Pomógł: 22 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 508 Skąd: Z Google :)
Wysłany: Czw Lut 11, 2010 19:21 [R200 1.4 8v 98r] dziwne znalezisko w oleju ze skrzyni
witam koledzy dzisiaj zabralem sie za wymienie oleju w skrzyni nie zrobilem tego po zakupie, a obecnie zimno i moja skrzynka ciezko biegi wbijala gdy auto nie bylo jeszcze rozgrzane. kupilem 2 l oleju elfa 75w80 i do dziela
odkrecilem korek wlewowy pozniej ten do spuszczenia oleju ( bylo na nim mnostwo malych opilkow wiec go wyczyscilem) olej zlecial wlalem nowy skrzynia dziala na cacy i...
trza bylo sie pozbyc starego oleju wiec zawizolem go do kolegi ktory robi rozne wyroby z drewna i uzywa takiego spalonego oleju do malowania , zlewamy przez takie sitko a tu kupa... na koncu mnostwo opilkow ale to szczeglow i dwa jakby gwozdziki ale bez glowek nie mam pojecia co to i skad to sie wzielo w oleju,
moze ma ktos jakies realne wytlumaczenie gowzdziki dlugosci ok 1cm
_________________ www.dvhk.eu nowe forum nowe mozliwosci
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lut 11, 2010 19:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
[ Dodano: Czw Lut 11, 2010 19:30 ] Vesper416, sprzęgło w tym silniku jest "suche", oznacza to, że nie pracuje w oleju, a więc nie ma możliwości przedostania się jego opiłków do oleju w skrzyni biegów.
[ Dodano: Czw Lut 11, 2010 19:30 ] Vesper416, sprzęgło w tym silniku jest "suche", oznacza to, że nie pracuje w oleju, a więc nie ma możliwości przedostania się jego opiłków do oleju w skrzyni biegów.
cos takiego ale wydawaly sie ciensze... kurcze zgubilem je bo wyslal bym fotke te waleczki zdaja sie miec wiesza srednice... a te "gwozdziki" jak to ja mowie to doslownie srednica takiego malego cienkiego gwozdzika 1 cm bez glowki
Pomógł: 22 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 508 Skąd: Z Google :)
Wysłany: Czw Lut 11, 2010 19:58
biegi wchodzily ciezko na zimnym ale teraz juz jest ok. skrzynia dziala bardzo dobrze ( ciezko wchodzi wsteczny tzn, nie wejdzie za pierwszym razem musze puscic sprzeglo i za drugim razem wchodzi czysciutko. ale to normalne w tych skrzyniach z tego co wiem pozatym wszystko ok jak narazie zadnych halasow czy tez problemow z biegami
skrzynia ma 90 tys przebiegu
To nie muszą być nawet te wałeczki złożyska, to mogą być części tego koszyczka w którym siedzą te wałki. W moim starym okrąglaku miałem wymianę skrzyni i jak ją Mariusz ro zebrał to to łożysko bylo właśnie w kawałkach.
Z objawów to na warczała mi skrzynia na piątym biegu... ale to mogło być od zębatki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum