Wysłany: Nie Mar 14, 2010 19:49 [R75] Awaria regulacji fotela
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Witam.
Dziś stała się dziwna rzecz z przednim fotelem kierowcy, chodzi konkretnie o elektroniczną regulacji poziomu nachylenia oparcia. Regulacja jest elektroniczna i po wciśnięciu sterownik fotela nie można zmienić kąta oparcia-przestało działać.
Miał ktoś podobny problem? jeżeli tak jaka może być przyczyna?
Pozdrawiam i dzięki z góry za odp.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Lis 23, 2010 23:26, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Nie Mar 14, 2010 19:49 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Dziś stała się dziwna rzecz z przednim fotelem kierowcy, chodzi konkretnie o elektroniczną regulacji poziomu nachylenia oparcia. Regulacja jest elektroniczna i po wciśnięciu sterownik fotela nie można zmienić kąta oparcia-przestało działać.
Przyczyn może być kilka.
1. Zaśniedziały styk
2. Awaria przełącznika (w środku jest plastikowy przełącznik i jak kogoś siła rozpiera można połamać)
3. Awaria silnika regulacji (jest pod siedzeniem)
Zacznij od zdjęcia osłon przełącznika i i sprawdź czy przy ręcznym przełączaniu cyka we
wszystkie strony.
PS. popraw temat bo oberwiesz od Moderatora
_________________ Pozdr.
Dukat11
Ostatnio zmieniony przez dukat11 Nie Mar 14, 2010 20:37, w całości zmieniany 1 raz
Dukat jeżeli chodzi o regulacje przód/tył jest wszystko oki.
Zepsuła się regulacja nachylenia, zdjąłem osłonę tego przycisku i cyka w dwie strony, dwa razy udało się zmienić nachylenie fotela ale to było takie ostatnie tchnienie, podejrzewam że to coś z silniczkiem. I moje pytanie jest takie czy taki silniczek jest do tej regulacji osobny i czy można go wymienić, naprawić? kupić gdzieś nowy?
Zanim zaczniesz wymieniać to rozbierz i sprawdź czy dochodzi zasilanie jak przełączasz. być może po prostu zaśniedziały gdzieś styki albo zwarcie się. Jeśli padł silnik to poszukaj używki lub ebay
Mi oparcie tez przestalo dzialac a przyczyna byla prozaiczna.Jako os oparcia sluzy dlugi pret kwadratowy o przekroju moze 1 cm ktory przechodzi przez cala szegokosc fotela w miejscu styku sziedzenia z oparciem.Jest to jakby zawiac ktory po obu stronach fotela wchodzi w takie blachy z wycietym kwadratem.wysunal sie po prostu i nie podnosil oparcia.Trzeba uchylic tapicerke w tym miejscu i wsunac go spowrotem.U mnie tak bylo
Okazało się że silniczek jest oki, uszkodzony jest przełącznik zmiany kąta oparcia? czy można dostać gdzieś cały element? szukałem po internecie z marnym skutkiem.
Okazało się że silniczek jest oki, uszkodzony jest przełącznik zmiany kąta oparcia? czy można dostać gdzieś cały element? szukałem po internecie z marnym skutkiem.
Pogadaj z Domel-X może jeszcze ma z anglika (ja odkupiłem od niego prawy) i przełóż do swojego. Jeśli nie ma to kiedyś na ebay.uk miał je smc343 ale również angielskie (pytałem czy nie mają europejskich)
Pogadaj z Domel-X może jeszcze ma z anglika (ja odkupiłem od niego prawy) i przełóż do swojego. Jeśli nie ma to kiedyś na ebay.uk miał je smc343 ale również angielskie (pytałem czy nie mają europejskich)
Wróciłem od mechanika, załatwił sprawę - z tym że przełożył przełącznik od pasażera do fotelu kierowcy a ten uszkodzony posklejał i działa narazie ale jak on to powiedział żeby go na razie za często nie używać bo klej musi wyschnąć. I po ok 24 godzinach powinno być oki.
Jednak profilaktycznie chyba już będę szukał tego przełącznika.
Ja miałem złamany od oparcia pasażera. Przerobiłem sklejanie i spawanie plastiku ale niestety po 1-2tyg znów pękało. o ile pamiętam koszt był ok 20funtów. Wyślij PW lub zadzwoń do Domel-X i jeśli ma to powinniście się dogadać, jest naprawę w porządku.
naps, To jest towar bardzo deficytowy. Trudno go znaleźć a brak konta to raczej nie jest problem bo założenie zajmuje max 5min. We cześniejszych postach podałem link do strony z przełącznikami od BMW serii 5 które wyglądają podobnie więc wystarczy spróbować zapytać w serwisie BMW i obejrzeć czy podpasuje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum