Wysłany: Sro Paź 28, 2009 19:34 [rover 420Si+gaz] na co zwrócić uwagę w silniku przy kupnie?
Witam chcę kupić Rovera 420. Oglądałem już dwa auta i za każdym razem były widoczne ślady silikonu na pokrywie głowicy... Czy wszystkie tak mają czy widocznie w tych autach było już coś robione??? Proszę o poradę jakie są najczęstsze wady silnika tych aut??? z góry dziękuję!!!
Ostatnio zmieniony przez sTERYD Sro Paź 28, 2009 19:46, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Paź 28, 2009 19:34 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
jeśli to benzyna, to seria T - często się poci spod pokrywy zaworów i w związku z tym pewnie sporo ludzi daj tam na dokładkę silikon... nie musi to oznaczać poważnego remontu
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
benzyna+gaz. Dziwi mnie to że obydwa auta miały w tym samym miejscu silikon. A nie wiesz może jak w tych autach sprawa oleju?
W moim praktycznie się nie poci, czasem delikatnie przy pokrywie, mechanik spojrzał ostatnio od dołu i stwierdził, że "jest suchy jak pieprz". Mam go 2-mce, mniej więcej 1,5k km zrobione przeze mnie i "nie wziął grama oleju".
Na co zwrócić uwagę? Na odpalanie, gdy jest całkiem zimny. Czyli czy pali "na dotyk", na ile obrotów się na starcie wkręca (powinno być ~1200obr./min.) i czy po rozgrzaniu płynnie schodzą do ~800-850 obr./min. Jak się rozgrzeje pokręć go do ~5000 obr./min na każdym biegu, zatrzymaj się i sprawdź czy obroty schodzą płynnie do ~800-850 obr./min.
Sprawdź też, jak reaguje na włączenie klimy. Na obrotomierzu wskazówka powinna podskoczyć do ~1000-1200obr./min., a po krótkim czasie opaść do ~800-850 obr./min.
Zwróć też uwagę na to, czy gdy jest zimny równo pracuje i czy wskazówka obrotomierza "nie faluje".
Mój pojechał właśnie na czyszczenie krokowca i przepustnicy, bo incydentalnie nie schodziły mu obroty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum