Wysłany: Sro Cze 09, 2010 19:49 [wszystkie]Felgi Alu z rovera 400 - czy podejdą na inne auta
Mam felgi z Rovera 400, leżą dwa lata nieużywane, ale założyłbym opony i można by użytkować. Z tym że mam Opla. Będą pasować ? Otwór centrujący sprawdziłem i pasuje. Niby rover ma 0.5mm mniejszy ale przymierzyłem na piaste Opla i idealnie wchodzi wiec zostawili te 0.5mm zapasu albo ktoś je obszlifował wczesniej, żeby pasowało na inne auta niż rover/honda.
ET też ok, tylko boje się o śruby bo wiadomo sa nakrętki a w oplu śruby wkrecane. Da się to jakoś pogodzić? Boje się że wyżłobienia na śruby nie będą pasować. Ewentualnie jakie śruby musiałbym kupić do nich? Stożkowe, kołowe... jest wiele rodzai a nie wiem jakie w roverze są standardowo.
W Roverku masz rozstaw śrub 4x100, otwór centrujący 56.1, ET 45, zatem wszystko oprócz otworu centrującego będzie pasować. Nawet jeśli udało Ci się wcisnąć felgę na piastę to po jakimś czasie możesz mieć problem z jej ściągnięciem. Jak felgi zostaną "dożywotnio" na Oplu to lepiej byłoby przetoczyć na Oplowskie 56,6.
Co do śrub to trzeba dobrać powierzchnię oporową łba śruby do tego, jak jest ukształtowane gniazdo w feldze, czyli powinna być ona kulista. W innym wypadku koło może się samo odkręcać.
Co do otworu centrującego to ktoś go chyba kiedyś przetoczył bo zmierzyłem i ma 65.5mm więc spokojnie pasuje na Opla. Wchodzi ciasno ale bez problemu. Powiem szczerze że oryginalna stalówka oplowska która zakładałem potem ciasniej wchodziła.
Problemem były tylko te sruby ale kupie takie kuliste jak w linku i powinno być ok.
czyli śrubki powinny pasowac:) z tym otworem kolega ma racje sam przy zakupie felg u wulkanizatora pytalem i mial do opla roznica 0,5 mm czy 1mm ale nie polecal zakladac choc sytuacja odwrotna bo wtedy bylby luz
PozdraWIAM
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum