Wysłany: Czw Cze 17, 2010 14:14 [R75] Klimatyzacja nie chłodzi
Typ: v6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
wita
mam problem z klimą - a mianowicie - działa jak chce - jak ma humor to się załączy i chłodzi (zazwyczaj przy niższych temperaturach przy odpalaniu silnika jak wszystko jest powyłączane ze światłami włącznie) a jak nie ma (w zdecydowanej większości przypadków) to nie chłodzi i wali ciepłym powietrzem - zazwyczaj gdy w kabinie jest wysoka temperatura
żeby odsunąć dywagacje:
wentylator działa na wszystkich biegach
klima tydzień temu przeszła totalny odśwież u Gawina czyli czynnik chłodzący jest w wymaganej ilości
układ aktywuje się ale zimne powietrze nie leci - a jest bo gdy klima dyma ciepłem a w trakcie załączyć odmrażanie przedniej szyby to takim chłodem po nogach wali aż ciary przechodzą
ktoś ma jakieś pomysły ? nieszczelność układu ?
szukałem na forum ale takich jaj nie znalazłem
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pią Lis 26, 2010 21:27, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Cze 17, 2010 14:14 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
ponadto ciekawostka - ta sama historia dzisiaj - stał na słońcu i kicha po dojechaniu do celu zgaszeniu silnika i po przewietrzeniu kabiny odpaliła od razu
apples:
tak problem w tym że po wcisnieciu AUTO wszytsko sie załącza - zamyka wlot powietrza (obieg zamknięty) i uruchamia się wentylator i wali ciepłe powietrze
jeżeli chodzi o czujnik temperatury w kabinie coż - może faktyczne cos z tym jest - przedmuchać ? wymienić rezystor ? jak poznać żę czujnik bruzdzi?
hmmmm..... czyli mam rozumieć że nie należy oczekiwać momentalnie chłodnego powietrza w gorące dni ? w sumie nie liczyłem ile tak dmucha czy oczekiwanie w graniach 5 min jest normalne przy bardzo wysokich temperaturach ?
Wysłany: Czw Cze 17, 2010 18:18
Zimnym powietrzem nigdy nie walnie od razu bo to jest technicznie niemożliwe. Układ i karoseria jest rozgrzana od słońca i musi zostać najpierw ciepło wypchnięte.
Napisz czy i po jakim czasie na AUTO leci zimne powietrze.
zgodnie z poradą przedymałem to sprężonym - w sumie dziś nie ma upału i zimnem wali od razu tak wiec nie za bardzo mam jak zliczyć czas - jak się ociepli to sprawdzę a póki co dzienx wielkie za zainteresowanie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum