Wysłany: Nie Kwi 25, 2010 23:53 [R400/200 1.6 1998] Skrzynia biegów rover 416 I
Witam . Muszę wymienić zepsutą skrzynię biegów w roverze 416 I i mam parę pytań :
- z tego co widzę na allegro to ludzie piszą że te same skrzynie pasują i do silników 1.4 i 1.6 to prawda ?
- czy skrzynie w roverach produkowanych w latach 90-98 i 95-2000 czyli I i II są takie same ?
- wiem że w niektórych polonezach były silniki rovera i czy taka skrzynia z poloneza z silnikiem rovera niczym się nie różni od tej z rovera ? bo zauważyłem że te z polonezów są łatwiej dostępne i tańsze
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi .
Ostatnio zmieniony przez Krystian1991 Pon Kwi 26, 2010 00:14, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Kwi 25, 2010 23:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
- wiem że w niektórych polonezach były silniki rovera i czy taka skrzynia z poloneza z silnikiem rovera niczym się nie różni od tej z rovera ? bo zauważyłem że te z polonezów są łatwiej dostępne i tańsze
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi .
Tylko Polonez ma naped na tył
_________________ ROVER 420 SDi zmienił właściciela 28.07.2012r.
Mazda 6 sport kombi
Co do skrzyni z poloneza - nie spasi, bo poldek tylnonapędowy Jeden kolega miał w r416 Si skrzynię od 1.4 - podobno miała krótsze przełożenia, auto było zrywniejsze, ale skrzynka niestety padła.
Dzięki za odpowiedzi , dane już zmieniłem , co z moim drugim pytaniem ?
Samochód który posiadam to ta pierwsza wersja (kanciasta) i chodzi mi o to czy skrzynia z tej nowszej wersji będzie pasować .
[ Dodano: Pon Kwi 26, 2010 15:07 ]
od 1,4 tez berdzie pasować tylko jak koledzy wcześniej napisali będą troszkę inne przełożenia, ale czy to się odczuje tego nie wiem
Witam ponownie Znalazłem tanio i całkiem niedaleko skrzynię z identycznego rovera , niby ten sam silnik 1.6 16v ale ten silnik z aukcji (http://www.allegro.pl/item1018061389_przepustnica_rover_kombi_416_1_6_95r.html) wygląda inaczej od mojego (http://www.roverki.pl/images/phocagallery/gallery/silniki/200-400/1.4/1.4_DOHC_MPI_16v.jpg) . Czym one się różnią ? Jak myślicie skrzynia z niego podpasuje ?
Sorry że was tak zasypuję pytaniami Ale mam jeszcze jedno , myślę że już ostatnie . Czy w roverach 25 z tym samym silnikiem jest też ta sama skrzynia ? bo z wyglądu jest identyko .
A i owszem, da radę . Kwestia tego czy łapę popycha wysprzęglik, czy ciągnie linka. UniculTLX czyżbyś mówił o mnie? .
Generalnie - jest różnica i ją czuć. W swojej 416-tce miałem wcześniej wrzuconą skrzynię od silnika 1.4 - różnica uwidaczniała się, kiedy autko zaczynało wchodzić na obroty (charakterystyczny kop powyżej około 3,5 tys obrotów). Teraz ze skrzynią dedykowaną temu silnikowi czuję lekki spadek mocy, niemniej wydaje mi się że po jej wymianie spadło spalanie.
Aha - tak jak wspomniał UniculTLX skrzynia z silniczka 1.4 padła - nie mam pojęcia czy było to związane z tym, że nie była dedykowana do tego motoru, czy też była (co jest bardzo prawdopodobne) w tragicznym stanie technicznym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum