Witam
Mam pytanie.
Czy gdzies w necie albo na forum znajduje sie fotoporada albo opis jak wymienic olej w skrzyni biegow w r25, skrzyniaR65?
Znalazlem cos takiego do r200
http://www.mreliable.btin...00/Gearbox.html
pisza tu ze korek wlewowy i spustowy to sruba 17mm
u mnie tak nie jest u mnie po lewej stronie silnika na skrzyni jest duzy plastikowy korek czy to tu nalezy wlac olej? niechcialbym zalac sprzegla olejem , skopac
moze ktos ma jakis rysunek gdzie znajduje sie korek wlewowy?
Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc
SPAMU¦
Wysłany: Czw Cze 18, 2009 15:11 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Czw Cze 18, 2009 15:19
Korek wlewowy znajduje sie z boku skrzyni przy lewej polosi (sluzy on rowniez jako miarka oleju, ma byc po rant otworu). To plastikowe o czym piszesz to jest odpowietrznik skrzyni biegow, po zdjeciu dekielka z niego mozna tamtedy wlewac olej. Lepsza opcja niz otworem do tego przeznaczonym .
Pomógł: 9 razy Dołączył: 18 Sty 2009 Posty: 175 Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: Pią Cze 19, 2009 07:47
nic sie nie pomylisz ... kladziesz sie pod spod auta odrecasz srube 17 .. (jak pisales) spuszczasz caly olej .. nastepnie zakrecasz i z gory lejesz olej wlasnie tam gdzie jest ten plastikowy korek kika minut roboty i po sprawie
spider666
sporo sie naczytalem przez ostatnie dni roznie
wszedzie pisza
np. 3-5lat badz co 100k kilometrow itp.
koszt wymiany jest znikomy wiec warto zadbac troche o skrzynie
niektorzy twierdza ze oleju w skrzyni sie nie wymienia
co juz jest wogle glupota nalezy przeciez pamietac ze kazdy olej sie starzeje i traci swoje wlasciwosci
wiec warto
u mnie jest skrzynie r65 wiec wedlug instrukcji 75w80
zjezdzilem wczoraj cala bydgoszcz zeby cos takiego kupic
dostalem w intercarsie olej comma 75w/80 za 28pln litr
to jakby ktos szukal i nie mogl znalezc
z tego co wyczytalem to nie najgorszy olej produkcji angielskiej
nawet na etykietcze ma napisane ze dla skrzyn rover
Pozdro
lineumaciel, czyli rozumiem ze jesli mam 1.4 benzyna - to moge zrobic tak ze spuszcze olej sruba spustowa z skrzyni z dolu i wleje olej tym korkiem od góry (tym plastikowym)?
lineumaciel, czyli rozumiem ze jesli mam 1.4 benzyna - to moge zrobic tak ze spuszcze olej sruba spustowa z skrzyni z dolu i wleje olej tym korkiem od góry (tym plastikowym)?
Lej przez ten stalowy, ten plastikowy to odpowietrzenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum