Wysłany: Pią Mar 19, 2010 21:11 [R75] Dziwny odgłos
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam!!!
Roverkowicze mam taki problem,ostatnio w moim Roverze pojawia sie jakis dziwny dziwk cos jakby skrzypienie.Ten dziwiek dochodzi jakby z prawego przedniego koła.Słychac go najczęsciej jak zdejmuje noge z gazu wtedy lekko kolysze autem i slychac ten odglos.
Co tao moze byc cos z zawieszeniem czy cos innego?
Dzieki za pomoc
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Lis 22, 2010 19:31, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Mar 19, 2010 21:11 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Pią Mar 19, 2010 22:35
1. Stacja diagnostyczna - sprawdzenie zawieszenia (szarpaki) koszt ok 25zł.;
2. Stacja diagnostyczna - sprawdzenie amortyzatorów ok. 20zł;
3. warsztat z podnośnikiem - sprawdzenie poduszki silnika.
Przy takim opisie to zgaduj - zgadula. Może być wahacz, amortyzator, łożysko amortyzatora, sprężyna, drążek stabilizatora, tuleja wahacza, gumy drążka stabilizatora i parę innych rzeczy. Najczęściej padają tuleje wahacza (przedniego).
Ostatnio zmieniony przez apples Pią Mar 19, 2010 22:37, w całości zmieniany 1 raz
1. Stacja diagnostyczna - szarpaki koszt ok 25zł.;
2. Stacja diagnostyczna - sprawdzenie amortyzatorów;
3. warsztat z podnośnikiem - sprawdzenie poduszki silnika.
Przy takim opisie to zgaduj zgadula. Może być wahacz, amortyzator, łożysko amortyzatora, sprężyna, drążek stabilizatora, tuleja wahacza, gumy drążka stabilizatora i parę innych rzeczy. Najczęściej padają tuleje wahacza (przedniego).
Wiem, ale nie powiem
A tak na serio, przy zdejmowaniu nogi z gazu i przy dodawaniu gazu, silnik zmienia położenie, przy walniętych poduchach silnika , bedzie się przemieszczał o kilka cm (2-4). Na postoju to jest niezauważalne. Do diagnosty, I bieg , hamulec ręczny i go szarp, trzeba patrzeć od góry i od dołu.
pozdro
Po umyciu 75-tki świecą kontrolki (np. abs, poduszka, otwarte pokrywy silnika i bagażnika) dlaczego tak się dzieje, czy dochodzi do zwarcia od wilgoci? Ponadto czasem zapala się kontrolka sygnalizująca otwartą klapę bagażnika i pokrywę silnika. Po jakimś czasie gaśnie. Co to może być . Czy wysiadły czujniki?
wroblo mam to samo niewiem co to jest jak hamuje to slysze trzeszczenie klepanie puszczam hamulec trochę mniej ale tez jak przyspieszam to juz nie trzeszczy tylko jak auto toczy sie na luzie albo jeszszcze glosniej jak hamuje , dziury w drodze nie wzmazaja efektu.
tuleje wymienione na teknorot
wydaje mi sie ze to przednie prawe kolo no i swiecila mi komtrolka klockow teraz pare wertepow i juz nie swieci
[ Dodano: Sob Mar 20, 2010 15:47 ]
daj znac jak cos wyjasnisz bo mnie wnerwia juz to auto niby wszystko ok ale zawsze cos
Witam podepnę się pod temat, bo tytuł może być ten sam choć problem inny. Otóż najczęściej tuż po odpaleniu ale nie zawsze, czasem po dłuższej jeździe również. Pojawia się odgłos jakby piszczenia (coś jak dźwięk zużytego siłownika przy klapie bagażnika). Dochodzi gdzieś z okolic pedału hamulca. Już myślałem o klapach od nawiewu, ale czasami równocześnie z tym dźwiękiem da się zauważyć lekkie obciążenie silnika( tzn mały spadek obrotów). Najgorsze jest to że to wszystko pojawia się nie wiadomo kiedy i dlaczego. Nie ma żadnej reguły, prócz tej że coraz częściej i głośniej. Ma ktoś jakiś pomysł?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum