Witam
W związku z pewnym małym projektem mam następujące pytanie: w jaki sposób uzyskano w silniku 1.8 turbo spadek stopnia sprężania do 9.2 z 10.5 w wersji wolnossącej? Czy zastosowano po prostu odpowiednio grubszą uszczelkę? A może inne są tłoki/komory spalania? Sytuacja z uszczelką byłaby mi bardzo na rękę
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lut 09, 2010 23:34 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
chyba nie myślisz, że zmiana stopnia sprężania o 15% dałaby się załatwić zmianą grubości uszczelki o milimetr, tymbardziej, że w 1,8T nie była jeszcze stosowana uszczelka mls... może po prostu wydłużony został blok, albo zmienione fazy rozrządu, tak aby opóźnić sprężanie...
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Wysłany: Sro Lut 10, 2010 13:24
Jakieś 1.27mm jeśli chodzi o ścisłość
A czemu nie? Co wyjdzie w produkcji taniej- stworzyć specjalną uszczelkę czy nowy blok...?
A wałkami rozrządu nie da się zmienić statycznego stopnia sprężania, to jest po prostu stosunek pojemności skokowej cylindra do pojemności komory spalania.
Wysłany: Sro Lut 10, 2010 15:29
Z pewnych przyczyn turbo dużo bardziej mi odpowiada. A VVC i tak zaowocuje większym obciążeniem układu korbowego, tyle że charakterystyka będzie inna. Chociaż i Nm mniej a to chyba ma największe znaczenie dla trwałości. Myślę jednak że zwykły, odprężony 1.8 przy łaskawym traktowaniu przetrwa moc rzędu 140-150KM (soft turbo).
Pozostaje tylko problem jak zyskać ponad 1mm odległości głowicy od bloku.
hvil [Usunięty]
Wysłany: Sro Lut 10, 2010 19:02
E tam mocniejszy. Ja mam 1.8T i z tego co zasięgnąłem wiadomości, to D**pa nie silnik uturbiony. strach w nim cokolwiek grzebac!
Ostatnio zmieniony przez hvil Sro Lut 10, 2010 21:05, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum