Koledzy potrzebuje pomocy, bo juz nie mam pojecia o co chodzi mojemu roverkowi.
pewnego dnia zaczął sie dławić, aż w końcu zgasł i juz nie odpalił. Zniknęła iskra. napiecie na cewce jest. myślalem ze cewka sie spalila. wymieniłem i dalej nic. kolejnym etapem był czujnik polożenia wału. też wymienilem i dalej nie ma iskry.
Czy orietujecie sie czy do czujnika polozenia walu powinno dochodzic napiecie?? wychodzą z niego dwa kable i tak na chlopski rozum jeden powinien byc stalym napieciem a drugi impulsem do cewki ale nie ma nigdzie napiecia. moze ktos juz to przerabial albo wie cos wiecej o ukladzie zaplonowym w roverkach.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lip 20, 2009 21:55 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 26 razy Dołączył: 09 Gru 2007 Posty: 587 Skąd: Civitas Kielcensis
Wysłany: Pon Lip 20, 2009 23:37
komputer ma wplyw. Ale jezeli rozrusznik kreci to znakiem tego, ze komputer pracuje dobrze. Sprawdz jeszcze raz czujnik polozenia walu, ewentualnie ustawienie rozrzadu.
Po włączeniu zapłonu musi odezwać się pompa paliwa. Po chwili staje. Jeśli teraz zakręcisz rozrusznikiem i pompa ponownie się włączy to napewno masz dobry czujnik położenia wału. Jeśli się nie włączy sprawdź czujnik i okablowanie. Jeśli to będzie dobre sprawdź kluczowanie na cewce gdy kręcisz. Gdy jest dobre szukaj iskry pomiędzy cewką a świecą.
w jaki sposob mam sprawdzic kluczowanie cewki. cewka na jednymn przewodzie ma stale napiecie a na drugim powinna chyba dostawac impuls z czujnika polozenia walu ale jak sprawdzic czy dostaje??
Zamiast cewki włącz sobie kontrolkę z żarówki 12V 3 W. Jak pokręcisz rozrusznikiem i będziesz miał sterowanie to będzie delikatnie mrugać, w chwili w której powinna być iskra. Jest to najprostrzy sposób sprawdzenia czy są impulsy na cewkę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum