Wysłany: Nie Sty 17, 2010 19:38 [R620] Zgasł...
Typ: Ti Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Witam,
W R620Ti mam słabszą kompresję na jednym z cylindrów (nie pamiętam o ile). Dodatkowo wydech w bardzo słąbym stanie. Planuję to wyremontować, ale się nie spieszę (trzeba kasę zebrać, a będzie to trochę na pewno kosztować).
Ostatnio jednak zdarzyło się, że przy zimnym silniku (po przejechaniu 0,5 - 1 km) zatrzymuję się na światłach, wciskam sprzęgło - a auto gaśnie. Zdarzyło się to trzykrotnie, ale zaniepokoiło mnie. Co może być przyczyną? Czy mogą to być wymienione na początku usterki i należy się pospieszyć z naprawą, czy może coś zupełnie innego?
Zdarza się, że zaraz po zapaleniu auta rano auto też gaśnie, ale mam założony gaz i myślałem że to jest przyczyną (odpalam, pali bez żadnych problemów, ale natychmiast gaśnie; po drugim odpaleniu już jest OK). Poza tym mam wrażenie że na zimnym auto strasznie "dławi", ciężko go wyczuć, szczególnie na wstecznym.
Jak zwykle wielkie dzięki za wszelką pomoc
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Lut 09, 2011 22:59, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sty 17, 2010 19:38 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 473 Skąd: Katowice
Wysłany: Nie Sty 17, 2010 20:20
Miałem kiedyś taki problem, z gaśnięciem. Odpalał,ale jak się silnik rozgrzał, to gasnął. Trzeba było wyłączyć zapłon na chwilę, po ponownym odpaleniu nie było już problemu. Po zaprogramowaniu krokowca (instrukcja na stronie klubowej w poradach technicznych) problem zniknął.
Wysłany: Nie Sty 17, 2010 22:17
Dzięki Konix za radę, poszukam tego artykułu. U mnie problem pojawił się ostatnio i jakoś nie dokucza, bo zdarza się rzadko. Po zgaśnięciu nie mam problemu z ponownym odpaleniem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum