Kiedyś wymieniałem sam zawieszenie w astrze ale tam jest troche inaczej niż Roverku. Nie wiem czy sobie poradze. A nie wiecie ile mniej więcej biorą za wymiane sprężyn??
najtańsze ściągacze to koszt poniżej 40zł a może sie jeszcze kiedyś przydadzą . Roboty troszke jest ale da sie samemu.
Od góry pikuś bo tylko 3 śruby wykręcasz. Z dołem troszke więcej roboty, najłatwiej odkręcić wahacz nie ruszając sworznia, do tego 1 śruba od stabilizatora tylnego i 2 śruby od przedniego drązką.
jak masz już na zewnątrz to wystarczy ścisnąć spręzynę , odkręcić górą wyciągnąć i włożyć nową analogicznie ściskając ją i skręcając.
Tak samo jak w większości aut z McPersonem
Z dołem troszke więcej roboty, najłatwiej odkręcić wahacz nie ruszając sworznia, do tego 1 śruba od stabilizatora tylnego i 2 śruby od przedniego drązką.
a nie lepiej odkrecic jedna srube ktora trzyma mc' pherson w siedlisku, nacisnac wahacz do dolu i wyjac
_________________ Don't drink and drive, just smoke and fly
a nie lepiej odkrecic jedna srube ktora trzyma mc' pherson w siedlisku, nacisnac wahacz do dolu i wyjac
Pewnie, że lepiej jest tylko jeden problem u mnie była tak zapieczona, ze nie szło jej ruszyć, a w przypadku ukręcenia mamy problem bo gwint zostaje nam w korpusie dlatego przy wymianie samych sprężyn można wywalić całość. Tylko pamiętaj o zbieżności bo może się przestawić...
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
Ja tam wole wykręcić całość i dopiero wtedy zakładać ściągacze na spręzyny więc dla mnie nie lepiej. Na wyciągniętym można precyzyjniej założyć ściągacze i swobodniejszy ruch kluczem żeby je zkręcić. Minus taki że trzeba trzymać kolumnę aby móc kręcić kluczem np w imadle.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum