Problemy z elektryką np: kontrolka abs po przekręceniu kluczyka zapala się na 3 - 4 sekundy i to jest normalne, ale jak zaczynam kręcić silnikiem to znowu się zapala i mruży. Jak zapale silnik to gaśnie... Podczas jazdy potrafi się włączyć abs ni z tego ni owego, wystarczy że np: wjadę w jakąś dziurę (hamulca nie dotykam). Czasami przy hamowaniu włącza się abs a nie powinien. Jeszcze parę innych drobiazgów. Podłączałem pod kompa i błędów nie pokazuje. Dzisiaj rozebrałem pół wiązki idącej od komputera i nic nie znalazłem (żadnych przetartych kabli, które mogłyby się stykać). Gdy na pracującym silniku podłączę miernik do klem akumulatora to pokazuje 14.09V, ale gdy masę przyłożę do tej wychodzącej z komputera (różowo-czarny przewód, masa dla rozmaitych czujników) to dostaję całe spektrum napięć od 0 do 14V z przewagą 14V. Już nie wspominam o instalacji gazowej, której na wolnych obrotach szajba odbija... Na elektronice się właściwie nie znam stąd moje pytanie o dobrego specjaliste.
Sprawdź jeszcze masę idącą do pasa przedniego, i do bloku silnika. Fakt że elektryka zaczyna nawalać np. po wjechaniu w dziurę wskazuje na problemy z wiązką. Ładowanie alternatora wydaje się być OK. Z tego co słyszałem (słyszałem - nie sprawdzałem) dobry elektronik samochodowy jest pomiędzy Obi a Krokusem.
P.S. Często widują Roverka identycznego jak Twój zaparkowanego na Żabińcu (a 400 w takim kolorze w Krk to rzadkość) - to przypadkiem nie ty?
A mam pytanie do was jak można sprawdzić wiązki kabli do swiateł przeciwmgłowych przednich . chodzi mi oto że mam wiązki kabli puszczone ale niemam swiateł i włacznika niechciał bym wydać kasy na marne jeśli się okaże że coś jest nie tak. jak mogę to sprawdzić szybkim sposobem
Jeżeli dobrze rozumuję to chcesz założyć przeciwmgielne ale obawiasz się w jakim stanie są wiązki. Najtańszym i najłatwiejszym sposobem jest sprawdzenie kabli multimetrem. Z jednego końca przykładasz plus z drugiego minus, w mierniku ustawiasz opcję, żeby sprawdzał, czy dany element przewodzi prąd (oznaczone zazwyczaj nutką). Jeżeli wszystko będzie ok to usłyszysz sygnał dźwiękowy. Tyle
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum