet... ma jednak również wady. Oczywiście podczas rozwiajania własnej firmy jesteś chroniony przed wysokimi kosztami ZUS, etc... jednak nie do końca. Zwróć uwagę, że Państwo samo daje taką ochronę dla wszystkich nowych przedsiębiorców przez 2 lata. Jeśli własną działalność, pracując na etacie, zrezygnujesz z tego "parasola". Potem gdy już zdecydujesz się odejść, wpadniesz w głęboką wodę normalnych stawek ZUS.
Tutaj znajdziesz trochę informacji na ten temat http://www.bierzdotacje.p...cje-na-ebiznes/
Z tego co piszą można otrzymać od 20 tys do 1mln ale działa na zasadzie refundacji (najpierw płacisz ze swoich a potem 85% Ci zwracają)
odpada bo to nie jest dla mnie.to dla tych ktorzy chca rozkrecac cos zwiazanego z netem.ja niestety bazowalbym na czyms innym.
Wysłany: Wto Cze 09, 2009 07:37
Tomi napisał/a:
Zwróć uwagę, że Państwo samo daje taką ochronę dla wszystkich nowych przedsiębiorców przez 2 lata.
]
Hej Tomi, oczywiście zdaję sobie z tego sprawę, jednak na dzień dzisiejszy dla mnie liczy się kapitał początkowy "na start" bardziej niż składki na ZUS (choć oczywiscie jest korzystne płacenie 250 zł zamiast 800zł)
A ten kapitał początkowy mogę zebrać w tym momencie tylko jako osoba fizyczna poprzez kredyt. Wtedy zainwestuję to w niezbędne dla biznesu narzędzia, założę działalność i podziałam, aby te koszty odliczyć już na firmę.
Wtedy przez jakiś czas będę pracował "na dwa fronty", głównie żeby mieć z czego spłacać kredyt, a jak firma się rozwinie to zrezygnuję z etatu i kolejne raty będę już pokrywał z zysków z działalności . Tak to widzę
mielony22 napisał/a:
odpada bo to nie jest dla mnie.to dla tych ktorzy chca rozkrecac cos zwiazanego z netem.ja niestety bazowalbym na czyms innym.
Rozumiem. Możesz w takim razie startować do innego programu POKL Działanie 6.2 (trzecia edycja w czerwcu), gdzie maksymalnie można otrzymać 40tys zł. A resztę brakującą finansujesz z kredytu. Może w ten sposób?
Pozdrawiam
Jakby ktoś chciał dofinansowanie z unii lub dofinansowanie z urzędu pracy na rozpoczęcie działalności to pisać PW.
Zajmuję się również pisaniem projektów unijnych na dofinansowania. Pisze również dla urzędu miasta w chorzowie - dla nich cena od 6.000 do 12.000 za projekt unijny - dla forumowiczów kwestia dogadania się jakby ktoś chciał projekt unijny na dofinansowanie to pw.
Tak samo jak ktoś chce pieniadzde na otwarcie dzialanosci z uniii (okj 40.000 PLN) lub z urzedu pracy (szybciej sie dostaje ale mniej - niby 18.000 z groszami ale teraz przynali klientce 15.200)
Także chętnych zparaszam na pw.
PS. Nie zgarniam kasy z góry. Dopiero jak projekt/dofinansowanie/kasa na rozpoczecie dzialanosci zostanie zaklepany wtedy się płaci jak odrzucą - moja strata Wy nie płacicie nawet 10 gr.
Wysłany: Sro Cze 17, 2009 07:04
Od 15 czerwca (woj. małopolskie) trwa rekrutacja do III (ostatniej) edycji Działania 6.2 POKL, gdzie jest możliwość uzyskania dotacji na firmę do 40tys.
Startujemy ponownie może się uda
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum