Wysłany: Sob Maj 22, 2010 07:16 [R620] Kod błędu 61
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1995
witam.
Ostatnio tak od tygodnia zaczęły falować obroty na biegu jałowym. ale dwa dni temu silnik zaczął ostro szarpać, i gasnąć... sprawdziłem OBD, i wybłyskało mi kod 61:
Czujnik pozycji nastawiacza dozującego paliwo – wysokie/niskie napięcie
Przerwa w obwodzie, zwarcie do zasilania, zwarcie do masy, uszkodzony czujnik, uszkodzony ECM
Może miał ktoś z tym kodem do czynienia, i mógł by mi pomóc??
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Lut 16, 2011 23:02, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Maj 22, 2010 07:16 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Sob Maj 22, 2010 09:26
Bardzo prawdopodobnym jest jakiś problem z wiązką przewodów silnika. W skrócie - trzeba przeczyścić kostki, poszukać przetarć w wiązce głównej silnika i naprawić, szczególnie zwracając uwagę na okolice kostek przy pompie wtryskowej. Poszukaj tematów o wiązce na forum, bo było ich mnóstwo, na pewno znajdziesz więcej szczegółów.
Wysłany: Nie Maj 23, 2010 12:28
terek_4 napisał/a:
czyli mówisz, że raczej mało prawdopodobne żeby to była jakaś awaria w pompie??
Raczej tak. Oczywiście nie można tego wykluczyć, ale 90 procent, jeżeli nie więcej tego typu usterek wynika tylko z problemów z wiązką przewodów i od tego trzeba zacząć .
W ktorym miejscu jest w tym Roverku zlacze OBD? Ja jak raz pojechalem aby sprawdzic na komputerze to uprzejmy pan szukal ponad pol godziny i nie znalazl;)
Wysłany: Pon Maj 24, 2010 15:15
Szukaj albo pod kierownicą albo pod plastikiem przy prawej nodze pasażera. I od razu mówię, albo TESTBOOK T4 albo Bosch KTS 500 lub nowszy, inne komputery mogą mieć problem zarówno z samych połączeniem się jak i z odczytem parametrów i błędów. Polecam samodzielny odczyt błędów - http://www.roverki.pl/article.php?sid=420 .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum