Wysłany: Sro Mar 17, 2010 17:13 [R416Si 1,6 96r] Wyciek oleju po HGF
Mam problem po wymianie uszczelki po głowicą a mianowicie wygląda na to że cieknie olej, praktycznie caly blok silnika + miska olejowa jest mokra w oleju, powyżej uszczelki głowicy jest sucho. Dodam że głowica była planowana, śruby nowe, uszczelniacze na wałkach też. W płynie nie ma oznak oleju a przed wymianą uszczelki właśnie olej dostawał się do wody.
Proszę o poradę co to może być.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Mar 17, 2010 17:13 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Sro Mar 17, 2010 18:25
Czy silnik jest mokry z przodu czy z tyłu. Sprawdź czy są dobrze dokręcone śruby głowicy. Raczej mało prawdopodobne, że olej wydostaje się z pod uszczelki bo miałbyś go już w płynie chlodniczym. Bardzo możliwe, że nie trzyma uszczelnienie tulei ale do sprawdzenia tego trzeba zdjąć znów głowicę a to wiąże się z ponowną wymianą uszczelki. Jest jeszcze prawdopodobieństwo, że głowica jest pęknięta ale na złożonym silniku też tego nie sprawdzisz - trzeba zdemontować głowicę.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Niestety nie pamiętam jaka to była firma, kosztowała 110zł
Wedłu nr na fakturze (10071400) znalazłem z takim kodem właśnie firmy Ajusa.
Mechanicy którzy to robili mówią że może cieknąć z "międzyblocza"
po HGFie wymieniona uszczelka, planowana głowica i olej cieknie tak jakby spod głowicy w miejscu uszczelki (złącze głowica/blok). wyciek jest o tyle dziwny że wyglada to jakby wyciekało uszczelką... głównie cieknie od strony rozrządu ale z obu stron na całości jest wyciek.
jeszcze obstawiam zimering na wale ale mimo wszytko wygląda to na wyciek spod głowicy... zime przejeździłem ale n dniach planuje jeszcze raz to rozebrać. Jakieś pomysły na co zwrócić uwagę po rozebraniu?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum