Wysłany: Wto Mar 09, 2010 21:43 [R200 1.4 98r] Problem z Alarmem
Witam
Niedawno moja dziewczyna zakupiła rover 200 1.4 z 98r ( centralny zamek, immo ).
Gdy akumulator się rozładował postanowiłem go naładować więc wyjąłem naładowałem i po dwóch dniach podłączyłem. Gdy go podłączyłem samochód nie reagował na pilota ( nie otwierały się drzwi ) a po chwili zaczął trąbić. Próbowaliśmy go odpalić podczas trąbienia ale alarm zablokował nasze próby ( rozrusznik nie zakręcił ).
Mam parę pytań.
1. Jak można to naprawić ? dodam tylko że nie dostaliśmy kluczyka od alarmu ( a nawet nie ma takiej stacyjki na owy kluczyk ).
2. Gdzie jest klakson ? można go w prosty sposób rozłączyć bez odkręcania zderzaka ? dodam że wyjęcie bezpiecznika nic nie daje.
3. Czy da coś gdy samochód zostanie zamknięty i dopiero podłącze akumulator ?
Problem powstał godzinę temu dodam że samochodem jechaliśmy raz od zakupu, na czas załatwiania dokumentów do rejestracji samochód się rozładował, dzisiaj został ubezpieczony więc postanowiliśmy wyruszyć w krótką trasę a tu psikus .
Trudna sytuacja ponieważ dziewczyna długo czekała na swój pierwszy samochód a tu małe rozczarowanie. Szkoda mi jej więc może tu coś się dowiem.
Aha i jeszcze dodam że na dzisiaj zakończyliśmy próby ze względu na późną porę i hałasowanie klaksonu.
Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Wto Mar 09, 2010 21:43 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witam... Mialem takie same objawy jak mi pilot "wylecial" a dokladnie kodowanie zgubil... Nie wiadomo co sie z nim stalo krazyl po elektronikach chyba ze 2 tyg niby cos tam powymieniali ale lipa... tansze i prostsze bylo wywalenie calkiem immo bo alarm dziala jak slusznie kolega zauwazyl... Moze wystarczy ponownie zakodowac pilota...
" 6. Otworzyć samochód używając kluczyka. Wskazane jest fizyczne otworzenie drzwi.
7. Nacisnąć przycisk zamykania pilota przynajmniej czterokrotnie, co spowoduje jego ponowne zsynchronizowanie z systemem alarmowym.
" 6. Otworzyć samochód używając kluczyka. Wskazane jest fizyczne otworzenie drzwi.
7. Nacisnąć przycisk zamykania pilota przynajmniej czterokrotnie, co spowoduje jego ponowne zsynchronizowanie z systemem alarmowym.
Dziękuje, ale jeżeli po podłączeniu akumulatora cały czas "trąbi" to mam przekręcić kluczyk 5 sek w zamku i dalej wg instrukcji ?
Mam nadzieje że w książce serwisowej będzie ten kod
Aha i gdzie jest klakson ? należy zdjąć zderzak, ajk można go odpiąć ? Trochę trudno będzie działać z włączonym klaksonem.
Ten kod będzie w książce serwisowej ?
Wysłany: Sro Mar 10, 2010 13:53
kod jest zapisany na tzw. karcie kodowej , albo może być gdzieś w dokumentach przepisany przez poprzedniego właściciela. Są to 4 cyfry , ale nie mogą to być cztery jedynki,zera, cztery dwójki i cztery dziewiątki. W instrukcji jest o alarmie i blokadzie.
Pat napisał/a:
Aha i gdzie jest klakson ? należy zdjąć zderzak, ajk można go odpiąć ?
W 98 r. wprowadzono pewne zmiany , ale sprawdź pod deską po lewej stronie , powinna być tam centralka .Odkręć 2 śruby, będą dwie kostki (zielona i pomarańczowa ), wypina się pomarańczową i z niej przewód fioletowy z czarnym paskiem. Naprawiałem taką usterkę w ubiegłym roku i na końcu okazało się , że był uszkodzony mikrowyłącznik w pilocie.
_________________ Andrzej
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez SeniorA Sro Mar 10, 2010 14:01, w całości zmieniany 1 raz
Dziękuje, ale jeżeli po podłączeniu akumulatora cały czas "trąbi" to mam przekręcić kluczyk 5 sek w zamku i dalej wg instrukcji ?
teoretycznie (jeśli jest wszystko sprawne), to po podłączeniu akumulatora jak zacznie trąbić wystarczy podejść do drzwi kierowcy i otworzyć je kluczykiem. później trzeba zsynchronizować pilota tak jak przy wymianie baterii i powinno być ok.
kodu się używa tylko jeśli pilot nie działa
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
teoretycznie (jeśli jest wszystko sprawne), to po podłączeniu akumulatora jak zacznie trąbić wystarczy podejść do drzwi kierowcy i otworzyć je kluczykiem. później trzeba zsynchronizować pilota tak jak przy wymianie baterii i powinno być ok.
kodu się używa tylko jeśli pilot nie działa
Aha więc rozumiem że mam otworzyć z kluczyka, otworzyć maskę zamknąć drzwi na kluczyk, podłączyć akumulator i otworzyć drzwi kluczykiem?
Faktycznie nie próbowałem tak, podłączyłem akumulator, drzwi były otwarte a pilotem nic się nie dało zrobić. Włożenie kluczyka do stacyjki też nie pomogło, tak więc oby ten sposób pomógł
Otworzyłem maskę, zamknąłem drzwi, podłączyłem akumulator ( trąbienie ), zamknąłem maskę, otworzyłem drzwi kierowcy kluczykiem i cisza
Pilot nadal nie działał ale postąpiłem jak pisaliście, parę razy przycisnąłem otwórz na pilocie. Dioda przestała świecić pilot zaczął działać ( centralny, immo )
Wszystko działa, samochód odpalił.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum