Wysłany: Nie Mar 21, 2010 18:40 [R75] Olej silnikowy
Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2003
Kto zna ten olej? to syntetyk czy polsyntetyk? takie cos mi lali w serwisie od nowosci,ze wzgledu na wysoka cene i napis na opakowaniu myslalem ze to syntetyk ale chyba nie
Ostatnio zmieniony przez apples Nie Lip 17, 2011 19:30, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Nie Mar 21, 2010 18:40 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
To jednak polsyntetyk! A czemu on taki drogi??? Za ta cene moglbym miec syntetyk np. CASTROLA.Czy jesli od poczatku mi lali to cudo to moge teraz lac syntetyk czy lepiej nie ? (przebieg 110 tys.)
Pomógł: 21 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 614 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Nie Mar 21, 2010 18:58
15W40 to nie podchodzi pod mineralny? Bo z tego co wiem to 10W40 to półsyntetyk
_________________ Super wypas za małą kasę i oczywiście całkiem młode autko? Tylko Rover Ludzie skoro pomagamy to doceniajcie to opcją pomógł bo przestaniemy
Pomógł: 21 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 614 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Nie Mar 21, 2010 19:12
no we Włoszech pewnie tak
_________________ Super wypas za małą kasę i oczywiście całkiem młode autko? Tylko Rover Ludzie skoro pomagamy to doceniajcie to opcją pomógł bo przestaniemy
Z uslug serwisu juz staram sie nie korzystac to jaki olej mi polecacie? myslalem o syntetyku CASTROLA ale skoro od poczatku lali polsyntetyk to moze lepiej przy takim pozostac
Z uslug serwisu juz staram sie nie korzystac to jaki olej mi polecacie? myslalem o syntetyku CASTROLA ale skoro od poczatku lali polsyntetyk to moze lepiej przy takim pozostac
Producent zaleca półsyntetyk wieć krzywdy mu nie zrobisz. Ja mam przebieg 208kkm i mam synetyk Castrola gdyż jak kupiłem był zalany syntetykiem i przy tym pozostałem. Podobno nie zaleca się zmiany na wyższy olej niż do tej pory.
tak naprawde to castrole ( poza chyba trs ) to tez polsyntetyki,
ja na twoim miejscu pozostalbym przy tym bardahlu, tylko niekoniecznie plac za niego w serwisie
a lepkosc oleju nie ma nic do tego czay jest on mineralny polsyntetyczny czy tez jest to prawdziwy syntetyk na estrach PAO ( albo udawany na hydrakrakingu )
_________________ '99 r400 16k16 sedan JFR na czesci ( anglik ) pytac na priv
Wysłany: Nie Mar 21, 2010 22:23
nigdzie nie pisze ,że ma być półsyntetyk, mineralny czy syntetyk. Olej ma mieć wymaganą klasę jakości i lepkości 10W/40 lub 15W/40. Wymagania te spełnia a nawet przewyższa olej XTC C60.
_________________ Andrzej
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez SeniorA Nie Mar 21, 2010 22:25, w całości zmieniany 1 raz
Ja mam przebieg 208kkm i mam synetyk Castrola gdyż jak kupiłem był zalany syntetykiem i przy tym pozostałem. Podobno nie zaleca się zmiany na wyższy olej niż do tej pory.
Castrol nie produkuje zadnego prawdziwego syntetyku , tylko sobie tak nazywa oleje "hydrocrakowane" czyli podrasowane wysokiej jakosci mineraly. To wlasnie przez Castrola jest balagan na rynku olejowym ,bo to oni wygrali proces z Mobilem na nazewnictwo olejowe i od tej pory kazdy moze sobie nazywac jak chce, lepiej sie sprzedaje jako syntetyk lub technologia syntetyczna. Tak czy inaczej do dobry olej prawie jak syntetyk. Pozdr.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum