Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Maj 2007 Posty: 141 Skąd: Tarnów
Wysłany: Nie Maj 10, 2009 11:06 [R214] Tylna wycieraczka i spryskiwacz
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1997
Witam
Może zacznę od początku .. Zepsół mi się włącznik podgrzewania tylnej szyby. Naprawiłem go, jednak gdy wymieniłem żarówki w podświetleniu guzika to obie mi się świeciły (podświetlenie po włączeniu świateł oraz żarówka oznajmiająca podgrzewanie szyby). Myśłałem, że ja coś spaprałem z tym włącznikiem (zamontowałem mikrostyk w środku). Jednak po 2 godzinach walki z nim wiedziałem, że to nie wina mojej naprawy. Pomyślałem sobie, a sprawdze wiązkę tylnej klapy bo to częsty przypadek w tym modelu. Już przy ściąganiu gumy z wiązki, światełko od przycisku podgrzewania szyby zgasło. Więc już byłem pewny, że to to. Oczywiśćie wszystkie kable były obdarte z izolacji i zwierały ze sobą. Przy oddzielaniu ich nagle zaczęła mi działać tylna wycieraczka ..
Polutowałem wszystko, poizolowałem jak należy. Podgrzewanie tylnej szyby pięknie działa.
Jednak teraz nie działa mi tylna wycieraczka i pompka do spryskiwacza tylnego. Pominę fakt iż wężyk jest pęknięty, ale w ogólne pompka się nie uruchamia. Sprawdzałem bezpieczniki i tylko od podgrzewania szyby się przepalił, wymieniłem i ok. Który dokładnie bezpiecznik odpowiada za tylną wycieraczkę ? Bo na opisie na osłonie nie widziałem (jedynie przednie wycieraczki)
Rozebrałem pokrywę z tylnej klapy żeby zobaczyć czy coś się nie rozpięło, ale wszystko wygląda w porządku.
Może wiązka jest jeszcze uszodzona wcześniej niż w osłonie w klapie. Jednak jak się dostać do wiązki która jest w karoserii samochodu ?
Nie mam pojęcia co jeszcze sprawdzić ?
Macie jeszcze jakieś propozycje ?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Gru 15, 2010 23:07, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Maj 10, 2009 11:06 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jeśli można, to podłączę się do tematu.
Otóż nie działa mi spryskiwacz tylnej szyby i podejrzewam, że mam co najmniej 2 usterki:
- urwany wężyk w tylnej klapie (można wyczuć, że ta gumowa obudowa jest w pewnym miejscu pusta),
- pompka tylnego spryskiwacza (nie słychać że pracuje).
Na początku miałem tylko ten pierwszy objaw, ale teraz doszła jeszcze prawdopodobnie ta pompka.
Czy coś jeszcze może być uszkodzone na drodze wody ze zbiornika do tylnej wycieraczki?
Aha, i jeszcze jedno. Czy obie pompki (na przód i na tył) są identyczne w Roverku 214Si (96r.)? Można prosić o jakiś namiar? Bo w lokalnym sklepie nie mają i nie wiedzą jaka to ma być pompka.
I jaki jest mniej więcej koszt takiej pompki?
Pomógł: 84 razy Dołączył: 20 Paź 2007 Posty: 757 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Pią Sie 14, 2009 17:35
Robertus74,
Robertus74 napisał/a:
Czy obie pompki (na przód i na tył) są identyczne w Roverku 214Si (96r.)? Można prosić o jakiś namiar? Bo w lokalnym sklepie nie mają i nie wiedzą jaka to ma być pompka.
I jaki jest mniej więcej koszt takiej pompki?
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Sie 2009 Posty: 113 Skąd: kielce
Wysłany: Pią Sie 14, 2009 20:35
witam
dołączę do tematu i zapytam - tez mam problem z tylnym spryskiwaczem. wężyk pęknięty bo sprawdzałem, pompka działa bo słychać ale i tak nie leci płyn na koniec wężyka, co jest grane?
witam
dołączę do tematu i zapytam - tez mam problem z tylnym spryskiwaczem. wężyk pęknięty bo sprawdzałem, pompka działa bo słychać ale i tak nie leci płyn na koniec wężyka, co jest grane?
Może cieknie w innym miejscu? Np. przy pompce?
A wracając jeszcze do pompki, rozumiem, że nie ma w sprzedaży dokładnie takiego modelu pompki jaki występował w Roverach 214Si (96r.)?
Pewnie i orginał można dostać, tylko po co, skoro nowy dobry zamiennki kosztuje kilkadziesiat PLN a kwestia 2 wtyczków to pikuś Kupiłem polecaną na forum pompkę (od francuzów) i w końcu mam spryskiwacz
Przerobienie tej wtyczki nie jest problemem. Ja np zostawiłem oryginalną przy kablu a przy pompce nożykiem w koło odciąłem i też działa.
Metoda sprawdzona. Wszyscy tak robili.
A propos tylnej wycieraczki. Mam ciekawostkę
Gdy włączę wycieraczki przednie przy zapalonym silniku i wrzucę wsteczny to tylna wycieraczka sama przeczyści mi szybkę. Wiedzieliście o tym? To takie ułatwienie gdy cofasz i pada, nie musisz sam ręcznie włączać tylnej wycieraczki żeby coś widzieć tylko autko w momencie wrzucenia wstecznego samo przeczyszcza ci tylną szybkę. [/b]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum