Dziękuję za szybką odpowiedź
Będę musiał jeszcze sprawić sobie taki klucz
Jakie klucze polecacie? Chodzi mi o to żeby były w miarę wytrzymałe i za rozsądną cenę?
Ja to polecam zebys gdzies pojechal i ktos Ci to wymieni.Mysle ze nie ma obawy ze mechanik sobie nie poradzi z dosyc prosta czynnoscia,a Ty zaoszczedzisz na kluczu dynamometrycznym Jak kupisz jakis tani to lepiej juz na "wyczucie" przykrecic,jak nie robiles tego wczesniej to jedz do mechanika bedzie taniej,lepiej i moze z gwarancja.
Ja kupiłem sobie niedawno taki http://www.allegro.pl/ite...2_28_210nm.html i jest OK. Ostatnio dociągałem głowicę w mojej trofiejnej Nexii, bo "szpecjaliści" zapomnieli dociągnąć śrubek po prawej stronie i środkowej przy kolektorze ssącym i pociło się. Pojechałem 50, 70, 90 i 110 Nm i uspokoiło się zupełnie.
Kluczyk kosztuje jakieś 80 PLN i do domowego użytku jest w zupełności wystarczalny.
Śruba regulacji zaczyna "brać" już od mniej więcej 20 Nm, choć klucz jest skalowany od 28.
_________________ Człowiek pochodzi od małpy. W czerwonym.
Pomógł: 21 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 614 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Sob Cze 20, 2009 12:50
Lechos napisał/a:
nie kazda:)
Nie wiem jaką Ty masz ale skoro nie metalową to pewnie jakaś fajeczka bo oryginał jest metalowy i jest produkowany w Niemczech specjalnie pod Rovera. Pozdrawiam ( dodam że zmieniałem w sześciu Roverach taką uszczelkę i wszystkie miały metalową uszczelkę).
_________________ Super wypas za małą kasę i oczywiście całkiem młode autko? Tylko Rover Ludzie skoro pomagamy to doceniajcie to opcją pomógł bo przestaniemy
Wysłany: Nie Cze 21, 2009 21:25
Myślę że rozsądniej będzie kupić nową a nie odkurzanie
_________________ Super wypas za małą kasę i oczywiście całkiem młode autko? Tylko Rover Ludzie skoro pomagamy to doceniajcie to opcją pomógł bo przestaniemy
zaznaczony element to sprężyna zaworu, tam żaden miękki śmieć nic nie naszkodzi...
AndrzejekA8 napisał/a:
Prosiłbym jeszcze o rady w jaki sposób mogę wyczyścić pozostałości które odpadły z uszczelki?
te fragmenty to taki laminat przypominający z grubsza karton więc raczej na filtrze oleju zostanie niż gdzieś sie wepchnie gdzie mógłby zaszkodzić
oczyść to co dasz radę i będzie ok
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Samoregulator Kolego, samoregulator
Z głowicy są całkiem spore kanały do powrotu oleju więc nie zaszkodzą takie paproszki. Na co dzień potrafią się tam walać większe kawałki nagaru w niektórych silnikach
[ Dodano: Pon Cze 22, 2009 00:42 ]
Lechos napisał/a:
co do uszczelki to moge sie zgodzic, ze jest to blaszka ale powleczona jakims materialem
Tak samo jest w R75 V6. Uszczelki pod kapami są metalowe powleczone taką jakby gumą. Tanie zamienniki są tylko metalowe i trzeba zakładać na masę.
_________________ Koła wystarczą 4...cylindrów musi być 5
trzonek zaworu z dwoma sprężynami równoległymi blokowanymi zamkiem stożkowym duczęściowym oraz regulator hydrauliczny otwarcia zaworu, okeeej?
niemniej olej tam nie jest zasysany tylko wypychany, więc nic tam się stać nie powinno...
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Wielkie dzięki za pomoc
Teraz czekam aż przyjdzie do mnie uszczelka i zabieram się do pracy
Jeszcze raz bardzo wszystkim dziękuję za pomoc
Fajnie że jest takie forum, że jest tutaj taka miła atmosfera i że zawszę się znajdzie ktoś kto doradzi i pomoże
Pozdrawiam
Wysłany: Wto Cze 23, 2009 22:16
i myśle że koledzy załużyli na punkt "pomógł"
Chciałem się jeszcze dowiedzieć czy macie może jakiś sposób na odkręcenie tych dwóch śrubek, którymi są przykręcone tarcze?
Próbowałem je odkręcić ale nic z tego
WD-40 tez nie pomaga
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Sro Cze 24, 2009 22:09
AndrzejekA8 napisał/a:
Chciałem się jeszcze dowiedzieć czy macie może jakiś sposób na odkręcenie tych dwóch śrubek, którymi są przykręcone tarcze?
Próbowałem je odkręcić ale nic z tego
WD-40 tez nie pomaga
Mały przecinak i młotek i powinno się udać. Można też wcześniej trochę popukać w śrubki wzdłuż osi i może się udać nawet bez przecinaka. Oczywiście trzeba zaopatrzyć się w nowe na montaż nowych tarcz.
WD i jakis stary srubokret krzyzakowy i mlotek. Napiedzielasz mlotem w srubokret i wyrobisz sruby, plus popsikasz wd i puszcza...ewentualnie rozwierc sruby:)
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum