No w tym gazie w klime jest taki środek przeważnie co świeci pod lampa UV i widać przez te okulary. Inaczej nie zobaczysz tego lub sie nie da sprawdzić.
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
No w tym gazie w klime jest taki środek przeważnie co świeci pod lampa UV i widać przez te okulary. Inaczej nie zobaczysz tego lub sie nie da sprawdzić.
wiem wlasnie.....wiem tez ze mam nieszczelny uklad klimatyzacji...napelnienie klimy z kontrastem kosztuje w moich rejonach 150-200zl ....napelnienie docelowe kolo 200zl ...chiclabym zaoszczedzic chociaz te 150-200zl bo wiadomo ze i tak gaz ucieknie....
moze mozna uklad wypelnic jakims plynem ? albo sprezonym powietrzem pod wysokim cisnieniem????? , wowczas bede czul gdzie mi wiatr ucieka...
moze mozna uklad wypelnic jakims plynem ? albo sprezonym powietrzem pod wysokim cisnieniem????? , wowczas bede czul gdzie mi wiatr ucieka...
Niech Cię ręka boska broni Wilgoć to morderstwo dla układu klimy, a w powietrzu ZAWSZE jakaś wilgoć jest
IMHO nie ma wyjścia, jak tylko pojechać do klimiarzy, napełnić azotem (chyba), który do takich testów jest używany. Wiem, że to koszty są, ale będzie taniej, niż wymiana np. kompresora
Nie da rady, tak po jak dodasz powirtze do uklady to juz sie nie bedzie zgadzala wartosc gazu w ukladzie i nie bedzie tobie chlodzilo w cale.
Bo musi być dokładnie tyle gazu ile trzeba zeby prawidłowo chodziła klima. Jak jest za duzo nie chłodzi jak jest za malo tez nie +/- chyba 5% może być różnicy czy jakoś tak juz nie pamiętam.
Co znaczy napełnienie docelowe kolo 200zl ? I czemu to jest droższe jak cale napełnienie klimy?
Ja jak bylem u siebie napełniać klime po montażu to mi o-Ring jeden nie chwycił i jak gość napełniał to widzial ze ucieka gaz i znów klime opróżnił i mi pokazał gdzie ucieka gaz i pojechałem do domu naprawiłem i potem napełniłem i dopiero zapłaciłem 150zl
Ale przecież chyba samo sprawdzenie ie kosztuje az tyle może max 50zl
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
aktualnie gazu w ukladzie NIET... uklad jest nieszczelny tego jestem pewien na 100% ...dlatego pytam czy sa jakies domowe sposoby sprawdzenie szczelnosci ukladu
w specjalistycznym warsztacie zeby sprawdzic gdzie mam wyciek musza napelnic mi klime gaz + kontrast to mnie kosztuje 150-200zl ..jak zlokalizuje wyciek i zalepie dziure to docelowe naplenienie klimy tylko gazem kosztuje mnie 200zl
generalnie to z tego co ostatnio robiłem klime to zauważyłem 2 metodyki, nie wiem czy zależą one od wiedzy czy możliwości sprzętu.
jedna to napełnić z kolorkiem i jak wywali to się dowiemy gdzie, a druga na pustym układzie (przeczyszczonym wcześniej) puszcza się program szczelności. Ale wtedy to chyba nie dowiesz się skąd wylatuje.
Specem nie jestem, ale tak wywnioskowałem z paru wizyt, a już trochę zostawiłem żeby naprawić swoją klime (900zł).
Czy można jakoś samemu do tego dojść w przysłowiowym garażu? Bardzo wątpie.
Powtarzam - w powietrzu (sprężonym też) jest zawsze jakiś % pary wodnej. Co z tego, że znajdziesz dziurę, jak może Ci reszta układu zdechnąć Poza tym, wcale nie masz gwarancji, że wyczujesz nieszczelność, a do tego, jak przegniesz z ciśnieniem, to ....
Decyzja i tak należy do Ciebie
[ Dodano: Sro Cze 24, 2009 22:45 ]
azer napisał/a:
Czy można jakoś samemu do tego dojść w przysłowiowym garażu? Bardzo wątpie.
Chyba, że dziura jest wielkości 'stodoły' i do tego na widoku
Pomógł: 22 razy Dołączył: 19 Maj 2008 Posty: 629 Skąd: Gliwice
Wysłany: Sro Cze 24, 2009 22:03
Paul napisał/a:
Chyba, że dziura jest wielkości 'stodoły' i do tego na widoku
Skoro tak, to i tak masz powietrze w układzie i jakiś % pary wodnej. I tak musi to klimiarz osuszyć. Ale ceny to są z kosmosu, poszukaj kogoś tańszego, kolega z pracy płacił 160,- (uszczelnienie+wysuszenie+nabicie).
_________________ ɹɐɾʇǝq ɯɐıʍɐɹpzod
nie ma za co- kliknij POMÓGŁ
R420 Di'97,był
R111 LSi'96,był
R420 Di'97,był
R75 CDT+'02,jest
MG TF '04,jest
w specjalistycznym warsztacie zeby sprawdzic gdzie mam wyciek musza napelnic mi klime gaz + kontrast to mnie kosztuje 150-200zl ..jak zlokalizuje wyciek i zalepie dziure to docelowe naplenienie klimy tylko gazem kosztuje mnie 200zl
Aha sorki złe zrozumiałem, ale tak to jest bycie obcokrajowcem
Ale cenny to lekki kosmos, czemu masz płacić za gaz jak jest dziura? Jak byś mieszkał blisko mnie tym tobie polecił tego gościa co ja bylem.
W puszcza gaz patrzy czy jest szczelne jak nie to pokazuje gdzie jest dziura, wyciaga gaz z powrotem i tyle. Ale ja mu mówiłem ze i tak u niego napełnię jak naprawie wiec mi nic za to nie policzył, bo mówił po co mam płacić jak gazu nie nabił prawie nic.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum