Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 12:29 [R25, 00, 2.0D] wymiana sprzęgła, nowe czy używane?
witam. od niedawna mam problem ze sprzęgłem i noszę się z zamiarem jego wymiany (czyt. czekam na wypłatę). zastanawiałem się czy lepiej dołożyć i zakupić nowe czy też wystarczy używane z allegro. i tutaj kolejne pytanie. na większości aukcji można dostać docisk + tarcza. czy to wystarczy do wymiany czy też potrzebne będą jakieś inne części? z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.[/u]
SPAMU¦
Wysłany: Pon Kwi 19, 2010 12:29 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
zależy czy zmieniasz sam czy mechanik, bo ja np. nie chciałbym płacić dwa razy za robotę jeśli używka po niedługim czasie padnie
nowe kompletne sprzęgło National kosztuje 490zł
Podłączę się.
Ja mam zamiar wymienić na nowe.
Jakich marek zamienniki są godne polecenia? Oczekuję trwałości ok 150tys km przy rozsądnym trybie prowadzenia.
_________________ Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez Chris83 Wto Kwi 20, 2010 18:31, w całości zmieniany 1 raz
Jak juz wymieniać na to na coś lepszego.polecam VALEO albo SACHS(koszt 700-1000 zł)ale myśle ze warto,bo z tego co widziałem i słyszałem to z tych podróbek odpadają spieki z tarczy.
Wysłany: Wto Kwi 20, 2010 08:04
Witam. Najlepiej wymienić na nowe. Polecam sprzęgło firmy LUK. Do diesla są o wiele droższe. ja zapłaciłem za LUK'a 780 zł. Jescze trzeba sprawdzić średnice przęgła bo są dwie 215 i 228. Po zdemontowaniu trzeba zmierzyć i zakupić odpowiednią srednicę.
Pozdrawiam.
Wysłany: Wto Kwi 20, 2010 13:44
jak robisz sam i nie masz pieniędzy to możesz szukać używki jednak jeśli zlecasz to komuś to nie ma co ryzykować bo będziesz płacił dwa razy, ja polecam aisin'a-niestety w dieslu tani nie jest
Jestem po wymianie sprzęgła - nowe łożyska, tarcza... firma LUK. Zakupione w InterCars. Cena 450zł + 300zł za robociznę. Efekt jest wyśmienity, biegi i samo sprzęgło "wrzucają się wręcz same" Rozmawiałem z mechanikiem o tanich sprzęgłach (moje i tak chyba w dobrej cenie było) i powiedział mi, że nie poleca... od dobrych kilku lat nawet takich nie zakłada bo potem ma problem... klient wraca po 3 miesiącach i mówi: panie... to samo jest..., a on ma tylko kłopot bo musi tłumaczyć, że sprzęgło było z Biedronki w promocji i na jego jakość nie ma co liczyć polecam jednak te kilka setek zainwestować i mieć spokój oraz radość z jazdy.
dokładnie, w detalu te sprzęgło kosztuje około 1284zł kompletne w InterCars
za 516zł jest do benzyniaka
za 450zł to może i kupi ale od złodzieja bo na pewno nie w sklepie
A tak serio to jakie sprzęgło wybrać: (będę miał na kogo zgonić )
SACHS 1000zł, LUK 910zł, VALEO 780zł, MECRAM 550zł (na internationala od Tomiego raczej nie ma szans)
Wiadomo, że chodzi o stosunek cena/jakość.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum