Panowie, jeszcze ja się nie chwaliłem ile mój R. pali. Otóż w trasie przy średniej prędkości 140km/ha wyszło mi 5,5 litra/100km. Miasto około 7 litrów.
Może i nie na temat zbytnio, ale czy zimny silnik może kopcić w znacznym stopniu? Chodzi mi o to, że jak wyjadę z rana do roboty (a jest już zimno) to widzę w lusterkach wstecznych jak za mną wiatr rozgania jasno siwy dym, ale tylko gdy silnik jest jeszcze nie nagrzany. Zajmuje to trochę czasu, bo nie mam webasto w układzie.
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 15:58
kris-tofer napisał/a:
Może i nie na temat zbytnio, ale czy zimny silnik może kopcić w znacznym stopniu? Chodzi mi o to, że jak wyjadę z rana do roboty (a jest już zimno) to widzę w lusterkach wstecznych jak za mną wiatr rozgania jasno siwy dym, ale tylko gdy silnik jest jeszcze nie nagrzany. Zajmuje to trochę czasu, bo nie mam webasto w układzie.
Mam to samo... Ja bym się tym nie przejmował, od początku tak mam. Nie tylko u mnie tak jest, z tego co zauważyłem to we wszystkich dieslach. Ale jedno się nie zgadza, bo tylko na niskich obrotach tzn. na jałowym po dodaniu znika.
Mam to samo... Ja bym się tym nie przejmował, od początku tak mam. Nie tylko u mnie tak jest, z tego co zauważyłem to we wszystkich dieslach. Ale jedno się nie zgadza, bo tylko na niskich obrotach tzn. na jałowym po dodaniu znika.
Potwierdzam Na światłach jak pociąg pancerny. W trakcie jazdy nic.
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 20:05
Fakt,że trochę mnie zawiódł,kiedy pierwszy raz zobaczyłem dymek w lusterku.Nie ma tego jednak dużo i tylko,jak piszecie,przy ostrzejszym ruszaniu.Czyściłem EGR,wszystkie inne zalecane filtry wymieniłem,ba,nawet nalałem jakiegoś świństwa i nadal puszcza dyma.
Szkoda,bo mój poprzedni wolnossący peugeot nigdy nie zakopcił.
napewno nie sluchaj ze 5,5 5,8 to klamstwo chyba z wylaczonym silnikiem i z gorki:D
w miescie to nawet 7,5 wezmie W KOLO KOMINA gdzies od 6,5 do 7 bierze a w zimie gdzie kola sie kreca a samochod stoi w miejscu to i 8 bierze. Kazdy szanujacy sie mechanik ktory nie ma zamiaru zachwalac samochodu powie ci o takich cyfrach. Na forum sa rozne spalania podane a najbardziej rozbrajaja mnie te ktore maja pokazany wynik 4,8 hihihi chyba rzeczywistego spalania w danym momencie na 30 m hihihi pozdrawiam
Wysłany: Czw Sty 14, 2010 23:05
pippen Wszystko zależny od stylu jazdy. Jak długie trasy. W jakim mieście itp.
Dojeżdżając do pracy 15km w jedną stronę i nie stojąc w korkach spalanie w okresie zimowym mam na poziomie 6,0 - 6,2l głównie po mieście. Wiadomo: światła, webasto itp.
Jeżeli jadę po trasie np. Gdynia - Malbork (75km w jedną stronę) wychodzi mi spalanie 5,2. prędkość ok 110-130km/h.
Dłuższe trasy, po autostradzie, obwodnicach bez wariacji zmieścisz się w 5l 100km. Komputer pokazuje wtedy 4,5l, ale wiadomo że to jego wyliczenia. Całą trasa wychodzi jak napisałem wcześniej.
W lecie wychodzi bardzo podobnie ze względu na klimatyzację.
Jak mam wenę i go depcze przez parę dni to średnia max wychodziła mi 7l. Komputer pokazywał spalanie 7,5 -7,8 w momencie największego kręcenia. Nie spalania chwilowego bo to było duuuuuuużo większe.
Ostatnio zmieniony przez apples Czw Cze 09, 2011 08:12, w całości zmieniany 1 raz
a z moich wiliczen wychodzi ze w zimie po miescie weznie z 7,5 trasa 5,5 -6 a, mieszane z przeawaga trasa 6-6,5
a gdy mrozy pozadne to z 10-12 nawed dopuki sie nie dogrzeje silnik mailem tak jak bylo -20 stopni miasto 5 kilosa postuj i piec powrot zlopal wtedy jak cza
ale jak bylo cieplo i robilem trase opole czestochowa to wychodzilo mi 5,5
powinien z 1 litr mniej palic i bylo by gitara i porownywalnie do opla , wv itp. dizle bmw fajnie brzmią ale do oszczednych napewno nie należą
Wysłany: Pią Sty 15, 2010 00:12
witia24 1600 waży więc nie oczekujmy spalania na poziomie 4l.
Dla mnie moje spalanie jest OK. Poprzednio miałem Corolle po trasie przy mojej jeździe i jej kiepskich możliwościach paliła mi prawie 9l. Silnik miała 1,4 benzyna.
Grzesiek_Gdynia och te korki w tej Gdyni.
Ostatnio zmieniony przez apples Pią Sty 15, 2010 00:33, w całości zmieniany 1 raz
swego czasu robiłem testy spalania na różnych prędkościach jadąc autostradą na odcinku 80 km. Auto świeżo po modyfikacji softu (130km)
rezultat:
prędk - spalanie
90 -- 4,8
100 -- 5,2
110 -- 5,4
120 -- 5,8
130 -- 6,5
140 -- 7,2
oczywiście te dane są mierzone przez jakieś 10 minut jadąc z daną prędkością idealnie równo na tempomacie czyli warunki nie są typowe, raczej teoretyczne... ale przynajmniej teoretycznie spalanie minimalne podawane przez katalog jest możliwe do uzyskania (ale tylko w teście)
Ostatnio zmieniony przez Marek_75 Pią Sty 15, 2010 00:20, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: Pią Sty 15, 2010 00:20
Marek_75 przy tych 140 coś Ci sporo wyszło. Komputer potrzebuje więcej czasu przy tej prędkości aby zejść z obliczeniami. Myślę że przy 140km/h na odcinku trasy 100km pokaże poniżej 6l.
tak mi pokazał komp, może nie zdążył się jeszcze ustabilizować ale myślę że to całkiem realne. Dla ciekawostki powiem że potem depnąłem do końca i przy 200km/h pokazał 9,9l/100 ale tu nie miałem na tyle zimnej krwi żeby go tak potrzymać dłużej, więc pewnie dopiero szło w górę
a wskazanie spalania komputera potwierdziłem tankując - nawet ciut zawyża (ok 0.1-0.2l) - średnio na całym baku.
W dużym mieście (korki, co chwilę światła, ciągłe ruszanie i zatrzymywanie) spali Ci spokojnie 9-10 litrów w zimie (sprawdzone na 3szt R75), w lecie o ok 1L mniej.
No ale trasa to co innego tam możesz zejść przy naprawdę spokojnej jeździe do ok 5L.
a ja się nie denerwuję bo tylko w okrutne mrozy przekraczam 10l/100 a 150KM to 150KM
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum