Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam mam pytanie co moze byc przyczyna drgan kierownicy przy predkosciach miedzy 90-120km/h czy to wina niewywazonych kol? mam tak od kiedy go kupilem czyli od wrzesnia
Ostatnio zmieniony przez apples Nie Maj 22, 2011 11:42, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lut 04, 2010 18:32 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 21 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 614 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Czw Lut 04, 2010 18:37
Jeżeli tak się dzieje podczas jazdy to wyważenie lub któraś opona się rozwarstwia (czyli ma wybrzuszenie na czole), jeżeli podczas hamowania to przyczyna tkwi w skrzywieniu tarcz :0 Pozdrawiam
_________________ Super wypas za małą kasę i oczywiście całkiem młode autko? Tylko Rover Ludzie skoro pomagamy to doceniajcie to opcją pomógł bo przestaniemy
mialem taki sam problem! okazalo sie ze felgi na ktorych mialem zimowki byly po prostu krzywe! co ciekawe na wywazarce nie pokazywalo na 0 ! dopiero wlasnie przy predkosciach 90-120 km/h zaczynalo bic! co ciekawe przy hamowaniu tez bilo to w nawiazaniu doposzu wyzej! po przelozeniu zimowek na orginalne felgi wszystko sie uspokoilo calkowicie
Wysłany: Pią Lut 12, 2010 08:10
hmm...
a jeśli drgania pojawiają się po załączniu ogrzewania? Bez względu na to czy auto stoi, jedzie na biegu czy na luzie. Obroty też zbytnio znaczenia nie mają.
Pozdrawiam
hvil [Usunięty]
Wysłany: Pią Lut 12, 2010 10:37
o fajnie ze znalazłem ten temat, miałem zakładać swój. Mam coś dziwnego, jak latem używam klimy na auto było ok, w zimie mam ciągle ustawione econ,
Raz mnie podkusilo włączyć na auto i...
Przy chodzącym wentylatorze trzęsie mi kierownica i obroty lekko faluje:-( jak staje wentylator wszystko jest ok.
Co to za ustrojstwo?? Moglo sie tak zrobic od nieuzywania klimy przez 3-4 miechy?
Wysłany: Pią Lut 12, 2010 17:11
Może to kompresor, a nie wentylator. Silnik dostaje obciążenie i dlatego całość drży. Poduszki zmarznięte od silnika i dobrze nie tłumią.
hvil [Usunięty]
Wysłany: Pią Lut 12, 2010 17:16
ale bez tego wszystko jest idealnie.
Mozesz cos wiecej o tym kompresorze?? ale to samo sie dzieje jak klima wylaczona tylko silnik sie tak podgrzeje ze went wlacza. Poporstu wlaczenie went. powoduje wibracje.:-(
Wysłany: Pią Lut 12, 2010 17:19
Wydaje mi się że mróz i wysokie obroty wentylatora dają taki efekt.
Ściągnij przednią atrapę i poruszaj wiatrakiem góra/dół i na boki czy nie ma dużego luzu na trzpieniu i łożysku.
Wysłany: Pią Lut 12, 2010 18:27
hvil napisał/a:
Moglo sie tak zrobic od nieuzywania klimy przez 3-4 miechy?
klimę należy włączać też w zimie ( przy temp wyższej od -5 st.C ), co najmniej raz na 2 tygodnie chociaż na chwilę, żeby rozprowadzić olej w układzie osuszyć czynnik roboczy i uruchomić sprężarkę.
Aby więc sprawdzić czy nasz wentylator jest sprawny należy na panelu klimatyzacji ustawić temperaturę minimalną („Lo”) lub wcisnąć przycisk odparowania szyb – spowoduje to uruchomienie wentylatora niezależnie od warunków zewnętrznych.
musze to sprawdzic ale mi sie wydaje ze nie smiga ten wiatrak , jak siedze w kabinie i wlanczam odmrazanie szyby to to nawiew mocniej zaczyna napazac wczesniej kreski na klimie na fula daje a potem odmrazanie ale wiatraka nie sprwadzalem czy kreci ale raczej nie
hvil [Usunięty]
Wysłany: Pią Lut 12, 2010 21:26
moj sie kreci ale straszne wibracje mam wlasnie wrocilem i przy zdjetym macalem wszystko ok rzeklbym ze prawie wogole luzow.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum